hirdetes

Klasszikus hazai édességek Magyarországról

Sz.F., ZH

Valljuk be: a magyar konyha első sorban zsíros, fűszeres, paprikás ételeiről híres (vagy éppen hírhedt). Egy igazi magyar, de még egy tájékozottabb turista is tudja jól, hogy a magyar ízek nem csak a csípősben merülnek ki.

Istenien finom magyar édességek

Számos olyan finomság található meg egy magyar konyhában, vagy éppen cukrászdában, esetleg étteremben, amire méltán lehetünk büszkék. Ilyenek például a somlói galuska vagy a krémes is. A magyar édességek utánozhatatlan ízeik mellett azért is olyan különlegesek, mert mindegyiknek megvan a maga története és ezzel a magyar kulturális örökség szerves részéhez tartoznak. Szerencsére Budapesten rengeteg neves étterem és cukrászda is van, ahol megkóstolhatjuk ezeket a finomságokat, de egyáltalán nem muszáj a legdrágább helyekre menni, hiszen ezek a desszertek nem csak a módosabbak kiváltságai! A következő oldalon megismerheted te is azokat a kiváló magyar édességeket, melyek valóban világhíresek lettek az idők folyamán!

Dobos torta

A csokoládés vajkrém- és piskótarétegeken díszelgő ropogós karamell hallatán nincs olyan ember, akinek ne jönne meg az étvágya. Nem is csoda, hogy a különleges receptet egész karrierje során féltve őrizte Dobos C. József cukrász. Még maga Wittelsbach Erzsébet, közismertebb nevén Sissi és Ferenc József is le volt nyűgözve a magyar finomságtól. A receptről később lehullott a lepel, amikor maga Dobos C. József tette azt nyilvánossá azzal a feltétellel, hogy bármelyik cukrász szabadon elkészíthesse magának a Dobos tortát.

hirdetes

Rigó Jancsi

A Rigó Jancsi egy igen kalandos, botrányos, de megkérdőjelezhetetlenül romantikus eseménysorozat útján jött létre. A híres prímás, Rigó János és zenekara 1896-ban különböző kávézókban és éttermekben húzta a vendégek fülébe a nótát. Az egyik ilyen muzsikálás alkalmával Clara Ward-Chimay pillantotta meg a jóképű Jancsit. Nem is kellett sok idő, és egymásra is találtak, majd a szerelmes pár rövidesen el is menekült. Hogy miért volt erre szükség?

Clara Ward történetesen egy belga herceg férje volt, és mellesleg egy amerikai milliomos lánya is. Egyértelmű tehát, hogy ő egy „egyszerű zenésszel” sosem mutatkozhatott volna együtt – szép kis botrányt is kavart a szökésük. De mégis hogy jön ehhez a sütemény?

A történet szerint Jancsi ezekkel a finomságokkal lepte meg kedvesét. A süteményeket készítő cukrásznak ez kapóra is jött, ugyanis később, amikor Rigó Jancsi néven kezdte el reklámozni őket, hatalmas forgalom zúdult cukrászdájára. A Rigó Jancsi egy csokoládékrémmel töltött csokis piskóta, amin egy réteg csokoládés cukormáz is található.

hirdetes

Eszterházy torta

Az Eszterházy torta eredetéről több történet is kering a köztudatban. Annyi bizonyos, hogy nevét Eszerházy Pál Antalról kapta, aki nemesi származása mellett igazi ínyenc hírében állt és más finomságokhoz is nevét adta. A torta rendkívüli népszerűségre tett szert a XIX. században, miután a (feltehetően) budapesti cukrászok megalkották.

Az idők során több fajta is készült az Eszterházy tortából. Az igazi klasszikus változat több réteg mandulás habcsókból és konyakos vagy vaníliás vajkrémből készül – a modern verzióban a mandulát gyakran dióra cserélik. A tortat tetejére egy réteg cukormáz kerül. Különleges ismertetőjelei a cukormázra öntött jellegzetes csokiszirupos csíkok.

Lapozz egyet mert van még bőven magyar édesség a tarsolyunkban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szinyei Merse Pál

Szinyei Merse Pál: Szinyei Merse Pál magyar festő volt az 1800-as évek közepétől, az 1900-as... Tovább

Karcagi birkapörkölt

Karcagi birkapörkölt: Nemzeti értékünknek számít. Karcag a nagy magyar Alföld szívében... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!