hirdetes

Ezek Magyarország legjobb hegyi túraterületei

Bohács Ádám

Magyarország talán sosem lesz világhírű egekbe nyúló hófödte hegycsúcsairól vagy vonulatairól, de mi jól tudjuk, hogy számtalan lélegzetelállító hegyi tájra lehetünk büszkék hazánkban. Ezeket rengeteg népszerű és gyönyörű túraútvonal hálózza be, amelyek csak arra várnak, hogy meghódítsd őket. Tarts velünk egy látványos körutazásra Magyarország legjobb hegyi túraterületeire és fedezz fel új tájakat!

Hegyek Magyarországon

Bükki Nemzeti Park

Akik egy kicsit nagyobb magasságba vágynak, azok látogassanak el a Bükki Nezmeti Parkba, Magyarország legnagyobb átlagmagasságú hegységébe. A környék természetes szépsége számos felfedeznivalót rejteget magában, amelyek a viszonylag rövid túraútvonalakon fedezhetők fel. Ezek az útvonalak továbbá lehetőséget nyújtanak a helyi állat- és növényvilág, illetve földrajzi sajátosságok megismerésére is. A közel hat és fél kilométeres Szarvaskői Geológiai Tanösvény a mára már elhagyatott szarvaskői várat is érinti, a valamivel rövidebb 4,8 kilométeres Vöröskő-völgyi Erdei Tanösvény szintén számos érdekes információt kínál a Vöröskői forrás meglátogatása mellett.

Az Országos Kéktúra (OKT)

Az osztrák határ és a Szlovákia melletti Hollóháza között húzódó 1128 kilométeres túra minden komolyabb magyar túrázó bakancslistáján szerepel. A páratlan útvonal során találkozhatsz Tapolca ősi tűzhányóival, a Balatonnal és a fenséges Dunakanyarral is. Az útvonalat két fehér vonal közé húzott vízszintes kék vonal jelzi. A túrához egy igazolófüzet is tartozik, amelybe összesen 147 ellenőrzőponton szerezhetnek pecséteket a kalandorok. A következő oldalon folytatom! 

Hegyek Magyarországon

Túrázás a Balaton körül

Több gyönyörű túraútvonal is található a Közép-Európa legnagyobb tava körül. Egy egyszerű, pihentető túráért hódítsd meg a Tihanyi-félszigetet, ahol csodás látvány jelenti majd a jutalmat fáradozásaidért. A badacsonyi régiót is érdemes megemlíteni, amely a Balaton északi partvidékén található, és ideális tájat biztosít a túrázáshoz.

hirdetes

Itt, a Badacsony csúcsán található a Kisfaludy Sándor-kilátó is, amelyhez egy közepesen megerőltető útvonal vezet – a kilátás azonban minden lépést megér. A környéken említésre méltó, túrázással megközelíthető kilátók még a Bökk-hegyi kilátó Ábrahámhegyen és a Jókai-kilátó Balatonfüreden.

Aggteleki Nemzeti Park

hirdetes

Északkelet-Magyarország egy igazán egyedi nemzeti parkkal büszkélkedik, amely számos lehetőséget kínál többek között a túrázás szerelmesi számára is. A túraútvonalak mentén szabadon felfedezheted a környéket, de vezetett túrákhoz is csatlakozhatsz, amelyek során többet tudhatsz meg a parkról. Az itt található Aggteleki-karszt részét képező barlangrendszer 1995 óta a világörökség részét képezi – kihagyhatatlan minden ide látogató számára!

Hegyek Magyarországon

Túrázás Budapest körül

Budapesthez kényelmesen közel található több túraútvonal is, amelyek között mindenki talál magának megfelelő nehézségi szintet családbarát útvonalaktól kezdve a közepes nehézségig. Habár az extrém kihívásokat nem errefelé kell keresni, a túrázás kedvelői egy kellemes és tartalmas kikapcsolódásra számíthatnak Budapest környékén. A Budán található Normafa gyönyörű zöld, hegyes vidéke a város legnépszerűbb túrázó területe, a közeli Budaörs pedig jelölt útvonalakat kínál a kalandoroknak.

Bakony, Dunántúli-középhegység

A Bakony a Dunántúli-középhegység részét képezi. A középhegység hatalmas méretének köszönhetően (amelyből csak a Bakony 4000 négyzetkilométert tesz ki) rendkívül népszerű a túrázók körében, sokan képesek napokat eltölteni a felfedezésével. Fogj tehát egy sátrat és készülj fel egy páratlan túraélményre a Bakonyban. A hegység nem messze a Balatontól északra található, és változatos tájakat foglal magába. Legmagasabb csúcsa a Kőris-hegy 709 méteres csúcsával. Tés faluja is erre található, 6 jellegzetes, régi szélmalmával.

További tudnivalók

Azok számára, akik túrát terveznek hazánkban, Magyarország számos jelölt útvonalat biztosít. Ezen útvonalak fenntartásáért a Magyar Nemzeti Parkok (http://magyarnemzetiparkok.hu/) felelős. A parkok igazgatóságai biztosítják az útvonalak biztonságát és járhatóságát. A túrázók számára követendő legfontosabb szabály a természeti értékek tisztelete és megőrzése. Tartózkodj a szemeteléstől, és hagyj mindent a helyén – az emlékek és fényképek egyébként is a legszebb szuvenírek, amelyeket hazahozhatsz egy túráról!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ómagyar Mária-siralom

Ómagyar Mária-siralom: Az Ómagyar Mária-siralom egyike legkorábbi nyelvemlékeinknek, az első... Tovább

Szótár insert teszt

Szótár insert teszt   Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyarország Utazás