hirdetes

A legnépszerűbb magyar souvenirek, amiknek egyetlen külföldi sem képes ellenállni

LK

A magyar nemzet mint ezer éves létezése során rengeteg kulturális jellegzetességet megalkotott, amelyek hírét világszerte ismerik. A magyar kézműves alkotások, italok és egyéb nemzeti kincsek gyakran kerülnek a hozzánk látogató külföldiek bevásárlókosaraiba, hogy magukkal vihessék országunk hangulatának egy kicsiny darabkáját, vagy az otthoniakkal is megkóstoltathassák az igazi magyar ízeket.

A legnépszerűbb magyar souvenirek

A következőkben megmutatjuk, hogy mely magyar különlegességek azok, amiket a legtöbb turista visz magával souvenirként, amikor hazaindul tőlünk.

Herendi porcelán

A magyar porcelánművészetnek több évszázados történelme van. A Herendi porcelán mindig is nagyon népszerű volt az osztrák nemesi udvarokban, de még a távoli Mexikóig is eljutott. Viktória, a brit királynő olyannyira el volt ragadtatva a magyar porcelán minőségétől, hogy még palotájába is rendelt néhányat, amikor beléjük szeretett egy európai kiállításon.

Ajka Kristály

Az 1897 óta működő ajkai kristálygyár termékei – a Herendi porcelánhoz hasonlóan – a világ számos távoli pontjára is eljutottak már. A márka sikereit gyönyörű, minőségi üvegáruinak köszönheti, amelyek számos színben és stílusban kaphatók, ráadásul még a csomagolásuk is luxus hangulatot áraszt magából. A szájjal fújt üvegek díszítése kézzel készül, az egyedi eljárásnak köszönhetően pedig nincs két egyforma Ajka Kristály termék.

Hímes tojások

Habár a hímes tojások „szezonja” húsvétkor tetőzik, a gyönyörű motívumokkal és képekkel díszített ajándékokat egész évben be lehet szerezni az ország különböző ajándéküzleteiben és hagyományőrző vásárain. A karácsonykor, fadíszekként is gyakran használt tojások nem véletlenül népszerű emléktárgyak a külföldi utazók számára, akik csinos ajándékok gyanánt is gyakran visznek belőlük magukkal belőlük.

hirdetes
A legnépszerűbb magyar souvenirek

Hímzett ingek

Habár a magyar népviselet már eltűnt a hétköznapokból, sok helyen (különösen vidéken) számos hagyományőrző közösség ügyel arra, hogy a díszes ingek és egyéb ruhadarabok művészete soha ne merüljön feledésbe. A színes, kézzel hímzett ingek különösen a messzebbről érkező látogatók figyelmét keltik fel, akik előszeretettel válogatnak a különböző népcsoportok jellegzetes stílusai között.

Porcelánbabák

A magyar porcelánbabákat világszerte számos múzeum kiállításain is megtekinthették már az érdeklődők. A mesébe illően szép ruhákba öltöztetett figurákat mindenhol ámulat övezi, ahol bemutatják őket. Öltözékük rendkívül változatos, és a gyönyörű népviselettől kezdve az egyszerű parasztruhákig számos verzióban készítik őket, természetesen kézzel.

Magyar borok

Viktória királynő minden születésnapjára annyi üveg tokaji bort kapott ajándékba Ferenc Józseftől, ahány hónapot megélt addig – 81. születésnapja alkalmával ez 972 üveg tokaji bort jelentett! A magyar borok népszerűsége bizonyára senkinek nem újdonság, de a tokaji és az Egri Bikavér különös tiszteletnek örvend a határon túl is.

A legnépszerűbb magyar souvenirek

Asztalterítők

hirdetes

A vidéki szülők és nagyszülők nappalijában, vagy hálószobájában a mai napig találkozhatunk ezekkel a gyönyörű, kézzel hímzett abroszokkal, amiknek művészeti múzeumokban lenne a helyük. Magyarországon több népcsoport is őrzi a hímzés hagyományát, és mindegyikük felismerhető saját, egyedi stílusáról. A népművészet iránt érdeklődő látogatók sosem térnek haza üres kézzel Magyarországról.

Pálinka

Az európai törvényeknek köszönhetően a pálinka csak Magyarországon belül főzhető. Ennek köszönhetően sok turista nem is hallott erről a jellegzetes magyar italról, azonban sokan egyetlen kóstolás után magukhoz vesznek néhány üveggel, hogy az otthoniakat is elkápráztathassák ezekkel a váltakozó erősségű gyümölcsös finomságokkal.

Unicum

A több mint 40 gyógy- és fűszernövényből készült keserű szeszes ital kevés magyar háztartásban nincs jelen. A mai napig a Zwack család receptje alapján készült rövid ital több mint 200 éves történelemre tekint vissza, ugyanis II. József magyar király orvosa, a Zwack család egyik felmenője hozta létre. Az ital történetét bemutató Zwack Unicum Múzeum mind a hazai, mind pedig a külföldi látogatók köreiben népszerű állomás Budapesten.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar óriás nyúl

Magyar óriás nyúl: Ki ne ismerné ezt a jellegzetes, hosszú testű, erős, hengeres, terjedelmes... Tovább

Töhötöm

Töhötöm: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Töhötöm az egyik közülük.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek