hirdetes

A magyar szalámi története

Sz. F.

A téliszalámi, amit határainkon túl csak „magyar szalámiként” ismernek, kategóriája egyik nemesének számít. Ízletes aromájának, tartósságának és népszerűségének köszönhetően többszörösen is kiérdemelte helyét a legfontosabb magyar hústermékek sorában.

A magyar szalámi története

Az első magyar szalámi

Magyarországon először Szegeden kezdtek el szalámikat gyártani. Egy bizonyos Pick Márk megpróbálta elkészíteni egy olasz kolbász mását, ami akkoriban még nem igazán volt ismert hazánkban. Kezdeti, 1883-as sikerei hamarosan lehetővé tették számára, hogy tömeggyártásba kezdjen. A Pick téliszalámi rövidesen már egyáltalán nem hasonlított az olasz termékre, ami eredetileg ihlette, ami első sorban azoknak magyar hentesek munkájának köszönhető, akik egyre több magyar használtak fel elkészítése során.

Miért különleges a magyar szalámi?

Hogy miért olyan különlegesen egyedi ez a bizonyos szalámifajta? Először is az, hogy kizárólag természetes alapanyagokból készül – a disznóhúst és zsírokat nem gépekben dolgozzák fel, hanem külön erre a célra készített késeket használnak a feldarabolásukhoz.

Kiváló aromáját nem csak a gondosan kiválogatott fűszereknek köszönheti (amelyek listája természetesen féltve őrzött titok), hanem a szalámit bevonó védőrétegnek is, amelyben a füstölés után három hónapig érlelődik. A fehér, egyenetlen borítás megakadályozza, hogy a szalámi avassá váljon, így a termék sokkal tovább fogyasztható legjobb állapotában. A gyár csupán később került jelenlegi helyére a Tisza part közelében, miután Pick Márk rájött, hogy a sós levegő fontos szerepet játszik a szalámik érlelésében.

hirdetes

A magyar szalámi gyártása régen

hirdetes

A téliszalámit egészen az 1950-es évekig csak a hűvösebb hónapokban (októbertől márciusig, innen kapta nevét is) gyártották, ugyanis csak ebben az időszakban volt megoldható az akkori technológiával a megfelelő hőmérsékletszabályozás, amit a gyártási folyamat megkövetel. Ehhez előre megszabott időközönként kellett kinyitni és becsukni az ajtókat azon a szinten, ahol a szárítást végezték. A védőréteget kétszer is eltávolították egy ecset segítségével, a szalámikat pedig rendszeresen mozgatni kellett, hogy minden részük egyenletesen megérjen.

A szalámi különleges csomagolása

Az érett téliszalámi csomagolására egy, a magyar nemzeti színeket (piros, fehér és zöld), viselő szalag kerül. A szalámi két végét madzaggal és egy ólomgyűrűvel kötik be. A meg nem kezdett, bontatlan szalámikat nem szabad hűtőben tárolni, de valamilyen hűvös, száraz helyre kell tenni őket, ahol nem éri őket közvetlen napfény. A megfelelően tárolt téliszalámi három hónapig is megőrizheti eredeti ízét. 

A magyar szalámi napjainkban

Az elmúlt évek során a téliszaláminak több variációja is született, ilyen például a paprikás szalámi és a csemegeszalámi is, amelyek mind más-más ízekkel rendelkeznek. A Pick szalámi sikerén felbuzdulva sokan próbáltak hasonló terméket készíteni, de az 1888-ban alapított Herz az egyetlen márka, amely képes volt felvenni vele a versenyt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nyugat folyóirat

Nyugat folyóirat: A Nyugat a 20. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata volt. Először... Tovább

Király fürdő

Király fürdő: Budapest egyik kedvelt fürdőjéről van szó esetében.A Király gyógyfürdő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar
X
Kövess minket facebookon!