hirdetes

Koronavírus - Franciaország 16 megyéjében, köztük Párizsban péntektől újabb lezárás

VN

A száz francia megyéből tizenhatban, köztük Párizsban, péntek éjféltől újabb általános karantén lép életbe, legalább négy hétre, a koronavírus fertőzőbb variánsai egyre fokozódó terjedésének megfékezésére, a korlátozások azonban rugalmasabbak lesznek az előző két lezáráshoz képest- olvasható az MTI hírportálján. 

Korlátozások Franciaországban, Párizsban

Szigorú intézkedéseket vezetnek be Párizsban, és több francia megyében

"A járványt fékező újabb intézkedések lépnek életbe péntek éjféltől, négy hétig" - mondta Jean Castex miniszterelnök a járványhelyzetről csütörtök este tartott heti sajtótájékoztatóján. "A lakhelyet el lehet hagyni sportolni, levegőzni, időkorlát nélkül, de csak igazolással, és csak 10 kilométeres körzetben, a megyék közötti közlekedés tilos, kivételt csak a halaszthatatlan vagy a hivatalos ügyek jelentenek" - tette hozzá. Az iskolák mindenhol nyitva maradnak, a 16 megyében viszont csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek nyithatnak ki, amely kategóriába beletartoznak a zenei- és a könyvesboltok is - hangsúlyozta a kormányfő.
   

Az érintett régió

Az érintett 16 megye a Párizs körüli Ile-de-France régió nyolc megyéje, az északi Hauts-de-France régió öt megyéje, valamint Normandia két és a francia Riviéra egy megyéje. A lezárás mintegy 20 millió franciát, az ország lakosságának csaknem harmadát érinti. Az ország többi részén az éjszakai kijárási korlátozás szombattól a jelenlegi délután 6 óra helyett este 7 órától fog kezdődni. A miniszterelnök elmondta: a tavaly tavaszi és az őszi szigorításokhoz képest egy rugalmasabb "harmadik utat" választott a kormány a fertőzőbb variánsok megfékezésére, "területi" és "kiegyenlítettebb" intézkedésekkel. "Még nehéz napok állnak előttünk" - ismerte el Jean Castex, az oltás által remélt perspektívát hangsúlyozva.

hirdetes

Újra engedélyezték az AstraZeneca vakcinát is

A kormányfő azt is bejelenette, hogy Franciaország péntektől folytatja a koronavírus-elleni oltási programot az AstraZeneca-vakcinával, miután azt biztonságosnak és hatékonynak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Erről bővebben IDE kattintva olvashatsz. "Ezzel a vakcinával oltatom be magam holnap, hogy megmutassam, teljesen megbízhatunk benne" - mondta a kormányfő. Az országban forgalomban lévő három oltóanyagból eddig 5,7 millióan (8,5 százalék) kapták meg az első adagot, s 2,3 millióan (3,5 százalék) mindkét komponenst.

hirdetes

Koronavírus adatok Franciaországban    

Az elmúlt napokban a napi esetszám 30 ezer fölé emelkedett, s a 16 lezárt megyében a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma meghaladta a 250-es riasztási szintet, Párizsban 400 felett van.   A kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezren stagnál, de az intenzív osztályon ápolt súlyos betegek száma fokozatosan nő, csütörtök este 4246 volt, negyedüket a fővárosi agglomerációban látták el. Az első hullámban 7200-an, ősszel pedig csaknem 5 ezren feküdtek intenzív osztályon a tetőzéskor.Az újabb szigorításokat szinte napra pontosan az első lezárás évfordulóján jelentette be a kormány. Az egy évvel ezelőtti általános karantén azonban szigorúbb volt, az egész országot érintette, és az iskolák is bezártak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Puli

Puli:  A puli egyike a kilenc magyar kutyafajtának, és világszerte a legismertebb... Tovább

Eszterházy torta

Eszterházy torta: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Az Esterházy-torta a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld Utazás
X
Kövess minket facebookon!