hirdetes

Ezt szinte senki sem tudta eddig! – Egy magyar orvos mentette meg a Titanic túlélőit!

Sz. F. , ZH

A Titanic tragikus balesetéről biztosan hallott már mindenki, azt viszont csak nagyon kevesen tudják, hogy egy magyar orvos, nevezetesen Doktor Lengyel Árpád mentette meg a hajószerencsétlenség túlélőit! 

Egy magyar orvos volt a Titanic túlélőinek hőse

A Carpathia hajó orvosa

Dr. Lengyel Árpád a Carpathia hajóorvosa volt, ez volt az a hajó, ami az óriásgőzös túlélőit hivatott megmenteni. Tény, hogy az 1900-as évek elején két magyar orvos nevét is ismerték a világon, az egyik Semmelweis Ignác volt, a másik pedig Lengyel Árpád. 

Lengyel doktort a Cunard Line a Carpathia nevű hajóra osztotta be, az első útjuk Fiume–New York–Fiume volt. Az odautat sikeresen megtették, már visszafelé jártak, amikor befutott a Carpathiára a Titanic vészjelzése. A túlélők mentésében kulcsszerep várt Lengyelre, mivel a hajón lévő három orvos közül egyedül neki volt mentőorvosi gyakorlata, mint napi szinten dolgozó mentőtisztnek, ezért őt állították oda ahhoz az ajtóhoz, ahol beemelték a hajótörötteket, és ő szelektálta a 705 túlélőt sérüléseik szerint.

Lengyel Árpád visszaemlékezésében ez áll: „Alig győztük a sok munkát és a vigasztalást.” Lengyel Árpád unokájának elmondása alapján a Titanic hajótöröttjeinek a kimentése hatalmas lelki megrázkódtatást jelentett neki, később sem szívesen beszélt róla egy-két szakmai felkérést kivéve.

A katasztrófa után

Dr. Lengyel Árpád többet nem szállt tengerre. Katonaorvosként részt vett az első világháborúban, zászlósként vonult be. A háborút követően gégészként és mentőorvosként, majd tanárként folytatta munkáját. A Titanic-kal kapcsolatos emlékeiről – egy-két szakmai felkérést kivéve – egyáltalán nem beszélt. Az 1920-as évektől a Beszkárt üzemorvosa volt, 1934-től pedig magánrendelőt nyitott. Ezután még egy személyes tragédia érte: 1927 februárjában meghalt a hatéves kisfia torokgyíkban. 1940-ben, 54 éves korában hunyt el. És hogy miért nem tud erről szinte senki? A következő oldalon elmondom! 

hirdetes

Emléke

Szolgálataiért Magyarországon nem kapott hivatalos állami kitüntetést. József főherceg és Auguszta főhercegasszony meghívták egyszer egy beszélgetésre, egyszer pedig egy vacsorára, s megjelent róla jó néhány újságcikk. Itthon egyedül a mentőktől kapott kitüntetést, a vasérdemérmét, ami a szakma legnagyobb elismerésének számított. Ellenben a Titanic megmentett utasai egy aranyérmét készítettek a Carpathia tiszti karának – így kapott Dr. Lengyel Árpád is. A Liverpooli Hajótöröttek Társasága pedig egy ezüstérmét, illetve egy nevére kiállított díszoklevelet adományozott neki. Pilismaróti emléktábláját 2008-ban avatták fel.

hirdetes

Lengyel Árpád élete a Titanic előtt

Lengyel Árpád 1886-ban született Pilismaróton. Általános- és középiskolai tanulmányait Esztergomban és Budapesten végezte, majd 1904-ben belépett a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME) kötelékébe. 1909-ben diplomázott a Budapesti Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi karán, gégészeti szakirányon. A fiatal orvos a Szent Rókus Kórházban kezdett dolgozni, emellett tovább folytatta a BÖME-keretében a munkát, immár mentőtisztként. 1912-ben jelentkezett a Cunard Line társasághoz, ahol angolul jól beszélő magyar származású orvost kerestek az akkoriban Magyarországon igen nagy méreteket öltött, az Amerikai Egyesült Államokba tartó kivándorlásnál a hajókon jelentkező egészségügyi problémák miatt.

Dr. Lengyel Árpád megérdemli a tiszteletünket, le a kalappal előtte! Ha ő nem lett volna, valószínűleg még ennyi ember sem élte volna túl ezt a sajnálatos katasztrófát! Oszd meg cikkünket, hogy mindenki megismerhesse őt, és a hőstettét! 

Te tudtad, hogy Dr. Lengyel Árpád mentette meg a Titanic túlélőit?

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pécsi Ókeresztény sírkamrák

Pécsi Ókeresztény sírkamrák: Magyarország kilenc világörökségi részének egyike. A pécsi... Tovább

József Attila

József Attila: Az egyik legjelentősebb magyar költő, kinek sorsa összefonódott a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Magyar Magyar történelem Történelem
X
Kövess minket facebookon!