hirdetes

Dolgok, amikre magyarként joggal lehetünk büszkék!

SZ.F.

Biztosan mindenki ismeri a magyar mondást, miszerint kicsi a bors, de erős. Kevés kijelentés foglalja össze ilyen jól Magyarországot – habár hazánk nem tartozik a legméretesebb országunk közé, valójában a 25 leglátogatottabb között szerepel világszinten. Ez csupán egy a számtalan dolog közül, amelyek jogosan ébresztenek büszke érzést minden magyar ember szívében.

Érdekességek rólunk

Most olyan tényeket sorolunk fel Magyarországról, amelyek alátámasztják ezt az állítást. Íme néhány érdekesség a magyarságról - magyaroktól, nem csak magyaroknak.

Hallottál már a gömböcről?

A gömböc egy különleges matematikai test, amelynek elméletét 1996-ban dolgozták ki, majd 2006-ban bizonyította be két tudós, Domokos Gábor és Várkonyi Péter. A test háromdimenziós, mono-monostatikus, konvex és homogén is, tehát sűrűsége mindenhol egyenlő. Jellegzetessége, hogy két egyensúlyi helyzete van – egy stabil és egy instabil.

 

Idegenforgalom

Magyarország a világ 23. legnépszerűbb turista célpontja volt 2014-ben, ami több mint 12,1 millió látogatót jelentett abban az évben.

Rubik-kocka

A világhírű logikai játék egy magyar mérnök alkotása, név szerint Rubik Ernőé. A játék eredetileg „bűvös kocka” néven futott, és csak később nevezték el feltalálójáról.

A 24 óra alatt legtöbb kirakott Rubik-kocka világrekordja

Ezt a rekordot egyszer a magyar Baticz Milán is megdöntötte, 4 768 kirakott kockával. 

hirdetes

Tokaji aszú

1703-ban II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem tokaji birtokáról származó bort ajándékozott XIV. Lajos francia királynak. A bort a francia királyi udvarban, Versailles-ben szolgálták fel. A tokaji aszú annyira lenyűgözte Lajost, hogy „a borok királya, a királyok bora” elnevezéssel illette, amikor megkínálta belőle Madame de Pompadourt.

A magyarok

Összesen nagyjából 14-15 millióan vagyunk a világon, ebből 10 millióan hazánk határain belül élünk, míg a többi magyar javarészt a szomszédos országokban tartózkodik. Persze a tengeren túl és más kontinensen is találkozhatunk magyarokkal.

A termálvizek földje

Magyarországon több mint 450 helyen található természetes termálforrás. Ez azt jelenti, hogy Magyarország 70%-án találhatunk 30°C feletti hőmérsékletű vizet. Az ország több mint 150 termálfürdővel rendelkezik.

Az első nemzeti park

Magyarország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park 1937 óta áll fenn.

Az egri bikavér

A legenda szerint Eger várának védői azért bizonyultak kemény ellenfeleknek a törökök számára, mert az egri vörösbor adott erőt nekik. A törökök azt próbálták kideríteni, hogy mit ihatnak a katonák a falak mögött, ami ilyen erőt kölcsönöz nekik, amire a magyarok csak annyit válaszoltak, hogy bikavért.

hirdetes

Herendi porcelán

Viktória királynő, II. Erzsébet királynő, a Rothschild család, I. Ferenc József, Károly walesi herceg, Lady Diana, Lewis Hamilton, William hercegék, XVI. Benedek pápa és Akihito japán császár is vásároltak már Herendi porcelánt.

Budavári Sikló

A Budavári Sikló, amely a budapesti Clark Ádám tér és a vár között mozgatja az utasokat, több mint 140 éves, és egész Európában a második ilyen szerkezet. A sikló két kabinnal rendelkezik, amiket Gellért és Margit néven ismernek az emberek.

Kincsem

Az emberek emlékei között a mai napig is él a legendás magyar versenyló, Kincsem, aki mind az 54 versenyét győztesként fejezte be.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Árpád vezér

Árpád vezér: Árpád (845 – 907) a magyar törzsszövetség nagyfejedelme volt a... Tovább

A téliszalámi

A téliszalámi. Hungarikum. Az igazi téliszalámi Pick Márk által a XIX. század végén... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar