hirdetes

8 nagyszerű magyar hagyományőrző népi fesztivál

Sz.F., ZH

Magyarország rendkívül gazdag, ha a népi fesztiválokról van szó. Az egész év során számos területen rendeznek valamilyen hagyományőrző ünnepséget a helyi történelem, kultúra, művészetek és egyéb érdekességek tiszteletére. Ezek közül mutatunk be most néhányat!

Hagyományőrző fesztiválok Magyarországon

Kalocsai Paprikafesztivál

Magyarország első számú fűszereként nem csoda, hogy a paprika is saját fesztivált kapott. A hungaricum státusszal rendelkező paprikák a magyar konyha elengedhetetlen alapkövei, a paprikáért rendezett fesztiválon pedig többek között népművészeti elemek is megjelennek. A fesztiválnak Kalocsa ad otthont minden év szeptemberében. A terület hagyatékának népszerűsítése és megőrzése céljából többek között művészeti programok, főzőversenyek, illetve bor és pálinkakóstolás megrendezésre kerülnek.

Romantikus Reformkor Fesztivál

A Balaton mellett megrendezett, reformkornak (1825-1848) emléket állító fesztivál egy igazi időutazás a 19. századba, ami a magyar nemzeti öntudat ébredezésének időszaka. A hagyományos kulturális elemek, mint például az öltözékek, zene és egyéb művészetek is reneszánszukat élték ekkor, és ez előtt tiszteleg minden évben Balatonfüreden a Romantikus Reformkor Fesztivál számos gasztronómiai és művészeti programmal.

Gyakran megjelennek itt az 1800-as évek magyar népviseletei, és számos művészeti, illetve gasztronómiai jellegzetesség is helyet kap ennek ezen ízig-vérig magyar hagyományőrző fesztivál keretei között. A következő oldalon további hat fesztivált mutatok be nektek! 

 

Hagyományőrző fesztiválok Magyarországon

Hollókői Húsvéti Fesztivál

Ha valahol, akkor a máig palóc értékeket őrző Hollókőn teljes erővel zajlik a húsvét minden évben. A húsvétot hagyományosan ünneplő településen számos népi előadás, illetve művészeti és kézműves kiállítás is megtekinthető, a látogatók pedig átérezhetik, hogy milyen is valójában egy igazi hagyományőrző húsvét hangulata.

Az élő zenei és táncos fellépők mellett a falu lakói gyönyörű húsvéti öltözékekbe bújnak húsvéthétfőn, és megkezdődik a locsolkodás, amihez ezen a környéken a mai napig egy nagy vödör vizet használnak a legények. 

hirdetes

Badacsonyi Borhetek

Szintén a Balaton mellett található Badacsony – egy hely, amely főleg borkultúrájáról és hagyományairól híres. Nem meglepő tehát, hogy a minden évben megrendezett kéthetes fesztivált a bor tiszteletére rendezik meg. Ezek a Badacsonyi Borhetek, ahol a bor kedvelői megkóstolhatják a térség híres különlegességeit, és lehetőségük nyílik megismerkedni a környék borászataival is. Az ünnepi hangulatot ezen kívül népi folklór előadások és az élő zene biztosítják.

Hagyományőrző fesztiválok Magyarországon

Busójárás

hirdetes

Mohács városában minden februárban móka és ünneplés szabadul ki az utcákra a magyar farsang legnagyobb ünnepségén. A busójárás során a település lakói ijesztő maszkok mögé bújva járják végig az utcákat, gyakran elismerésre méltó mennyiségű pálinka kíséretében. Az ünneplés eredetileg a horvát Sokác népcsoporthoz kapcsolódik, de mára már Magyarország teljesen befogadta és átvette ezt a népszokást Mohácson.

A busójárás a tél búcsúztatásáról és a tavasz üdvözletéről szól, illetve a sokác nép megemlékezése arról az időről, amikor végre visszatérhettek hazájukba, Mohácsra, ami korábban oszmán kézre került.

Tihanyi Levendula Fesztivál

A Tihanyi-félsziget a Balaton északi partvidékén található, és többek között elképesztő kilátásairól és gyönyörű környéke miatt népszerű. Mesébe illő levendulamezőinek köszönhetően Tihany minden évben lila színekbe borul, és a virágok jellegzetes illata tölti meg a levegőt.

A levendulák akkora népszerűségnek örvendenek, hogy egy külön látogatóközpontot is létrehoztak (a Levendula-ház), amelynek célja a helyi levendulatermesztés történetének megőrzése és bemutatása. A fesztivál minden júniusban kerül megrendezésre, és több program is a részét képezi. Az érdeklődők kipróbálhatják, hogy milyen levendulát szüretelni, de emellett számos népi különlegesség is megtekinthető a fesztivál keretein belül.

Hagyományőrző fesztiválok Magyarországon

Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál

Az 1987-ben indult fesztivál célja a népzene és néptánc hagyományainak megőrzése. A kezdetben szerény méretű Summerfest az évek során nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát, és ma már az egész világról érkeznek ide fellépők, hogy részt vegyenek az ünneplésben. A rendezvényt egyszerre tartják Ráckevén, Tökölön és Százhalombattán. Az ünnepségekre látogatók népi jellegű kulturális műsorokat, kiállításokat és egyebeket tekinthetnek meg.

Mesterségek Ünnepe - Festival of Folk Arts

A Budavári palota minden év augusztusában fesztiválhelyszínné változik, ahol a magyar népművészetek legjava képviselteti magát az ország minden pontjából. Művészek, előadók és kézműves mesterek lepik el ilyenkor a palotát, hogy bemutathassák tudásukat és alkotásaikat. Ez remek lehetőség azok számára, akik közelebbről szeretnék megismerni a magyar mesterségeket és népművészeteket.

A zenei és táncelőadások természetesen elmaradhatatlanok, és a hagyományos magyar ízek is képviseltetik magukat. Minden évben két külföldi nemzet is ellátogat ide, színesítve ezzel a látnivalók tárházát.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hévíz

Hévíz egy város az ország nyugati felében, nem messze a Balatontól. Két dologról híres: a... Tovább

Heves megye

Heves megye: Heves megye Magyarország északkeleti részében, az észak-magyarországi régióban... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Magyar történelem Magyarság Programajánló