hirdetes

Egy magyarországi szigetcsoport, amit szinte senki sem ismer

Sz.F., ZH

Ragyogó kék víz, mesebeli szigetvilág, és ez mind Budapesttől pár kilométerre! Ezt a különleges helyet mégis csak kevesen ismerik, éppen ezért most bemutatom nektek!

Egy magyar szigetcsoport

A Kavicsos-tó

Ez a kis szigetcsoport a Csepel-Szigetszentmiklósi Kavicsbánya tavak tó-, és szigetrendszere, a helyiek már régebben elneveztek minden egyes kis zegzugot, van itt Kopár-sziget, Nagy-tenger, Zátonyos-tó, Kiskopasz-sziget, Delfin-szoros, Sóderes part, és még Panoráma-félsziget is! A szigetecske könnyedén megközelíthető, Csepel központjától 10 perces autóúttal oda is érhetünk hozzá.

A tavaknál az évek alatt több mint 500 ház épült fel, ezek többsége nyaraló, illetve horgásztanya, de vannak olyanok is, akik itt élnek egész évben, így ennek megfelelő házat építettek. Nagy nehézségek árán sikerült elérni azt, hogy bevezessék az áramot, 2003-ban már az összes szigeten volt villanyfény. A szigetvilág több mint 160 hektáros területen fekszik, ebből nagyjából 110 hektárt foglal el a víz.

Nagyobb része Szigetszentmiklóshoz tartozik, nagyjából 85 százaléka, a maradék 15 pedig Csepelhez. Öt-hat évvel ezelőtt kimutatták, hogy a tó oxigéntartalma jónak mondható, nehézfémet nem találtak, összességében tehát jó a fizikai-kémiai állapota. A következő oldalon még többet megtudhatsz erről a magyarországi csodáról!

hirdetes

A tó vize kellőképpen melegszik fel, a legmelegebb nyári napokban a 27 fokot is eléri, fürödni azonban nem annyira ajánlatos itt. Leginkább azért, mert a horgászok rossz szemmel néznek a fürdőzőkre, mert féltik a víz tisztaságát, azoknak pedig pláne nem ajánlják a fürdést, akik nem ismerik elég jól a terepet. A vízben ugyanis rengeteg tereptárgyat, karót, komplett stégeket találhatunk, a víz ráadásul hirtelen mélyül, mint minden más bányatóban.

A helyiek már jól ismerik a tavat, így ők tudják, hol vannak a karók, a stégek, ők órákig elácsorognak egy helyben, közben pedig kapaszkodnak a vízben lévő tárgyakban. A víz átlagos mélysége négy-öt méter, a legmélyebb pontján viszont eléri a tizenkét métert is. Azt azért elmondom, hogy a tó és annak környéke magánterület. 1995-ben azok a horgászok, akiknek már volt a területen valamilyen építményük, összefogtak, hogy megvásárolják a területet.

hirdetes

Összesen 664 horgász dobta össze a 100 millió forintos vételi árat, ezután pedig osztatlan közös tulajdon lett a szárazföld, a föld, ahol a házak vannak, de minden bozótos és út is, minden. Egy emberre nagyjából 2500-3000 négyzetméteres terület jutott. 

A tulajdonviszony között azonban sajnos elkeseredett jogvita alakult ki, ami már hosszú évek óta tart, és szinte látni sem lehet a végét. A Környezetvédelmi, Természet, Sport (KTS) Alapítvány és a Csepszig-tó Kft. A Csepszig-tó Kft. ügyvezetője áll egymással szemben, a horgászok, és a nyaralótulajdonosok pedig arra kényszerültek, hogy oldalt válasszanak maguknak a jogvitában. Ez pedig oda vezetett, hogy a közösség teljes egészében megoszlott, mindenki egyre gyanakvóbb a másikkal szemben.

Mindenesetre érdemes ellátogatnia mindenkinek erre a területre, ha beszéltek a helyiekkel, biztosan segít valaki abban, hol érdemes bemerészkedni a vízbe! 

Forrás: Fotó: H. Szabó Sándor, ORFK

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csodabogyós-barlang

Csodabogyós-barlang: a Keszthelyi-hegység keleti oldalán találjuk a fokozottan védett... Tovább

Január

Január: az év első hónapja.  Különböző elnevezések szerint szokás hívni a Fergeteg... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!