hirdetes

Ilyen erő lakozik a hagyományos magyar építészetben

SZ.F.

A kínai feng shuit mindenki ismeri már, ha más nem, hallásból biztosan. Azonban nem ez az egyetlen design elmélet létezik. Sőt, nekünk magyaroknak is van egy saját hagyományos stílusunk, amelyet népünk évszázadokon át tökéletesített. Ennek a stílusnak habár nincs olyan hangzatos neve, mint a kínai verziónak, hatékonysága mégis egyértelművé válik mindazok számára, akik egy kicsi mélyebben is elmerülnek benne, hogy megismerjék jellegzetességeit.

Bemutatom a páratlan magyar építészetet!

„Van egy álmom…

Ebben az álomban Magyarországon olyan házak épülnek, amelyből teljesen egyértelműen kiderül egy idegen számára, hogy csakis Magyarországon járhat. Ezek a házak őseink tudása alapján, természetes anyagokból, a magyar térrendezés jól bevált szabályai szerint készülnek, és jó bennük élni. Ezek a házak nem mediterrán házak, nem alpesi faházak, nem kínai pagodák, és még csak nem is a kínai feng shui elveit követik. Nekünk, magyaroknak ugyanis olyan magas szintű építészeti, térrendezési hagyományunk és jelképrendszerünk van, amely minden utánzást fölöslegessé tesz, és amelyben az idegen elvek meghonosítása csupán zűrzavart okoz.”

hirdetes

Ezeket a sorokat olvashatjuk Színia Bodnár Erika „A magyar ház mágikus titka” című könyvében. Alkotása összefoglalja mindazon elveket, amelyekre alapozva őseink megalkották otthonaikat. A sok helyen a mai napig álló házakról kiderül az is, hogy alapjukat a teremtés szimbólumainak ismerete szolgáltatta.

hirdetes

Nem meglepő tehát, hogy ezen épületek alaprajza mindig négy oldalt ábrázol, de az ajtók, ablakok elhelyezkedése és felosztása, illetve a kapuk pozíciója és az díszítőelemek kiválasztása is gondos, megfontolt tervezés során jött létre. A hagyományos magyar otthonok rejtett rúnák összességei, amelyeket az ember csak akkor láthat, ha tudja, hol keresse őket.

Felmenőink nagyon is értettek a házépítéshez. A hagyományos magyar beltéri elrendezés egy igazán egybefüggő rendszert eredményez, amely már évezredek óta bizonyította hatékonyságát. A legtöbb régi ház valójában az univerzum kicsinyített mása, így a ház orientációja gyakran az emberek hitét tükrözte. Egy hagyományos magyar ház általában hosszúkás téglalap alakú, amelyek rövidebb oldala az utca felé néz, keleti orientációval. A lelógó tetőt ezen az oldalon ágasfa tartja, amelyet Boldogasszony fájaként is emlegettek. A következő oldalon folytatom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tanyavilág

Tanyavilág: A török hódoltság másfél évszázada alatt a megfogyatkozott magyar lakosság... Tovább

Nagy Vásárcsarnok

Nagy Vásárcsarnok: Európa legszebb vásárcsarnoka, a 9. kerület egyik legszebb és... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Magyarság