hirdetes

Lehet, hogy neked is lyukas a fogad? Ezek a lyukas fog rejtett jelei

VN

A lyukas fogak, fogszuvasodás nagyon sok embert érint. Nem is gondolnánk, de a felnőtt lakoság, több mint 90%-a szenved tőle, csak nem mindenki tud róla. Lehet, hogy téged is érint? Mutatjuk miből tudsz rájönni, azaz mik a lyukas, szuvas fog legfőbb jelei.

Lyukas fog rejtett tünetei

Miért probléma a lyukas fog?

Sajnos napjainkban, a felgyorsult életvitelünk miatt egyre jobban olyan körülményeket teremtünk, ami nem kedvez az egészségünknek. Egyrészről hajlamosak vagyunk az apró betegségre utaló jeleket figyelmen kívül hagyni, másrészt sok káros tényezőt is bevonunk a mindennapjainkban. A fogaink szempontjából ilyen a sok cukros étel, színsavas üdítőital fogyasztása, vagy a dohányzás. Ezek miatt, és általánosságban is nagy veszélynek vannak kitéve fogaink, amik felszínén a lerakodott lepedékben megtelepedő baktériumok nagyobb kárt okozhatnak, mint gondolnánk. Ezek a baktériumok ugyanis savat termelnek, amik olyan erősek, hogy képesek megbontani a fogzománcot, amik apró repedéseket, lyukakat eredményeznek. Ebből alakulnak ki a lyukas fogak. A lyukas fogak pedig előrehaladott állapotban akár ki is eshetnek, illetve súlyos fájdalommal járhatnak, ezért mielőbbi közbeavatkozásra van szükség, hogy a fogakat meg lehessen menteni.

hirdetes

Milyen rejtett tünetei vannak a lyukas fogaknak?

De nézzük is, milyen tünetei, jelei lehetnek a lyukas fognak! Ha azt érzed, hogy édes, cukros ételek után másképpen viselkedik a fogad, nem igazán fáj, csak kicsit érzékenyebb lesz, mondjuk néhány falat sütemény vagy pár kocka csokoládé után, akkor már jó okod van fogszuvasodásra gyanakodni. Ugyanez a helyzet a hideg vagy meleg italok és ételek fogyasztása után keletkezett érzékenységgel, valamint fájdalommal is. Nem, nem normális, ha ilyet érzel, menj fogorvoshoz, általános fogérzékenység sem létezik, ez egy intő jel, hogy valami nincsen rendben! A rágás közben fellépő fájdalom is szuvasodásra, lyukakra utalhat. Ne taktikázz, hogy akkor a másik oldalon rágod az ételt, hanem fordulj orvoshoz! A fogak elszíneződése is utalhat bajra, erre is érdemes figyelni. Általánosságban elmondható, hogy ha nem észlelünk semmiféle tünetet a fogainkkal kapcsolatban, akkor is évente el kellene menni fogorvosi szűrésre, ezen apró jelek esetében ez többszörösen igaz!

hirdetes

Hogyan orvosolható a lyukas fog?

A lyukas fogat csakis szakember tudja kezelni a megfelelő eljárásokkal. Attól függően, hogy milyen állapotban van a fog, és mennyire előrehaladott a probléma, alkalmazhat fogtömést, vagy gyökérkezelést, legrosszabb esetben eltávolítást és fogpótlást. Amennyiben bármilyen tünetet észleltél, vagy nem észleltél semmit, de félsz, hogy fent áll a probléma, mert már rég voltál kivizsgáláson, vedd fel a kapcsolatot a Pure Dental szakértő csapatával! A kezelés menetéről, költségeiről itt tudsz tájékozódni: fogtömés árak.  
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bihari-sík

Bihari-sík: A Bihari-sík Tájvédelmi Körzetben csodás kis világokra bukkanhatunk:... Tovább

Balaton-felvidéki tanúhegyek

Balaton-felvidéki tanúhegyek: a tanúhegyek Badacsonytól a Somlóig érnek. Történetük 260... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek