Lillafüred megismerése

Lillafüred és környéke

SZ.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Lillafüred Északkelet-Magyarországban fekszik a Bükk-vidéken, Miskolctól mindössze 10 kilométerre. A környék egy valóságos tündérmese helyszíne, amelyek ritka számba mennek Magyarországon, többek között ez teszi olyan különlegessé. 

Lillafüred bemutatása

A Garadna-völgyben a két patak összefolyásánál kialakult kisebb, természetes tavat 1813-ban egy völgyzáró gáttal visszaduzzasztották, hogy biztosítsák a vashámorok – vízzel hajtott pörölyök – működéséhez szükséges vizet. Gróf Bethlen András az 1890-es évek elején elhatározta, hogy a Hámori-tó közelébe kormányüdülőt építtet. A település nevét Bethlen unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt (Lilla Vay Elemérnek, Borsod vármegye akkori főispánjának testvére volt).

 

 

 

Amikor 1920-ban Horthy Miklós kormányzó gróf Bethlen Istvánt kinevezte miniszterelnöknek, az új kormányfő a Népszövetség támogatásából építtette fel a Palotaszállót. 1926–30 között Pávai-Vajna Ferenc geológus kutatott itt meleg vizet, de fúrás 734,5 méter mélyen félbe maradt; helyén ma emlékmű áll. Az építést napjainkig több nagy idegenforgalmi fejlesztés követte. A Szinva eredetileg a Hámori-tóba torkollott; a lillafüredi vízesést a Palotaszálló építésekor alakították ki. Ma ez Magyarország legmagasabb vízesése.

 

Korábban, a rendszerváltás előtt egy Sziklának nevezett rejtélyes katonai objektum is működött a Hámori-tó partján. Ez később diszkónak adott helyet, majd turistaszállás volt, jelenleg kihasználatlan. Az állomásépületben egykor postahivatal is működött. Lillafüred Hámorhoz tartozott 1950-ig, amikor a községet Miskolchoz csatolták.

 

Sokak szerint ez hazánk legszebb üdülőhelye is. Lillafüred egy csendes vidék, és minden oldalról zöld növényzet veszi körül. Itt található a 3 csillagos Palotaszálló, a Hámori-tó, két barlang, egy állatkert, több vízesés és egy temérdek erdős terület is. Lillafüred kiváló célpont az üdülni vágyók, és a mézes heteiket töltők számára egyaránt – a közeli barlangokban akár esküvőket is lehet szervezni, ami a helyi szolgáltatások egyike. Nézzük, mit érdemes megtekintenünk, ha Lillafüreden járunk, a következő oldalon folytatom! 

 

Lillafüred bemutatása

Fotó forrása: Rodrigo/Wikipédia

hirdetes

 

A Palotaszálló

A Palotaszálló Lillafüred közepén helyezkedik el. Egy méretes és igen látványos épületről van szó, amely száz szobával, gyönyörű bútorokkal, egy wellness központtal és a környező hegyekre illetve a Hámori-tóra nyíló lenyűgöző kilátással várja vendégeit. A szállót a tavon kívül egy függőkert és egy hatalmas park is övezik.

 

A környező hegyek és erdők

A Lillafüredet körülvevő terület igazán különleges: ameddig csak a szem ellát, mindenütt hegyek, természetes források, és dús erdők fekszenek. A helyi állatvilág is kifejezetten gazdag, a kristálytiszta levegőről és vízről már nem is beszélve. Mindezen jellegzetességek rendkívül kellemessé és pihentetővé teszik az itt eltöltött időt.

 

A Hámori-tó

A Hámori-tó nem természetes úton jött létre. A másfél kilométer hosszú, 10 hektáron elterülő víztestet a Garadna-forrás eltorlaszolásával alakították ki. Hosszúkás formája a forrás útvonalát követi. A tó egyik oldalán egy sétálásra, kocogásra és futásra is alkalmas út található, a felszín pedig csónakázásra és vízibiciklizésre is alkalmas (ezek helyileg bérelhetők). A viszonylag mély tó vize sajnálatos módon igen hideg, így úszásra nem feltétlenül alkalmas, azonban télen kiváló lehetőséget nyújt egy kis korcsolyázásra. A tó továbbá a pisztrángra vágyó horgászok körében is népszerű. Összességében a Hámori-tavat az egész ország egyik legszebbjének tekintik.

 

Lillafüred bemutatása

Fotó forrása: VT/Wikipédia

hirdetes

 

Szent István-barlang

A Szent István-barlang nagyjából 500 méterre található a Palotaszállótól a fő út mentén. A barlangot 1913 környékén fedezték fel, állítólag úgy. hogy egy kutya belezuhant és nem tudott kijönni belőle. Vonyításával hívta fel magára a figyelmet, így sikerült végül kimenteni az állatot, és felfedezni a barlangot. A helyet, ahol a kutyára rátaláltak azóta Kutyalyuk és Kutyabarlang néven is emlegetik.

 

A barlang 1931-ben nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt. A fokozottan védett terület a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik. A barlang hossza 1470 méter, ebből 170 látogatatható. Számos érdekes képződmény és cseppkőkristály található benne, a látogatható rész pedig gondosan biztosítva van – a látogatókra korlátok, lépcsők és kiépített útvonalak vigyáznak, megfelelő világítás mellett.

 

A Szent István-barlang egész évben látogatható, a vezetett túrák nagyjából óránként indulnak, de csak legalább 10 vendég részvételével. 11 és 14 órakor a vendégek számától függetlenül is indítanak egy-egy túrát. A barlang átlaghőmérséklete mindössze 15°C, ezért még nyáron is érdemes jól öltözötten érkezni ide. Egy túra nagyjából fél óra hosszú.

 

Anna-barlang

Az Anna-barlang a Palotaszálló melletti kertben található a Szinva-vízseés mellett. 568 méter hosszú, amelyből nagyjából 200 méter látogatható. A Szent István-barlanghoz hasonlóan ez a barlang is fokozottan védett, és szintén a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik.

 

Lillafüred bemutatása

Erdei kisvasút

A vasútnak két útvonala van: egy 11 kilométeres és egy 14 kilométeres szakasz. A főútvonal járata Miskolctól Garadnáig közlekedik, eközben pedig keresztülhalad Lillafüreden is.

 

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút épületének felső szintjén egy régiség kiállítás tekinthető meg. Számos jellegzetes helyi ásványt találunk itt néhány ősi használati tárggyal együtt. Ezek mind a közeli barlangokból kerültek elő és néhányat akár kézbe is vehetnek a látogatók.

 

Programlehetőségek a közelben

Számos közeli hely és látványosság van, ahová érdemes ellátogatni, ha az ember Lillafüredre érkezik. Hogy csak néhányat említsünk, a közelben találhatjuk Miskolcot, Egert, Szilvásváradot, a Miskolctapolcai Barlangfürdőt, a Miskolci Állatkertet, a Bükki Üveghuták Ipartörténeti Múzeumát és megannyi érdekességet – Magyarország ezen részén nincs hiány a lehetőségekből.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás

Szótár

Árpád híd

Árpád híd: Budapest főhídjainak egyike. Az Árpád híd Budapest egyik közúti Duna-hídja... Tovább

Rendezvényhelyszín Balaton

Rendezvényhelyszín a Balatonon? Nem egyszerű a kérdés, hiszen a megfelelő helyszín... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes