hirdetes

Mit tartalmaz egy hagyományos magyar karácsonyi vacsora?

Sz. F. , ZH
Hagyományos magyar karácsonyi vacsora

Családi hagyományos karácsonyi vacsora Magyarországon

Itthon, Magyarországon a karácsony hagyományosan egy családi ünnep, amikor az ételeket a szülőházban, a nagymama konyhájában készítjük elő. Sajnos ma már a rohanó világ miatt nem mindenkinek van lehetősége, ideje hazatérni a szülőkhöz, nagyszülőkhöz, és egyre többfelé terjed el az a szokás, hogy a karácsonyi vacsorához az ételt is étteremből rendelik.

Az asztal díszítése ma is megmaradt szokás. Mindenki szereti ezt az ünnepet megfelelő hangulatban tölteni, ezért egy szép gyertyát vagy zöld fenyőfaágat a teríték mellé helyezünk, lecseréljük a terítőt ünnepiesre, és a szalvétákat is másképp hajtogatjuk. Előkerülnek a téli gyümölcsök a kosárkába, amelyeknek az illata is segít a lelassulásban, és a pihenésben. 

hirdetes

Keresztény szokás az adventi böjt, amit ma más kevesen tartanak meg, azonban ennek köszönhető a karácsonyi halfogyasztás népszerűsége. A korai kereszténységben a böjtölők egészen december 24-ig zöldségen, gyümölcsön és tésztákon éltek. A hal Jézus Krisztus szimbóluma, ezért karácsonykor, az ő születése napján valamilyen hal kerül az asztalra, általában halászlé formájában. 

hirdetes

A desszertek sem maradhatnak el a kávé, a tea vagy a forraltbor mellé. Népszerű karácsonyi sütemény a mákos és a diós bejgli, illetve a mákos guba, amelyeknek szintén hagyomány értékük van. A mák apró szemeit a termékenység szimbólumának tartották, és ezzel a hagyománnyal igyekeztek a jövő évi bőséges termést biztosítani.

Természetesen az italok között szerepel a jól ismert forralt bor, aminek a szülőhazája a Németországi Köln városa, de a jó minőségű borokat érdemesebb forralás nélkül fogyasztani.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Visegrádi Fellegvár

Visegrádi Fellegvár: A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A... Tovább

Duna-Dráva Nemzeti Park

Duna-Dráva  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. Már előbb is létrejött... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Magyar
X
Kövess minket facebookon!