hirdetes

Problémák voltak a magnóval! Ez lett a bukása!

GE.

Szinte elkerülhetetlennek tűnt, hogy a honlapon néhány régi analóg berendezésről szóló cikk jelenjen meg a jelenkor mindenütt megtalálható, de tekintsünk vissza egy kicsit a múltba!

Magnó

A kezdet a végén van:

Ha létezik a csúcskategóriás hangzásnak egy igazi, földalatti, tiltott területe, akkor az a magnószalag-hallgatók "közössége". Őket magnószalagosoknak hívják, bár a hivatalos elnevezésük reel-to-reel. Sokkal jobban hangzik, nem igaz? Mivel a bakelit csak az, aminek elnevezzük, valójában az sem bakelit. Igen, tisztában vagyok vele, hogy még a csöves erősítő is furcsának tűnik az átlagember számára, de a hifi gyorsan változó világában ez már a múlté.

A Project, az egyik legnagyobb kereskedelmi lemezjátszó-gyártó, csöves phono fokozatokat árul az e-bay kínai csöves fejhallgató-erősítő-fejhallgató párokkal együtt, amelyek a nagyon keresett usb bemenettel rendelkeznek. De még egy magamfajta holdkóros is értetlenül áll a magnószalagok előtt.

Vannak online fórumok és blogok, ahol elsősorban alkatrészekkel kereskednek és képeket osztanak meg, de nincs valódi információ. Emiatt nem szívesen lépek be a dinoszauruszok otthonának tűnő területre. Bár az orsómagnográfiának van egy fejlődő bázisa Amerikában, mint gyakorlatilag mindennek.

hirdetes

Olyannyira, hogy a "tape project" álcája alatt néhány tisztességtelen alak az eredeti mesterszalagokról másolva klasszikus lemezeket ad ki kazettán, és nem ők az egyetlenek. Ezen kívül magnófelújító KIT-eket és csöves magnófejegységeket lehet kapni kész magnókat kínáló, valamint kizárólag felújításokat végző forgalmazóktól (horror áron, jegyzem meg halkan).

Az egyik legkelendőbb termék pedig a United Home Audio UHA-HQ Phase 10, egy továbbfejlesztett Tascam magnó, amely gyakorlatilag minden high-end vagy internetes audio szervezet elismerését megkapta. Ráadásul rendkívül valós hangzást kíván.

A "probléma" a családban öröklődik:

Történt ugyanis, hogy az örökösök hosszú sorából kaptam egy meglehetősen komoly kinézetű magnót, amely évtizedek óta lényegében használaton kívül volt. Elhatároztam, hogy felébresztem álmából. Ráadásul a magnóhoz nagyjából két tucat kazetta tartozott, amelyek többsége a hetvenes évekbeli rádióadások felvétele volt, olyan lemezekről, amelyeket akkoriban nálunk nehezen beszerezhető lemezekről készítettek.

hirdetes

Némelyikük egy romló műanyag zacskóban volt "Skála" felirattal, amely gyorsan a homályba vész, amikor kihúztam őket az egyik szekrény hátuljából. Bár eredetileg az volt a célom, hogy meghallgassam ezeket a kazettákat, a végső célom az volt, hogy magam is felvegyek valamit egy hozzáértő magnóval, hogy teljes mértékben felfedezhessem ezekben a vintage felvételekben rejlő hangi lehetőségeket.

Az eredeti tervem az volt, hogy meghallgatom ezeket a kazettákat, de mint minden tisztességes magnó, a végső célom az volt, hogy magam is felvegyek valamit, hogy valóban felfedezzem ezeknek a vintage kazettáknak és ennek az antik berendezésnek a hangzásbeli lehetőségeit. Mert a magnóknak jó hírük van ebből a szempontból.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kékfrankos

Kékfrankos: A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó... Tovább

Kendermagos magyar tyúk

Kendermagos magyar tyúk: Tenyésztése az 1890-es évek elején kezdődött Szolnokon, próba... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!