hirdetes

Népszerű magyar édességek: Francia drazsétól a macskanyelvig

GE.
Magyar édesség

A Melba kocka

A Melba-kocka az 1970-es és 1980-as évek boltjainak kötelező kelléke volt, egy kis stand a pénztárgép mellett, ahonnan a vásárló még az utolsó pillanatban is hozzáadhatta a kosarához ezt a finom csokoládékockát. Ez utóbbit ma már impulzusvásárlásnak nevezik, de a Melba még mindig a pénztárban van.

Egy matektanár egyszer a Melba kockát egy tökéletesen csonka nyúlhoz hasonlította, amelynek finomsága mindenkinek okot ad arra, hogy szeresse a matekot. További érdekesség, hogy nemrég az Oscar-díjas magyar Mindenki című filmben is feltűnt jutalomként, ahol a tanárnő adja a gyereknek.

Macskanyelv 


A macskanyelv egy 5-8 centiméter hosszúságú, hosszúkás csokoládészelet, amelynek két kiálló vége macskanyelv alakú. Fehér, tej- vagy étcsokoládéval kapható. Közvetlenül fogyasztható vagy édességek díszítésére használható.

hirdetes

Ma már az egész világon népszerű, beleértve Japánt is. Érdekesség, hogy egyes országokban (például Franciaországban vagy Angliában) a hasonló formájú teasüteményt macskanyelvnek is nevezik (vagy Magyarországon babapiskótának), ami valószínűleg Emil Gerbeaud-t inspirálta a csokoládé változat megalkotására.

Mások úgy vélik, hogy az osztrák Küfferle cég ihlette az ötletet; az biztos, hogy Gerbeaud 1892-ben híres cukrászdájában csokoládés macskanyelvet szolgált fel vásárlóinak.

Pilóta keksz


A Pilot kekszet 1960 óta gyártják.

Általában ő kezdeményezte és döntötte el a termékfejlesztés legfontosabb szempontjait, valamint szorgalmazta annak gyártását.

A Pilot keksz a jól ismert tengeri kekszhez hasonló termékkategória. A második világháború idején a vadász- és bombázópilóták túlélőcsomagjai kekszet és csokoládét tartalmaztak, ez lehetett az inspiráció.

hirdetes

A rendszerváltást követő években történt privatizációt követően 1994-ben új kekszgyártó sort telepítettek Győrben, és a szovjet kemencéket holland kemencékre cserélték. Az új kemencék óránként 1000 kilogramm kekszet sütöttek a korábbi 500 kilogramm helyett.

A termelés a vállalat eredeti telephelyén, Győrben kezdődött meg. Az akkori tulajdonos Danone 2006-ban döntött a termelés Székesfehérvárra költöztetéséről, de az új tulajdonos Kraft Foods egy évvel később már ezt tette. A Kraft 2012-es átalakulása óta a tulajdonos neve Mondelez Internationalra (Mondelez Hungária Kft.) változott.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pumi

Pumi: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. A pumi ma már a puli mellett az egyik... Tovább

Magyar huszár

Magyar huszár: A huszár a 15. században Magyarországon kialakult könnyűlovassági fegyvernem... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!