notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan szoktasd le könnyedén a felugrálásról kutyádat ?

Hogyan szoktasd le könnyedén a felugrálásról kutyádat ? A cikkből kiderül!

Gaál Fruzsina
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nagyon sok gazdinak kell szembesülnie azzal a kellemetlen ténnyel, hogy kutyája folyamatosan két lábra állva ugrik fel minden emberre, aki csak a közelében van. Ez a rossz szokás számos kellemetlenséghez vezethet, és még csírájában kell elfojtani a hajlamot kedvencünkben. A kutyák ösztönlények. Ha el akarnak érni valamit - legyen az figyelem, étel, vagy esetleg egy játék - , azt valamilyen úton-módon megvalósítják. A szükségletek egyik gyakori kifejezőeszköze az ugrálás, mellyel sajnos gyakran megszerzik, amit akarnak. Szerencsére van egy egyszerű módszer arra, hogy leszoktassuk kutyánkat rossz berögződéséről. Csupán három alappillér betartására van szükségünk.
 

neveletlen kutya, aki felugrik a gazdájára

1.    Ne jutalmazd a felugrásért!

 

Minden egyes alkalommal, amikor felugrik valakire, kerüljük el, hogy ezáltal a figyelem középpontjába kerüljön kedvencünk. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha ignoráljuk cselekedetét, s közömbösen arrébb sétálunk. Mellőzzük a rákiabálást és a fegyelmezést is - a negatív figyelem is figyelem kutyánk számára! Ez a fajta nevelés azonban csak akkor működhet, ha következetesen használjuk, és minden személy betartja a játékszabályokat. Ha csak egy ember is reagál kutyánk tettére, azzal megerősítést nyer viselkedése.
 

neveletlen kutya, aki felugrik a gazdájára

2.    Késztessük a felugrásnak ellentmondó viselkedésre!


Ennek a módszernek a leggyakoribb és legegyszerűbb formája az ültetés. Amennyiben kutyánk felugrott, vagy felugrani készül, adjunk neki parancsot a leülésre. Amint kedvencünk teljesíti kérésünket, jutalmazzuk! Így felugrás nélkül is megkapta azt, amire vágyott (figyelem, étel, játék). Ismételjük gyakran ezt a folyamatot, s meglátjuk, kutyánkban megerősödik a ’ül’ parancsszó értéke. Fontos, hogy legyünk türelemmel, hiszen az új cselekvés-következmény kombináció elsajátításához és összekapcsolásához szükség van gyakorlási időre.

hirdetes
 

hirdetes
neveletlen kutya, aki felugrik a gazdájára

3.    Légy következetes!


Fontos, hogy racionálisan, minden szituációban odafigyeljünk kutyánk viselkedésére, hogy a befektetett munkánk és energiánk ne vesszen kárba. Nem könnyű folyamatosan jelen lenni: sétálás közben, vagy akár vendégek és családtagok érkezésekor szinte elkerülhetetlen, hogy kedvencünk ismét elkövesse nem kívánt cselekedetét. Ennek kiküszöbölésére javasolt, hogy sétálás közben tartsuk pórázon kutyánkat. Így könnyedén elkerülhetünk kétes szituációkat, nagyobb kontrollal tudunk rendelkezni felette, s esetleg rá tudunk lépni a pórázra, ha ülő helyzetből éppen felugrani készülne. Ha otthon túlságosan nagy izgalomba jön kedvencünk valami kapcsán, akkor zárjuk el őt egy rövid időre, amíg meg nem nyugszik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
145 761
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 807 768
Közösség
hirdetes

Szótár

Mákos guba

Mákos guba: jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti és Lengyelországban is.... Tovább

A trianoni békeszerződés

A trianoni békeszerződés (békediktátum): 1920. június 4. Az első világháborút lezáró... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 210

Átlagos értékelés: 5.0

Állatok Érdekességek