hirdetes

Miu mi újság?- 5 érdekesség a Macskafogóról, amit te sem ismertél eddig

VN

„Miú - mi újság ? Itt a cicuskád ! Nem, még nem alszom. Még ébren álmodozom. Hogy-hogy miről ? Azt neked tudnod kell.” Ugye ti is énekelve olvastátok? Ki az, aki nem szereti, nem szerette? „Zöld szemed villog a sötétben….”

Érdekességek a Macskafogóról

A Macskafogóról

A Macskafogó 1986-ban bemutatott magyar–német–kanadai animációs film, amelyet Ternovszky Béla rendezett, producere pedig Kunz Román volt. A forgatókönyvet Nepp József írta, a zenéjét pedig Deák Tamás szerezte. A mozifilm Pannónia Filmstúdió gyártásában készült, a MOKÉP forgalmazásában jelent meg, és hazánkban elsöprő sikert aratott. Műfaja bűnügyi filmvígjáték. Magyarországon 1986. október 2-án mutatták be a mozikban, népszerűsége azóta töretlen, olyannyira, hogy digitális változatban felújították, és nem olyan régen, egészen pontosan 2018. szeptember 13-án be is mutatták. Bár a film nagy sikert aratott Magyarországon és külföldön is, a kritika eleinte fanyalogva fogadta, de hát mit tudnak ők…. De hát mi imádjuk őket, Grabowski, Teufel, Safranek és a többiek, örök kedvenceink. Macskafogó a mai napig az egyik legjobban szeretett és legtöbbet idézett magyar rajzfilm, melyből olyan mára már szállóigévé váló mondatok származnak mint a „Nyomják meg a piros gombot, és nyugodjanak békében…”, „Mehetünk vissza a balettbe ugrálni…”. Egy alapmű, amit mindenkinek kötelező megnéznie! Nézzünk is pár érdekességet róluk, és a Macskafogóról!

hirdetes

Érdekességek a Macskafogóról

#1. A Disney nem nézte jó szemmel

Imádjuk a Disney filmeket is, de azért a Macskafogót sokkal jobban! Ahogyan írtuk, a Macskafogót Ternovszky Béla rendezte. Véleménye szerint pedig a Disney miatt nem forgalmazhatták ezt a mesés filmet a Egyesült Államokban, csupán VHS formájában. A gondolat alapjául az szolgált, hogy feltehetőleg tarthattak a konkurenciától, amely Angliában kilenc hétig volt a legnézettebb 10 film között. De még minidig jobban járt, mint a János vitéz, aminek a kizárólagos jogait megvették az USA-ban, majd egy fiók mélyére tették. 

hirdetes

#2. A nézők szerették

A Disney rossz indulata, és negatív kritikák ide vagy oda, a nézők azért szerették, amit nem csodálunk! Egyébként nemcsak itthon, de számos más országban is sikert aratott. Főleg a keleti blokk országaiban volt nagy sikere, például Bulgáriában, Csehszlovákiában és a Szovjetunióban, de azért a dülledt nyugati országok társadalmai sem vetették meg, kifejezetten tetszett a Macskafogó Hollandia, és az Amerikai Egyesült Államok lakóinak, ahol egyébként Cat City néven futott.
 

A következő oldalon nemcsak további érdekességeket, hanem még szuper videókat is mutatunk, érdemes lapozni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Mikulás ünnep eredete

A Mikulás ünnep eredete: A Mikulás, akit Szent Miklósként is ismerünk, egy kis-ázsiai, Patara... Tovább

Esterházy kastély Fertőd

Esterházy kastély Fertőd: A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!