hirdetes

Ezek a legzseniálisabb magyar találmányok

A világ sokkal hátrébb lenne, ha a magyarok kreativitása nem lenne. A mindennapok lennének sokkal nehezebbek, ha ezeket nem találták volna fel anno honfitársaink. 

Híres magyar találmányok

Magyarországot a találmányok és lángelmék országaként is emlegethetnénk. Lehet, hogy kis ország vagyunk, de nemzetünk nagyjai már számos jelentős találmánnyal járultak hozzá az emberiség fejlődéséhez. Belegondolni is lenyűgöző, hogy milyen sok hétköznapi találmányt köszönhet nekünk a világ.

Sok külföldi szerint a magyarság semmi jelentős dologgal nem járult hozzá a világ fejlődéséhez. Egyesek (többnyire a külföldiek) egyenesen azt állítják, hogy hazánk teljesen jelentéktelen, és senki sem venné észre, ha kitörölnék a történelemből. Az alábbi pontokba foglalt történet pontosan ezt az óriási tévedést hivatott megcáfolni. Lássunk egy egyszerű, mégis elgondolkodtató felsorolást/történetet, amely rávilágít arra, hogy mennyi mindent is köszönhet a nagyvilág ennek a „jelentéktelen” nemzetnek.

-Ha egy baleset után azonnali kórházi ellátásra van szükséged, vagy éppen egy rendkívül nehezen hozzáférhető helyen ragadtál (egy erdőtűz közepén, vagy egy hegyoldalbon), akkor az életedet Asbóth Oszkár helikoptere menti majd meg.

hirdetes

-Ha szeretnéd értesíteni szeretteidet arról, hogy mi történt, és megnyugtatni őket, hogy életben vagy, akkor hívásod Puskás Tivadar telefonközpontján keresztül éri majd el őket.

Híres magyar találmányok

-A kórházban megannyi egészséges újszülött sírását hallgathatod Semmelweis Ignác jóvoltából, aki a rendszeres fertőtlenítés bevezetésével kiérdemelte az „anyák megmentője” címet.

-Ha már az egészségnél tartunk – elég C-vitamint viszel be a szervezetedbe? Szent-Györgyi Albert óta tudjuk, hogy mennyire fontos is ez számunkra.

hirdetes

-Miután hazaengedtek a kórházból, további gyógyszerekre lehet szükséged, amiket csak recepttel lehet kiváltani a gyógyszertárakból. Ezeket a recepteket Bíró László József golyóstollával szokás kitölteni.

-Miután véglegesen felépültél, legutolsó kórházi látogatásod után többféleképpen is hazajuthatsz: mehetsz autóval (Galamb József: Ford Model-T) vagy busszal (Lassú Gábor, Rózsa László, Színi Béla: csuklós busz), de ezek közül egyik sem működne egy porlasztó nélkül, amelyet a világ Csonka Jánosnak és Bánki Donátnak köszönhet. Persze vonatra is ülhetsz (Kandó Kálmán: villamosmozdony). Ezek közül persze egyik sem közelíti meg egy repülő (Fonó Albert: torlósugár-hajtómű) sebességét. A leginkább környezetbarát megoldás természetesen a kerékpáros.

Híres magyar találmányok

-Miután hazaértél, bizonyára tájékozódni szeretnél majd a történésedről távolléted során. Nincs más dolgod, mint bekapcsolnod Neumann János számítógépét. Ha készen állsz folytatni irodai munkádat, akkor Simonyi Károly Word és Excel programjai segíthetnek ebben.

-Elalvás előtt érdemes lekapcsolni a lámpákat (Just Sándor, Hanaman Ferenc, Bródy Imre: volfrámszálas izzólámpa), hiszen ezek működtetéséhez energiára (Kiss Péter: biogáz áramfejlesztő készülék) van szükség.

A listát a végtelenségig folytathatnánk olyan legendás találmányokkal, mint a Rubik-kocka, a távcső, a biztonsági gyufa, stb. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Borkóstoló Budapesten

A bor az egyik legősibb és legnépszerűbb alkoholos italunk. A különböző borkóstolók... Tovább

Rám szakadék

Rám szakadék: A szakadék vulkáni eredetű, észak-déli irányban futó egy kilométer hosszú... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar