hirdetes

Magyarországi húsnagyhatalom: Békéscsaba

Oláh Tamás

Minden héten bemutatunk pár belföldi úticélt, hogy megmutassuk, milyen kincseket rejt szeretett országunk. A mai cikkben az ország dél-keleti részére kalauzoljuk el önöket, hogy megmutassuk Békés megye ékkövének egy másik arcát.

Békéscsaba látványosságai

Általánosan a városról

Békéscsaba, régebbi nevén Nagy-Csaba Békés megye megyeszékhelye. A város a magyar viszonylatok szerint középvárosnak tekinthető a 60 ezer körüli lakosával és a majdnem 200 négyzetkilométeres területével. A város a török viszályok idején teljesen elpusztult, ezért teljesen újjá kellett építeni. 

Egykor „Európa legnagyobb falu” nevet viselte, de azóta egy igényes külsejű várossá sikerült fejlődnie. A város rendkívül híres gasztronómiai különlegességeiről, többek között a hungarikumnak számító csabai kolbászról és az erre épülő fesztiválokról és rendezvényekről. 

Békéscsaba látnivalói:


Árpád Gyógy- és Strandfürdő

A komplexum termál-, élmény és strandfürdő is egyben. A város egyedüli fürdője, mely 2003-ban egy felújításon esett át. Azóta a területén 6 medence, sportlehetőségek és nagy zöld felületek várnak minket. 

hirdetes

Jókai Színház 

A színház önkormányzati tulajdonban van és az Alföld első állandó kőszínháza. Hírneve napjainkban is fent áll.

Evangélikus templomok 

A város központjában két evangélikus templom áll, a kistemplom és a nagytemplom. Az utóbbi Európa legnagyobb evangélikus temploma. 
Szeberényi tér

hirdetes
A téren álló, klasszicizáló copfstílusban épült hatalmas evangélikus nagytemplom a város jelképe, a maga 3000 férőhelyével és kiváló akusztikájával koncerteknek is otthont ad – ám a vele szemben álló barokk kistemplom az igazán izgalmas: tűzfigyelő őrtornya és búbos kemencés őrszobája mellett arról nevezetes, hogy ide temették el Tessedik Sámuelt.

Pósteleki Parkerdő


Páratlan szépségű és andalító nyugalmat árasztó akirándulóhely, a mini állatsimogató a gyerekek kedvence, sportpályái kitűnőek, túraútvonalai és tűzrakó helyei a kirándulók kedvence, Mókus csárdája csupa ízkavalkád.

Munkácsy Mihály Múzeum

1899-ben alapította a Békéscsabai Múzeumi Egyesület. Kezdettől fogva széles gyűjtőkört alakítottak ki. Folyamatosan gyűjtenek régészeti, természetrajzi, paleontológiai, történeti, néprajzi, iparművészeti és képzőművészeti múzeumi tárgyakat. A gyermekkorát és ifjú házas korát Békéscsabán töltő Munkácsy Mihály magyar festő relikviáinak és képeinek elhelyezésére nagy gondot fordítanak.
 

Lapozzon a következő oldalra a további látnivalókért!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kalocsai hímzés

Kalocsai hímzés: A kalocsai hímzés elnevezés Kalocsa városában és környékén készült... Tovább

Bécs városa

Ausztria fővárosa, egykoron magyar város. Manapság a világ egyik legélhetőbb városának... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Kirándulás Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!