hirdetes

Lycabettus hegy- Ez a hely a világ teteje

VN

A nyugati civilizáció bölcsőjébe, az ókori romokkal színezett, napsütötte Athénba, és annak az egyik legszebb, és legkülönlegesebb helyére, a Lycabettus hegyre kalauzolunk el titeket.

Lycabettus hegy- Athén legszebb panorámája

Miért a Lycabettus hegy a világ teteje?

Könnyelműnek tűnhet ilyesféle kijelentéseket tenni, én még is továbbra is kitartok az álláspontom mellet, hogy a Lycabettus hegy a világ teteje. Athén a nyugati civilizáció, ezzel együtt a demokrácia bölcsője, számos művészet szülőhazája, az Olimpia városa, a mostani világunk egyik legfontosabb középpontja. A  Lycabettus hegy pedig ennek e legendás, napsütötte Athénnak a legmagasabb pontja, ahonnan belátható az összes történelmi hely, azok a legendás helyszínek, ahol annak idején történelmünk nagy gondolkozói fejében megszülettek azok a magvas gondolatok, ami még a mai napon is megalapozzák, formálják világunk működését. A Lycabettus hegy tetejéről belátható egész Athén, ha jól kinyitjuk a szemünket, akkor nemcsak az Akropolisz magasodik ki a panorámából, hanem egészen a tengerpartig minden. Vajon Szókratész, Periklész, és Szophoklész filozofált a hegynek a tetején?

A Lycabettus hegy Athén egyik legszebb helye

hirdetes

Ahogyan írtuk, a Lycabettus hegy Athén legmagasabb pontja, ahonnan szavakkal leírhatatlanul mesés panoráma tárul elénk. Amit csak el tudsz képzelni, lehet itt látni, nemcsak Athén, hanem a teljes Attika-medence, és az Égei tenger is látszik. A hegy tetején ráadásul még egy csodás kis kápolna is található, a 19. századi Szent György kápolna az igazi i-re a pont, ráadásul még étterem is van, ha valakinek szüksége lenne egy kis utánpótlásra a kiadós mászás után. Mintha egy tündérmesébe csöppentél volna éppen, megéri ezért megmászni az egész hegyet. 304 méteres magasságot kell meghódítanod, van sikló is, ami a Kolonaki városrészben lévő Arisztippou utcából indul (menetideje 3 perc), és autóval is lehet menni egy darabig, de mi a sétát ajánljuk. Már maga az út is igazi kaland, mediterrán növényzet, és itt-ott mesés kilátás.

Athén a kultúra fellegvára

Athén városát- azt hiszem-, senkinek sem kell bemutatnunk, a történelemkönyvek lapjaira írva bizonyára mindenki találkozott már vele, és talán ilyen-olyan elképzelése is van arról, hogy hogyan is néz ki a hely. A történelem szerelmeseinek egy igazi paradicsom, valóban lenyűgöző látványt nyújt az Akropolisz, Agora, Zeusz temploma, Dionüszosz színháza, az ezernél is több éves díszes oszlopok, az Akropolisz Múzeum csodás távlata segítségével pedig még többet megtudhatunk történelmünk eme meghatározó darabkájáról, az ősi görögökről. Az Akropolisz majd úgy nézzétek meg, hogy áll már 2500 éve, ami 1987 óta az Unesco Világörökség része. A modern kultúrában is nagy szerepet vállal a város, 1974‑ben pedig itt született a tengeri utasszállításról szóló Athéni Egyezmény, 1985-ben Athén lett Európa első kulturális fővárosa. Sőt még magyar vonatkoztatása is van Athénnak: 2003. április 16‑án Magyarország  9 másik országgal együtt itt írta alá az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló szerződését.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csokonai Vitéz Mihály

Csokonai Vitéz Mihály: Csokonai Vitéz Mihály költő. Csokonait a magyar irodalom egyik... Tovább

Ljubljana

Ljubljana:1991. június 25. óta a Szlovén Köztársaság fővárosa, egyben az azonos nevű... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Külföld Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!