hirdetes

Elkészült az ország egyik legszebb kilátója Lillafüreden

VN

Lillafüred az egyik legcsodálatosabb helye kicsiny hazánknak, és most végre ezt egy kilátóból is megcsodálhatjuk, ugyanis hamarosan megnyitja kapuit a Lillafüredi Zsófia kilátó.

Lillafüredi kilátó nyitása

Mesés kilátás a Lillafüredi kilátóból

Imádjuk, a kilátókat-ezt ki lehet jelenteni. Egy olyan különös szemszögből mutatják be a világot, a szép helyeket, amit egyébként csak a madarak, na meg a modern korban a drónok látnak. Imádjuk Lilalfüredet is, hiszen mesésen szép, ki ne imádná? Na és ezt a kettőt kombinálva…. tényleg egy igazi csoda, ami született, ilyen mesés panorámát te sem láttál még –hacsak nem valami jól sikerült képeslapot forgattál- a legendás Zsófia kilátó ugyanis most először nyitja meg a lépcsőre vezető kapukat 122 év után.

Régi fényében a Lillafüredi kilátó

Az újonnan nyílt Lillafüredi kilátó teljes mértékben az 1900-ban épült Zsófia-kilátó hű rekonstrukciója. Csodálatos kupola fedi ezt a kilátót, ezért is szokták a kilátók királynőjeként emlegetni. Tavaly ősszel jelentették be, hogy újjáépítik a legendás Zsófia-kilátót és az ehhez Felső-hámorból vezető 1.3 km-es tanösvényt is. Kevesebb, mint egy év alatt meg is valósították a legnagyobb örömünkre, és nem sokár már is hátatokra kaphatjátok a túratáskát, és elővehetitek a szekrény mélyén porosodó túra cipőt, mert már lehet menni és megcsodálni az álomszép Lillafüredet a madarak szemszögéből. A munkálatok befejeződtek, és már tart a használatbavételi engedélyezési eljárás, amint meglesz az engedély, már mehetünk is erre a csodálatos helyre. A jelek szerint ez már meg is történt! Belegondoltatok már, hogy milyen szép lehet, mikor éppen a lemenő nap sugarai világítják át, vagy ősszel, amikor a természet a legszebb ruháját ölti fel, éééés a téli csodavilágban, vagy éppen a rügyező, virágzó fák mellett? 

hirdetes

Hogyan lehet a Lillafüredi kilátót megközelíteni?

Aki meg szeretné csodálni Lillafüred Pazar panorámáját a madarak szemszögéből, de repülni nem tud, annak bizony gyalogolnia kell, ugyanis a kilátót csakis gyalogosan lehet megközelíteni. Autóval érkezőknek ajánljuk a parkolást Felsőhámorban vagy Lillafüreden. Az ösvény egyébként Felsőhámorból indul, a templom mellől.

hirdetes
 

„Tanösvény vezet a kilátóig a régi szerpentinúton. Már a feljutás is nagy élmény lesz, hiszen hangulatos tereplépcsők és egy kis híd teszi kalandossá az utat. Olyan érzésük lehet majd a kirándulóknak, mintha az Alpok valamelyik tanösvényén járnának”– mondta a portálnak Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. műszaki osztályvezetője.

 

A Lillafüredi Zsófia kilátó

Teljesen jogosan merül fel bárkiben a kérdés, hogy miért pont Zsófia névre keresztelték el az egyébként Lillafüredben álló kilátót, de megvan erre is a racionális magyarázat. A kilátó nevét ugyanis nem másról, hanem a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A magyar királyi jogar

A magyar királyi jogar: a jogar a magyar koronázási jelvényegyüttes legrégebbi része. A... Tovább

Árpád vezér

Árpád vezér: Árpád (845 – 907) a magyar törzsszövetség nagyfejedelme volt a... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás