notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magyar édességek

hirdetes

Klasszikus hazai édességek Magyarországról

SZ.F.

Valljuk be: a magyar konyha első sorban zsíros, fűszeres, paprikás ételeiről híres (vagy éppen hírhedt). Egy igazi magyar, de még egy tájékozottabb turista is tudja jól, hogy a magyar ízek nem csak a csípősben merülnek ki.

Istenien finom magyar édességek

Számos olyan finomság található meg egy magyar konyhában, vagy éppen cukrászdában, esetleg étteremben, amire méltán lehetünk büszkék. Ilyenek például a somlói galuska vagy a krémes is.

A magyar édességek utánozhatatlan ízeik mellett azért is olyan különlegesek, mert mindegyiknek megvan a maga története és ezzel a magyar kulturális örökség szerves részéhez tartoznak.

Szerencsére Budapesten rengeteg neves étterem és cukrászda is van, ahol megkóstolhatjuk ezeket a finomságokat, de egyáltalán nem muszáj a legdrágább helyekre menni, hiszen ezek a desszertek nem csak a módosabbak kiváltságai! A következő oldalon megismerheted te is azokat a kiváló magyar édességeket, melyek valóban világhíresek lettek az idők folyamán!

Istenien finom magyar édességek

Dobos torta

A csokoládés vajkrém- és piskótarétegeken díszelgő ropogós karamell hallatán nincs olyan ember, akinek ne jönne meg az étvágya. Nem is csoda, hogy a különleges receptet egész karrierje során féltve őrizte Dobos C. József cukrász. Még maga Wittelsbach Erzsébet, közismertebb nevén Sissi és Ferenc József is le volt nyűgözve a magyar finomságtól. A receptről később lehullott a lepel, amikor maga Dobos C. József tette azt nyilvánossá azzal a feltétellel, hogy bármelyik cukrász szabadon elkészíthesse magának a Dobos tortát.

Rigó Jancsi

A Rigó Jancsi egy igen kalandos, botrányos, de megkérdőjelezhetetlenül romantikus eseménysorozat útján jött létre. A híres prímás, Rigó János és zenekara 1896-ban különböző kávézókban és éttermekben húzta a vendégek fülébe a nótát. Az egyik ilyen muzsikálás alkalmával Clara Ward-Chimay pillantotta meg a jóképű Jancsit. Nem is kellett sok idő, és egymásra is találtak, majd a szerelmes pár rövidesen el is menekült. Hogy miért volt erre szükség?

Clara Ward történetesen egy belga herceg férje volt, és mellesleg egy amerikai milliomos lánya is. Egyértelmű tehát, hogy ő egy „egyszerű zenésszel” sosem mutatkozhatott volna együtt – szép kis botrányt is kavart a szökésük. De mégis hogy jön ehhez a sütemény?

hirdetes

A történet szerint Jancsi ezekkel a finomságokkal lepte meg kedvesét. A süteményeket készítő cukrásznak ez kapóra is jött, ugyanis később, amikor Rigó Jancsi néven kezdte el reklámozni őket, hatalmas forgalom zúdult cukrászdájára. A Rigó Jancsi egy csokoládékrémmel töltött csokis piskóta, amin egy réteg csokoládés cukormáz is található.

Istenien finom magyar édességek

Eszterházy torta

Az Eszterházy torta eredetéről több történet is kering a köztudatban. Annyi bizonyos, hogy nevét Eszerházy Pál Antalról kapta, aki nemesi származása mellett igazi ínyenc hírében állt és más finomságokhoz is nevét adta. A torta rendkívüli népszerűségre tett szert a XIX. században, miután a (feltehetően) budapesti cukrászok megalkották.

Az idők során több fajta is készült az Eszterházy tortából. Az igazi klasszikus változat több réteg mandulás habcsókból és konyakos vagy vaníliás vajkrémből készül – a modern verzióban a mandulát gyakran dióra cserélik. A tortat tetejére egy réteg cukormáz kerül. Különleges ismertetőjelei a cukormázra öntött jellegzetes csokiszirupos csíkok.

Rákóczi túrós

A Rákóczi túróst szintén az 1958-as Brüsszeli expón mutatták be, azonban ez a desszert Rákóczi János cukrász munkásságát dicséri. Állítólag Rákóczi külön erre az eseményre készítette a túróst, egy kifejezetten magyar ételeket bemutató menü részeként. A sütemény alját egy tésztaalap képezi, amin egy jó adag túró található – az egész tetejére hab és kajszibaracklekvár kerül. Ellenállhatatlan!

hirdetes

Krémes

A felsoroltak közül talán a legnépszerűbb magyar desszertcsodához érkeztünk. A vékony tésztarétegek között díszelgő vastag töltelék – ami tojás sárgájából, tejből, vaníliából és lisztből készül – egy egyszerre krémes (innen a név) és ropogós élményt nyújt az édesszájúaknak. Lehetetlen olyan cukrászdába betérni, ahol ne szolgálnák fel valamely változatát ennek a legendás finomságnak. Eredetileg már a XVI. században is elkészítették egy korábbi verzióját, de mai modern változata a XIX. században terjedt el.

Istenien finom magyar édességek

Zserbó

A zserbó egy igazán intenzív ízzuhatag, amit a benne található csokoládé, kajszibaracklekvár és dió harmóniája alkot. Egy svájci cukrász, Emile Gerbeaud (Zserbó) készítette, miután 1884-ben Budapestre költözött és később a szintén cukrász Henrik Kugellel közös cukrászdát nyitottak a városban. A Gerbeaud Kávéház a mai napig is üzemel a Vörösmarty téren.

Somlói galuska

A méltán híres Somlói galuskát 1958-ban mutatták be először a Brüsszeli expón, és azonnal díjnyertes lett. Az eddig bemutatott süteményekhez és tortákhoz képest más jellegű és állagú desszertről van szó. Eredetileg három fajta piskótából (natúr, diós, kókuszos) készült, és diódarabokat illetve mazsolát tartalmaz. Lehet ezt még fokozni?

Természetesen, az eredeti receptet mindezek mellett csokoládészósz és tejszínhab tette teljessé. A „magyarok kedvenc desszertje” címet viselő édességet Gollerits Gábornak, a Gundel étterem főpincérének köszönhetjük, az ő ötlete alapján készítette el ugyanis az első Somlói galuskát Szőcs József Béla cukrász.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nagyboldogasszony napja

Nagyboldogasszony napja: Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele a katolikus... Tovább

Milleniumi emlékmű

Milleniumi emlékmű: A millenniumi emlékmű avagy ezredévi emlékmű Budapesten, a városligeti... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia