hirdetes

LGT, a magyar rocklegendák bandája

Puskás Rékka, ZH

1971. április 8-án bombahírt közöl a budapesti pártbizottság és a fővárosi tanács attól még népszerű lapja, az Esti Hírlap: Locomotiv GT - röviden LGT - néven supegroup alakult a legjobb hazai rockzenészekből. Az ezt követő évtizedekben aztán az LGT nem csak a magyar popkultúra örök részévé betonozta be magát, de nemzetközi sikereket is szép számmal elért. Lássuk hát a legendás zenekar történetét, a cikk végén pedig tesztelheted, mennyire ismered az LGT számokat!

50 éve alakult az LGT

LGT – Megalakulás és az első év

1971. április 8-án tehát közli a rádió az óriási hírt: megalakult a Lokomotív GT, tagjai pedig mind elismert rockzenészek; Barta Tamás a Hungáriából, Frenreisz Károly a Metroból, Laux József az Omegából, és szintén az Omegából Presser Gábor. A zenekar neve a mozdony erejére, munkabírására és a versenyautók (Gran Turismo) gyorsaságára utal. Megalakulásuk aztán alaposan felkavarja a hazai könnyűzenei ipar iszapos világát, örökre megváltoztatva azt.

Először júniusban van lehetősége a közönségnek látnia az új bandát a Budai Parkszínpadon, a fogadtatás sikere elsöprő erejű. Ezt követően ősszel kijön a banda első kislemeze a „Boldog vagyok” és a „Ha volna szíved” című számokkal. Novemberben már Japánban zenélnek: a „Gyöngyhajú lány” előző évi sikere nyomán az LGT protokollvendégként vesz részt a Yamaha-fesztiválon, ahol Golden Phase Shifter különdíjat söpör be az “Érints meg” angol változatával. 

hirdetes

Októberben, a Kertészeti Egyetem dísztermében megnyílik az LGT klubja, mindeközben szorgalmasan dolgoznak a stúdió felvételeken, hogy decemberen kijöhessen első nagylemezük, melynek címe a zenekar nevével egyezik, valamint újabb kislemez jön ki, az „Érints meg” és a „Kenyéren és vízen” című számokkal.

hirdetes

LGT – Korai évek

1973-ban kiválik a bandából Frenreisz Károly, mert nem ért egyet azzal, hogy az LGT közreműködjön Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című kisregénye musicalváltozatának színrevitelében a Vígszínházban, utódja Somló Tamás lesz. A darabnak aztán márciusban kirobbanó sikere lesz, ezt írta akkoriban a Magyar Nemzetben Ungvári Tamás: „…megszületett az első rock-musical, melynek irodalmi és zenei anyaga bízvást vetekedhet a külföldi példákkal… Adamis Anna dalszövegei érzékeny, költői meghosszabbításai Déry dialógjainak, és a Presser Gábor komponálta remek songok természetes könnyedséggel kapcsolódnak a műhöz, nagyszerű dramaturgiai felfokozó erővel hatnak…”

Az év jelentős részében egyébként külföldi megmérettetésekre készülnek, gyakorolnak, valamint elindul a Loksi tábor. A nyár közepére beérik a kemény munka a Nyugat felé: a London Music Festivalon, népszerű nevén a helyszín, az Alexandra Palace nyomán Ally Pally Festivalként emlegetett rendezvényen lépnek fel. Itt figyel fel rájuk Jimmy Miller, a Rolling Stones producere, és szerződést ajánl az LGT-nek.

A cikk itt még nem ért, véget, lapozz a következő oldalra a folytatásért, a cikk végén pedig egy szuper kvíz vár a legnagyobb LGT slágerekkel!

Forrás: Fortepan / Urbán Tamás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kalocsai hímzés

Kalocsai hímzés: A kalocsai hímzés elnevezés Kalocsa városában és környékén készült... Tovább

Római strandfürdő

Római strandfürdő: Rómaifürdő Budapest egyik városrésze a III. kerületben. A városrész... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!