hirdetes

Logikai fejtörők – neked mind sikerül?

Puskás Rékka

Szereted az olyan találós kérdéseket, amelyekre a válasz talán nem egyből kézenfekvő? Amikor alaposan meg kell tornáztatni az agytekervényeket? Mutatok néhány logikai fejtörőt, aminek a megoldásán agyalhatsz! Neked mindet sikerül megfejteni? A megoldásokat a végén találod meg!

Logikai fejtörők, mindenkinek

1.) A két indián

Két indián ül egy fatörzsön, egy kis indián és egy nagy indián. A kis indián a nagy indián fia, de a nagy indián nem apja a kicsinek. Mégis hogyan lehet ez? 

2.) Milyen színű a medve?

Egy medve megtesz dél felé 50 km-t egyenesen. Ezután nyugatnak fordul, és ismét megtesz 50 km-t. Ezután észak felé veszi az irányt, és 50 km megtétele után visszaér a kiindulási pontjára. Milyen színű a medve?

3.) Melyik oldalon fog legurulni?

Egy ház tetejét rosszul rakták fel, az egyik oldala 60, míg a másik oldala 70 fokos szögben áll. Tegyünk fel, hogy egy kakas épp a két tetőfél találkozására tojik egy tojást. melyik oldalon fog legurulni?

4.) Mit gyújtasz meg először?

Egy sötét és hideg szobában vagy, a szobában található egy kályha és egy petróleumlámpa. Mit gyújtasz meg először?

hirdetes

5.) Döntés a sivatagban

Egy ember eltévedve kóborol a sivatagban, mikor egy elágazáshoz érkezik. Mindkét útnál áll egy-egy őr. Azt mondja neki az egyik: „Kérdezhetsz egyet tőlünk, de csak egyet, és tudnod kell, hogy ezen a tájékoztatáson kívül az egyikünk mindig igazat mond, a másikunk mindig hazudik, de nem mondjuk meg, melyikünk melyik.” Ezek után az ember gondolkodik, odamegy az egyik őrhöz, felteszi neki a kérdését, az őr rámutat az egyik útra, a férfi elindul a másikon és hamarosan megérkezik a városba. Mit kérdezett az ember?

MEGOLDÁSOK

hirdetes

1.) A két indián

Ha a nagy indián nem apja a kis indiánnak, de az a fia a nagynak, akkor a nagy indián a kis indián anyja.

2.) Milyen színű a medve?

Az, hogy a medve visszaérkezik a kiindulóhelyére, csak akkor lehetséges ilyen irányváltásokkal, ha a legészakibb pontról indult el, tehát a medve fehér.

3.) Melyik oldalon fog legurulni?

Egyiken sem, a kakas nem tojik tojást.

4.) Mit gyújtasz meg először?

A gyufát.

5.) Döntés a sivatagban

Azt kérdezte, hogy „Mit mondana a másik őr, melyik a jó út?” Így, ha az őr az igazmondó, akkor tudja, hogy a másik hazudik, ezért a rossz útra mutat rá. Ha az őr a hazug, akkor tudja, hogy a másik az igazat mondaná, tehát a jó utat, de mivel ő a hazug, ezért ő is a rosszra mutat. Az ember így tudja, melyik a rossz út, és elindulhat a jón.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hegyeshalom

Hegyeshalom Magyarország nyugati, leghíresebb határátkelője, Ausztria irányába.... Tovább

Lipicai

Lipicai: Legendás magyar lófajta. A lipicai története 1580-ban kezdődött, amikor a mai... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Szórakozás