hirdetes

Levegőből állít elő naponta 10 liter ivóvizet egy diáklány!

Sz.F.

Nem mindennapi, amit ez a fiatal diáklány véghezvisz, minden egyes nap a levegőt használja fel arra, hogy ivóvizet állítson elő. Nagyon sok elismerést kapott már, ha minden jól megy, akkor forradalmi újítása megoldhatja a vízhiányt, ezzel pedig sok százmillió ember életét mentené meg! 

Egy fiatal lány, aki levegőből állít elő vizet

Beth Koigi egy kenyai egyetemista, aki már elnyerte a nagy francia cég, az EDF fiatal afrikai újítónak kiírt nagydíját. A fiatal lány bekerült továbbá a brit Royal Academy of Engineering Africa Prize for Engineering Innovation díjára leginkább esélyes jelöltek szűk körébe is. A nemzetközi rangú elismerésért a Szaharától délre fekvő afrikai országok fiatal feltalálói versenyeznek. A kenyai egyetemista munkája kiemelkedő, ugyanis találmánya újra reményt adhat az Afrikát hihetetlen mértékben sújtó vízhiány enyhítésére, illetve megoldására. 

A legforróbb kontinensen mindig is problémát okozott a nagy meleg és a víz hiánya, Afrika több mint egyharmadának sivatagi éghajlatából adódóan nincs elegendő víz, ami több százmillió embert érint. A Szaharától délre fekvő Száhel-övezetben pedig még rosszabb a helyzet, évtizedek óta kelnek útra innen az emberek, vándorolnak a kontinens kedvezőbb éghajlatú vidékei, vagy más földrészek felé, mivel itt élhetetlenek a körülmények.

hirdetes

A 27 éves Koigi találmánya most mindent megváltoztathat, napelemmel működő lepárlója ugyanis kis anyagi ráfordítással képes tiszta vizet kinyerni a levegőből! A lány egyetemi kollégistaként rossz tapasztalatokat szerzett, rendkívül szennyezetnek találta az intézményben elérhető vezetékes vizet, és nem akart beletörődni a tarthatatlan állapotba.

hirdetes

Felismerte, hogy a Föld édesvíz készletének többsége a légkörben található pára alakban, és ebből nagy mennyiséget lehet lepárolni, tiszta ivóvízként felhasználni. Meg is alkotta az első lepárló-berendezését, mely az 58 százalékos páratartalmú levegőből naponta 10 liter ivóvizet nyert ki, és tisztított meg szűrője segítségével! Azóta Koigi berendezését a Majik Water nevű cég gyártja. A lány viszont a gazdaságosságot is figyelembe vette, ezért megújuló energiaforrást képzelt el a berendezés működéséhez.

Első modelljét egy 400 wattos teljesítményű napelemmel működtette, később viszont ez a rendszer még gazdaságosabbá tehető, olyannyira, hogy egy liter víz előállítása egy dollárcentnél is kevesebb lesz hamarosan. Sajnos félő, hogy valaki ráteszi a kezét a találmányra, és sokkal többért fogja adni az előállított vizet, amit természetesen megint nem fognak tudni megfizetni Afrikában (reméljük, nem így lesz). Az Afrikában élő egyetemista lány megoldásra több százmillió ember számára biztosíthatna tiszta ivóvizet, mely a legforróbb kontinensen életbevágó kérdés. Bízunk benne, hogy valóban megoldást fog nyújtani, mi szurkolunk nagyon és gratulálunk az eddig elért sikerekhez! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Weörös Sándor

Weörös Sándor: a 20. század első felének egyik legkiemelkedőbb író, költő alakja volt,... Tovább

Vásárcsarnok

Vásárcsarnok: Európa második legszebb vásárcsarnoka, mely a budapesti Fővám tér mellett... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld