hirdetes

Brüsszeli kiállításon mutatják be a magyar filmgyártás 120 éves történetét

VN

Nagylátószög címmel a magyar filmgyártás 120 évét bemutató kiállítás nyílt szerdán a brüsszeli Liszt Intézetben.

magyar filmgyártás kiállítás Brüsszel

Kiállítva a magyar filmtörténelem kultikus emlékei

Burányi Adrienne, a brüsszeli magyar kulturális központ igazgatója a kiállítás megnyitója előtt az MTI-nek elmondta, a Magyar Nemzeti Filmintézettel és a Belga Királyi Filmarchívummal együttműködésben megvalósult kiállítás és programsorozat fotóanyaggal, plakátokkal, a filmekben szereplő és azokhoz kapcsolódó tárgyakkal, eszközökkel, jelmezekkel, díjakkal, szöveges hátterekkel, stílustörténeti összeállításokkal, vetítésekkel enged betekintést a magyar film történetébe.
   

 

Nemzetközi elemekkel gazdagítva a magyar filmgyártás

Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum igazgatója elmondta, hogy a budapesti Ludwig Múzeumban tavaly azonos címmel bemutatott kiállítás összefoglaló brüsszeli tárlata átfogó képet ad a magyar filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről a film születésétől a némafilm korszakán és a hangosfilm feltalálásán keresztül a kortárs alkotásokig. Bemutatja a filmművészet magyar mestereit és filmtörténeti szempontból jelentős alkotásaikat. Betekintést nyújt olyan magyar vagy magyar származású művészek életébe is, akik nemzetközi karriert futottak be, és a nemzetközi filmiparban is nyomot hagytak.

hirdetes
   

hirdetes

Filmvetítés is lesz a kiállításon

Hozzátette, hogy a magyar filmet bemutató kiállításhoz filmvetítések is kapcsolódnak. Az emblematikus alkotások mellett kevésbé ismert néma- és hangosfilmek is láthatók a brüsszeli Cinematek vetítőtermében. Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte: nagyon kevés olyan ország van a világon, ahol 120 éve nagyon magas színvonalon zajlik filmgyártás. A magyar filmgyártás a brit filmipart követően jelenleg a második legjelentősebb Európában, ennek előzményét mutatja be a brüsszeli kiállítás - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jelentős külföldi elágazással rendelkező filmművészet magyar vérvonala olyan gazdag hagyaték, amelyet meg kell mutatni a világnak.
   

120 éves a magyar filmgyártás

Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a június 17-ig látogatható brüsszeli kiállítás az első állomása a magyar filmtörténet 120 évét bemutató tárlat nemzetközi bemutatásának. A több száz milliárdos iparág hátterét, történetét, és aktualitását bemutató kiállítás azt is sugallja, hogy a film erős diplomáciai eszköz - jegyezte meg. kiállítás akkor valósul meg, amikor a magyar és a belga diplomáciai kapcsolatok felvételének százéves évfordulóját ünnepli a két ország - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Forrás: Kép: Fortepan / Szabó Viktor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szent István

Szent István: I. István, születési nevén: Vajk. Ő volt az utolsó magyar fejedelem és az... Tovább

Dekoráció

Dekorációs ötletek, melyekkel szebbé teheted otthonod, lakásod és környezeted. Karácsonyi,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Technológia Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!