notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magyar dolgok, amikre büszkék lehetünk

hirdetes

Dolgok, amikre magyarként joggal lehetünk büszkék!

SZ.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Biztosan mindenki ismeri a magyar mondást, miszerint kicsi a bors, de erős. Kevés kijelentés foglalja össze ilyen jól Magyarországot – habár hazánk nem tartozik a legméretesebb országunk közé, valójában a 25 leglátogatottabb között szerepel világszinten. Ez csupán egy a számtalan dolog közül, amelyek jogosan ébresztenek büszke érzést minden magyar ember szívében.

Érdekességek rólunk

Most olyan tényeket sorolunk fel Magyarországról, amelyek alátámasztják ezt az állítást. Íme néhány érdekesség a magyarságról - magyaroktól, nem csak magyaroknak.

 

Hallottál már a gömböcről?

A gömböc egy különleges matematikai test, amelynek elméletét 1996-ban dolgozták ki, majd 2006-ban bizonyította be két tudós, Domokos Gábor és Várkonyi Péter. A test háromdimenziós, mono-monostatikus, konvex és homogén is, tehát sűrűsége mindenhol egyenlő. Jellegzetessége, hogy két egyensúlyi helyzete van – egy stabil és egy instabil.

 

Idegenforgalom

Magyarország a világ 23. legnépszerűbb turista célpontja volt 2014-ben, ami több mint 12,1 millió látogatót jelentett abban az évben.

 

Rubik-kocka

A világhírű logikai játék egy magyar mérnök alkotása, név szerint Rubik Ernőé. A játék eredetileg „bűvös kocka” néven futott, és csak később nevezték el feltalálójáról.

 

A 24 óra alatt legtöbb kirakott Rubik-kocka világrekordja

Ezt a rekordot egyszer a magyar Baticz Milán is megdöntötte, 4 768 kirakott kockával. 

hirdetes

 

Tokaji aszú

1703-ban II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem tokaji birtokáról származó bort ajándékozott XIV. Lajos francia királynak. A bort a francia királyi udvarban, Versailles-ben szolgálták fel. A tokaji aszú annyira lenyűgözte Lajost, hogy „a borok királya, a királyok bora” elnevezéssel illette, amikor megkínálta belőle Madame de Pompadourt.

 

A magyarok

Összesen nagyjából 14-15 millióan vagyunk a világon, ebből 10 millióan hazánk határain belül élünk, míg a többi magyar javarészt a szomszédos országokban tartózkodik. Persze a tengeren túl és más kontinensen is találkozhatunk magyarokkal.

 

A termálvizek földje

Magyarországon több mint 450 helyen található természetes termálforrás. Ez azt jelenti, hogy Magyarország 70%-án találhatunk 30°C feletti hőmérsékletű vizet. Az ország több mint 150 termálfürdővel rendelkezik.

 

Az első nemzeti park

Magyarország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park 1937 óta áll fenn.

 

Az egri bikavér

A legenda szerint Eger várának védői azért bizonyultak kemény ellenfeleknek a törökök számára, mert az egri vörösbor adott erőt nekik. A törökök azt próbálták kideríteni, hogy mit ihatnak a katonák a falak mögött, ami ilyen erőt kölcsönöz nekik, amire a magyarok csak annyit válaszoltak, hogy bikavért.

 

Herendi porcelán

Viktória királynő, II. Erzsébet királynő, a Rothschild család, I. Ferenc József, Károly walesi herceg, Lady Diana, Lewis Hamilton, William hercegék, XVI. Benedek pápa és Akihito japán császár is vásároltak már Herendi porcelánt.

 

Budavári Sikló

A Budavári Sikló, amely a budapesti Clark Ádám tér és a vár között mozgatja az utasokat, több mint 140 éves, és egész Európában a második ilyen szerkezet. A sikló két kabinnal rendelkezik, amiket Gellért és Margit néven ismernek az emberek.

 

Kincsem

Az emberek emlékei között a mai napig is él a legendás magyar versenyló, Kincsem, aki mind az 54 versenyét győztesként fejezte be.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
164 013
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
164 013
Közösség

Szótár

Gödöllő

Gödöllő:  Gödöllő város Pest megyében, Budapesttől 30 kilométerre északkeletre, a... Tovább

Álmos

Álmos: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Álmos az egyik közülük. Álmos... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 220

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Magyar