hirdetes

Hoppá! Nem vette észre senki, pedig lekapcsolták a Mátrai Erőművet!

ZH

A Mátrai erőmű a szénalapú áramtermelés utolsó magyarországi termelője, amelyet váratlanul lekapcsoltak, mégsem vette észre senki. De mi áll a háttérben?

erőmű leállás

Magyarország Erőmű működése


Nem régiben több mint 78 órán át teljes szélcsend volt Magyarországon és Július 7-én, éjfélkor a Mátrai Erőmű teljesen leállt. Az erőművet az MVM Zrt. üzemelteti, és ez az utolsó olyan erőmű Magyarországon, amely szénalapú áramtermeléssel foglalkozik. Persze a leállásról nem tájékoztattak senkit, ahogyan az elmúlt években arról sem, hogy a visontai erőmű 950 megawattosra épített blokkjait, jó hogy ha 450 megawatt teljesítményen üzemeltetik.
A csütörtökön leállt erőmű egészen vasárnapig nem is üzemelt, így nem termelt áramot.

Az erőmű leállásáról


A Mavir Zrt. rendszerirányító hivatalos adatközléseiből megtudhatjuk, hogy a visontai két szenes blokk úgymond észrevétlenül leállt, és nem történt elváltozás sem az importarányban, és a gázerőműves kapacitások sem ugrottak meg. Persze ez csak azért valósulhatott meg, mert mindeközben a paksi atomerőmű mind a 4 blokkja szorgalmasan termelt. Tehát enélkül az erőmű ellátás nélkül is ugyanazt a fogyasztói igényekhez igazodó teljesítményt tudták nyújtani az ország többi erőművével is. (vagyis nem kellett egyik erőműnek sem többet termelnie, azért mert a mátrai leállt)

hirdetes

Mire mutat ez rá?


A magyar villamos energia-rendszer hosszú idő óta most szembesült először a Mátrai Erőmű leállításával, és a jelek szerint a rendszer meg sem rezzentek, amiatt, hogy a visontai erőmű kéményei nem füstölnek és onnan nincs energiabetáplálás a hazai hálózatba. Miről árulkodhat nekünk ez?


Ez végre rámutat arra, hogy a magyar szénkivezetésiterv nem állja meg a helyét, a kormány pedig nem állítja le a szénégetést végérvényesen, arra fogva, hogy erre az energiára a hazai villamosenergia-hálózatnak 2025-ig még szüksége van. De legalább már korábbi időpontot határoztak meg, mert eddig 2030-at mondtak, sőt 3 évvel ezelőtt még 2050-re becsülték ezt az időt. Ezen az változtatott, hogy csatlakoztunk Powering Past Coal Alliance-hez (PPCA), ami kimondatta, hogy 2025-ig be kell szüntetnünk a szénégetést, persze pénzösszeg ellenében.

hirdetes


Az erőmű leállítása arra enged még következtetni, hogy mióta a német RWE kivonult Magyarországról, azóta a Mátrai Erőmű termelési potenciája nem lett jobb.

Miből van áramunk?


A hazai piacon az európai trendekkel ellentétben nem alakult ki a gáz-szén helyettesítés, és a gáztüzelésű erőművek termelése tovább bővült 4,9 százalékkal. Mindemellett a lignittüzelésű egységek pozíciója tovább romlott a tavalyi évben, az előző évhez képest majdnem ötödével. Bár a gázáremelkedés elvileg teret engedett a szénnek, a Mátrai Erőmű az energiaárboom ellenére sem növelte a termelést.


Az éves összevetésben egyaránt meghaladta a napelemes erőművek termelése a szénerőmű termelését, a bruttó hazai áramtermelési rangsorban az atom és a gáz után, már a harmadik helyen van, ezzel kiszorítva az importot és a fosszilis termelést.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Visegrádi Fellegvár

Visegrádi Fellegvár: A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A... Tovább

Tihanyi félsziget

Tihanyi félsziget: A Tihanyi-félsziget a Balaton nagy félszigete, mely annak északi partjáról... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld