hirdetes

Így építették az M3-as autópályát anno

Pi

Ma már természetesnek számít, hogy ha autóval sietünk országhatáron innen és túl, akkor viszonylag gyorsan a kellő autópályán át célunkhoz érünk. Mindennapi életünk szerves részei lettek a sztrádák, régebben azonban nem voltak azok. Nagyon nem.

M3-as autópálya építés

Ha 2020-21-re nem is megszámlálhatatlanul sok autópályája van az országnak, de az általános közvélekedésen túl fontos megjegyezni, hogy nem csak M3-as, M1-es, M5-ös és M7-es autópályákból Magyarország. 2021-re összesen 1876 kilométer gyorsforgalmi út lesz itthon, ami azt jelenti, hogy az ilyen típusú utak 66%-a kevesebb, mint 20 évesek.

Mint azt a bevezetőben már megemlítettem, régen nem így mentek a dolgok. Képzeljük csak el, hogy milyen érzés lehetett azt megtanulni, hogy ezen az utak másfajta közlekedési viselkedést igényelnek!?

hirdetes
Magyarország közúti hálózata elmaradott volt sokáig, mely a rendszerváltás után lóhalálában fejlődésnek indult, hiszen 1990-ig összesen 346 kilométer épült meg. Hihetetlen adat, igaz? Persze ehhez kellett az útépítés privatizálása is, mely azt jelentette, hogy akkortól már nem csak állami feladat volt az útépítés.

Természetesen az M3-as autópályára is igazak ezek a megállapítások. Sokaknak nyilván magától értetődő, de muszáj megjegyezni, hogy ezek az utak nem egyszerre, hanem szakaszosan épültek meg.
hirdetes
1978 végén adták át a „régi 3-as” tehermentesítésére szánt új autópálya első 28 kilométeres szakaszát, mely Budapest XV. kerületétől Gödöllőig ért el.  Rá két évre már készen volt a Gödöllő-Hatvan szakasz is.
Manapság 281 kilométer hosszú az út, amely még nem érte el az országhatárt.

A következő oldalon megmutatjuk az út építéséről készült korabeli felvételt, mely elképesztően sok plusz és érdekes információt tartalmaz eddig megemlítetteken kívül.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Becsület Rend

Magyar Becsület Rend: A Magyar Becsület Rend 2011-ben alapított kitüntetés. Létrehozásáról... Tovább

Számítógép

Számítógép: A modern számítógép alap elveit Neumann János fektette le. Számítógépnek... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!