hirdetes

Macska a lakásban - mire figyeljünk?

CZs

A leendő gazdi azt gondolhatja, hogy macskával a lakásban is könnyű dolga lehet, hiszen nem szükséges levinni az állatot, hogy elvégezze a dolgát, nem rágja szét a bútorokat és nem ugrál majd a vendégekre. Azonban számos más eshetőségre kell felkészülnie az állattartónak, ha kutya helyett cicára esik a választása.

Macskatartás a lakásban

Utcáról a lakásba

Az állatok örökbefogadása csodálatos dolog, hiszen az ember megmentheti a kisállatot a rá leselkedő veszélyekről és meleg otthont biztosíthat neki. Azonban nem szabad elfeledkezni a kullancsról, a bolháról és a különböző élősködőkről, amik odakint a kölyök macskát is megtámadhatják. A legfontosabb a cica szőrzetének, bőrének és fülének átvizsgálása, amit legjobb állatorvosra bízni. A lakásban megtelepedő bolhától való megszabadulás nehéz és hosszadalmas folyamat.

Rendszeres állatorvosi ellenőrzés

A cica rendszeres vizsgálata elengedhetetlen annak ellenére is, hogy azt gondolnánk, a lakásban való élet megkíméli őt a különböző megbetegedésektől. Mégsem lehetünk ebben teljesen biztosak, hiszen az ember maga is bevihet a lakásba a macskára ártalmas élősködőt. A lakásban tartott cicának 8 hetes korában ad kombinált oltást az állatorvos, amelyet 12 hetes korában megismétel. 14 hetes korban célszerű a veszettség elleni oltás beadatása, ezt követően csupán évente egyszer van szükség a cica vakcinázására a kombinált és veszettségi oltás ismétléseként. Nem szabad megfeledkezni a rendszeres féregtelenítésről sem!

hirdetes
Macskatartás a lakásban

Alapvető szükségletek

A cicának mindenek előtt szüksége lesz egy puha fekhelyre, ahol kényelmesen pihenhet. Ahogy az itató- és etetőtál, úgy a megfelelő méretű alomtálca kiválasztása is elengedhetetlen, hogy a cica szoktatását a lakásba érkezéskor megkezdhessük. Vásárláskor gondoljunk arra, hogy az apró kölyök macska bizony meg fog nőni, tehát célszerű nagyméretű alomtálcát vásárolni a kicsinek is. Figyeljünk arra is, hogy a cica jó minőségű és korának megfelelő tápot, konzervet kapjon. Ha nem eszi szívesen, esetleg gyomorproblémákat okoz, akkor próbáljunk ki másféle termékeket is, amíg meg nem találjuk macskánknak a legjobbat. Már csak az állatorvosi látogatásokhoz is szükséges egy macskaszállító táska vagy box, amiben a cica kényelmesen és biztonságban érezheti magát.

Ápolás

A cica ápolása nagymértékben függ a szőr hosszúságától. Egy hosszabb szőrű macska a lakásban is hullajtja a szőrét. Célszerű rendszeresen fésülni és ápolni a szőrzetét. Minden cicának szüksége van a karmai koptatására is, amelyet esetleg a bútoron végez el. Így érdemes beruházni egy kaparófára, de az ügyesebbek otthon is elkészíthetik azt.

hirdetes

Cica a lakásban

Játék és törődés

A benti cicának valójában az egész lakás egy nagy játszótér. A cica az apró egérfigurától kezdve egy alufóliából összegyűrt labdáig mindennel szívesen eljátszik. Bútorról bútorra ugrálhat, különösen csábítóak lehetnek számára a szobanövények, a különböző lelógó díszek, de a függöny is. Éppen emiatt fontos, hogy a lakást cica barát hellyé varázsoljuk, hiszen egy-egy tárgy lelökése a polcról nem csupán a gazdinak okozhat bosszúságot, de az állatra is veszélyt jelenthet. Ha a macskát végképp nem tudjuk leszoktatni a függönyre való mászásról és a virágok megtépázásáról, akkor vásárolhatunk neki különböző macskariasztó termékeket, amik emberre és állatra egyaránt veszélytelenek. A különféle játékok megvásárlása mellett elengedhetetlen a macskával való folyamatos törődés és a gondoskodás, hiszen a lakásban élő állat nagyon is igényli gazdájától a szeretetet és odafigyelést.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Londoni 6:3

Londoni 6:3: Ez volt az a mérkőzés, mely meghatározta a magyar futball szerepét az 50-es... Tovább

Takarítás

Akár kis takarítás, akár nagy takarítás, különböző hasznos takarítási tippeket lehet... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok
X
Kövess minket facebookon!