notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bármennyire is hihetetlen, ez a szigetcsoport Magyarországon van – Ismerjük meg!

Egy magyarországi szigetcsoport, amit szinte senki sem ismer

SZ.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ragyogó kék víz, mesebeli szigetvilág, és ez mind Budapesttől pár kilométerre! Ezt a különleges helyet mégis csak kevesen ismerik, éppen ezért most bemutatom nektek!

Magyar szigetcsoport

Te voltál már ennél a nem mindennapi szigetcsoportnál, láttad már élőben?

Eddigi szavazatok száma: 436

Igen (10%)
Nem (41%)
Nem, de szeretném látni még idén (47%)

A szavazás lezárult.

 

A Kavicsos-tó

Ez a kis szigetcsoport a Csepel-Szigetszentmiklósi Kavicsbánya tavak tó-, és szigetrendszere, a helyiek már régebben elneveztek minden egyes kis zegzugot, van itt Kopár-sziget, Nagy-tenger, Zátonyos-tó, Kiskopasz-sziget, Delfin-szoros, Sóderes part, és még Panoráma-félsziget is! A szigetecske könnyedén megközelíthető, Csepel központjától 10 perces autóúttal oda is érhetünk hozzá.

 

A tavaknál az évek alatt több mint 500 ház épült fel, ezek többsége nyaraló, illetve horgásztanya, de vannak olyanok is, akik itt élnek egész évben, így ennek megfelelő házat építettek. Nagy nehézségek árán sikerült elérni azt, hogy bevezessék az áramot, 2003-ban már az összes szigeten volt villanyfény. A szigetvilág több mint 160 hektáros területen fekszik, ebből nagyjából 110 hektárt foglal el a víz.

 

Nagyobb része Szigetszentmiklóshoz tartozik, nagyjából 85 százaléka, a maradék 15 pedig Csepelhez. Öt-hat évvel ezelőtt kimutatták, hogy a tó oxigéntartalma jónak mondható, nehézfémet nem találtak, összességében tehát jó a fizikai-kémiai állapota. A következő oldalon még többet megtudhatsz erről a magyarországi csodáról!

hirdetes

 

Magyar szigetcsoport

 

A tó vize kellőképpen melegszik fel, a legmelegebb nyári napokban a 27 fokot is eléri, fürödni azonban nem annyira ajánlatos itt. Leginkább azért, mert a horgászok rossz szemmel néznek a fürdőzőkre, mert féltik a víz tisztaságát, azoknak pedig pláne nem ajánlják a fürdést, akik nem ismerik elég jól a terepet. A vízben ugyanis rengeteg tereptárgyat, karót, komplett stégeket találhatunk, a víz ráadásul hirtelen mélyül, mint minden más bányatóban.

 

hirdetes

A helyiek már jól ismerik a tavat, így ők tudják, hol vannak a karók, a stégek, ők órákig elácsorognak egy helyben, közben pedig kapaszkodnak a vízben lévő tárgyakban. A víz átlagos mélysége négy-öt méter, a legmélyebb pontján viszont eléri a tizenkét métert is. Azt azért elmondom, hogy a tó és annak környéke magánterület. 1995-ben azok a horgászok, akiknek már volt a területen valamilyen építményük, összefogtak, hogy megvásárolják a területet.

 

Összesen 664 horgász dobta össze a 100 millió forintos vételi árat, ezután pedig osztatlan közös tulajdon lett a szárazföld, a föld, ahol a házak vannak, de minden bozótos és út is, minden. Egy emberre nagyjából 2500-3000 négyzetméteres terület jutott. 

 

Magyar szigetcsoport

A tulajdonviszony között azonban sajnos elkeseredett jogvita alakult ki, ami már hosszú évek óta tart, és szinte látni sem lehet a végét. A Környezetvédelmi, Természet, Sport (KTS) Alapítvány és a Csepszig-tó Kft. A Csepszig-tó Kft. ügyvezetője áll egymással szemben, a horgászok, és a nyaralótulajdonosok pedig arra kényszerültek, hogy oldalt válasszanak maguknak a jogvitában. Ez pedig oda vezetett, hogy a közösség teljes egészében megoszlott, mindenki egyre gyanakvóbb a másikkal szemben.

 

 

Mindenesetre érdemes ellátogatnia mindenkinek erre a területre, ha beszéltek a helyiekkel, biztosan segít valaki abban, hol érdemes bemerészkedni a vízbe! 

 

Forrás: Fotó: H. Szabó Sándor, ORFK

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
221 063
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 542 447
Közösség
hirdetes

Szótár

Vidéki hotel

Egy vidéki hotel lehetővé teszik, hogy a nagyvárosból kiszakadva töltsünk el egy kis időt... Tovább

Budapest látnivalói

Budapest fantasztikus és magával ragadó város. Nem véletlenül szerepel évek óta a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 195

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás