hirdetes

Magyarország 11 legnépszerűbb termálfürdője

SZ.F.

Akár turisták szeretnék kipróbálni Európa legjobb fürdőit, akár egy itthoni család szeretne elbujdosni egy hétvégére a rohanás elől, Magyarország számtalan gyógyfürdői rengeteg lehetőséget biztosítanak egy kis kikapcsolódásra. 

Magyarország, a termálfürdők hazája

Kevesen tudják, de kis hazánkban található Európa legtöbb gyógyfürdője, amire méltán lehetünk büszkék – csak érdekesség képpen megemlítjük: Magyarországon több mint ezer gyógyvíz-forrás található!

Sokan biztosan hallottak már róla, hogy már két évezreddel ezelőtt, a rómaiak is rátaláltak a mai Magyarország elképesztő természeti adottságaira, amit a különböző ókori fürdőromok is igazolnak. A törökök is kivették a részüket a magyar fürdőkultúra gyarapításából, hiszen megszállásuk alatt több fürdőt is létesítettek Magyarországon, amelyek közül néhány a mai napig is működik és látogatható is.

A következő oldalon olyan fürdőket mutatunk be, amelyeket Budapesten kívül találhatunk meg. Megjegyeznénk, hogy ezeknek a fürdőknek gyakran a környékét is megéri felfedezni, hiszen sok közülük történelmileg jelentős helyeken épült! Lapozz egyet és ismerd meg a legszebb magyar termálfürdőket! 

Magyarország, a termálfürdők hazája

Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum

Az ország nyugati széle mellett található Bükfürdő szintén egy „véletlen” során jött létre. Az 50-es években ugyanis olajforrások keresése közben találtak rá az 58 fokos, príma minőségű gyógyvízre. Az évtizedek alatt a fürdő egy óriási komplexummá nőtte ki magát, immáron összesen 32 medencét tartalmaz, köztük úszó- és gyógymedencékkel. Ha a közeli Sopron, Kőszeg vagy Szombathely az úticélunk, akkor érdemes egy pár laza órára ellátogatni ebbe a fürdőbe.

Eger

Eger városa történelmi jelentősége miatt is rendkívül érdekes. A török megszállás során számos „egzotikus” épületet is felhúztak itt, ezek közül természetesen a különleges törökfürdőt emelnénk most ki. A díszes épület lenyűgöző, és igazán egyedi élmény itt átadni magunkat a termálvíz gyógyító hatásainak. A belső kialakítás egy igazi törökfürdő hangulatát idézi. Aki Eger városába látogat, az semmiképpen ne hagyja ki ezt a fürdőt az egri vár és a helyi borkülönlegességek felfedezése mellett!

Külön érdekesség – hiszen nincs magyar fürdő sajátos érdekesség nélkül – hogy az egri törökfürdőnek van a legnagyobb radontartalma az összes magyar fürdőhely közül. A kellemes 31 fokos víz tökéletes hőmérsékletet garantál!

Magyarország, a termálfürdők hazája

Egerszalók

Magyarország többi nagyobb termálfürdőjéhez képest az egerszalóki fürdő igazán fiatalnak számít, ugyanis 2007-ben nyitotta meg kapuit. Különlegessége, hogy a világon csupán két másik helyen (az amerikai Yellowstone Parkban és a török Pamukkaleban) található az ittenihez hasonló ásványianyag-formáció, amit a termálvíz alakított ki. A komplexumban számos kinti és benti medencét is találunk, és az elmaradhatatlan jacuzzi és szauna is igénybe vehető itt.

hirdetes

Gyulai Várfürdő

Egy Délkelet-magyarországi városban találjuk a Gyulai Várfürdőt. A nevéből biztosan sokan kikövetkeztetik, hogy a közeli várépület közvetlen szomszédságában helyezkedik el, ami e fürdő különlegességének számít. A fürdő területe öt fő résznek ad otthont: vannak itt belső medencék, egy strand, gyógyászati részleg, szauna park és egy szépségszalon is. A rengeteg jótékony anyag barnás színt kölcsönöz a gyógyfürdő vizének.

Magyarország, a termálfürdők hazája

Hajdúszoboszló

Magyarország keleti részén sincs hiány gyógyfürdőkből. Az ország ezen oldalán található Hajdúszoboszló városa büszkélkedik Európa egyik legnagyobb fürdőjével, ami öt részből áll: egy termálfürdőből, egy aquaparkból, strandból, medencéből és a különleges aqua-palaceból. Ha mindez nem lenne elég, a fürdő egy csónakkal is felfedezhető tó partján fekszik. Ha valahol, akkor itt biztosan mindenki talál magának valamilyen szórakozási lehetőséget, bármilyen korosztályt is képviseljen! A vizek hőmérséklete 25 és 38 fok között mozog.

hirdetes

Harkány

Harkány termálvize a Holt-tengeréhez hasonló összetételű, éppen ezért is olyan különleges – sőt! A helyi gyógyvíz valójában több sófajtát is tartalmaz, mint az említett tenger, és így számos egészségügyi problémát képes enyhíteni. A forrást még a XIX. században került felfedezésre, és 34-38 fokos vizét azóta is szívesen próbálják ki az emberek. A fürdő medencéit egy méretes park veszi körül, ami a vízen kívül is remek lehetőséget nyújt a nyugodt pihenésre.

Magyarország, a termálfürdők hazája

Hévíz

A hatalmas és természetes hévízi termáltóval senki sem versenyezhet. A tó és az azonos nevet viselő Hévíz városa a Balatontól nem messze, délnyugatra találhatók. Ezt is kevesen tudják, de ez a természeti kincs a világ egyik legnagyobb biológiailag is aktív természetes termáltava. A víz természetes keringését egy forrás biztosítja, ráadásul hőmérséklete miatt télen és nyáron is látogatható. A közeli Szent András Reumakórház a tó természetes gyógyító erejét is kihasználja a különböző kezelésekben. A közel négy és fél hektár területű tó hőmérséklete nagyjából 23 és 35 fok között mozog (leghidegebb télen és legmelegebb nyáron).

Miskolctapolca

A miskolctapolcai barlangfördőhöz foghatót egész Európában nem találunk! A fürdő Magyarország északi részén, Miskolchoz közel található, és egy természetes barlangrendszerben bújik meg. A 29 fokos víz mellet egy tavasz és ősz között üzemelő szaunaparkot is igénybe vehetünk itt. Akik tartanak a bezártságtól, azok nyugodtan pihenhetnek a kültéri medencék víziében.

Magyarország, a termálfürdők hazája

Sárvár

Magyarország nyugati részén található Sárvár városa – ez a hely ad otthont az ország egyik legnépszerűbb gyógyfürdőjének. A vizet érdekes módon senki sem kereste itt, valójában olajfúrás során találtak rá a gyógyító erejű természeti erőforrásra. A sárvári só és sár szintén jótékony egészségügyi hatással bírnak. A fürdő területén gyógymedencéket, családi medencéket, szaunát és egyéb dolgokat találunk, amelyek akár egy egész nap eltöltését biztosítják itt, amit minden korosztály maximálisan élvezhet.

Gránit Gyógyfürdő Zalakaros

Magyarországon sok természeti erőforrás után kutattak már a földben, és a legtöbb esetben nem feltétlenül arra bukkantak, amire eredetileg számítottak. A zalakarosi fürdő az után jött létre, hogy szénhidrogén helyett termálvizet találtak a kutatók a föld mélyére ásva. Mindez a 60-as években történt, azóta pedig a zalakarosi termálvíz világhírű lett elképesztő gyógyító erejének köszönhetően. Nincs hiány itt medencékből, de persze jacuzzit és egyéb szórakoztató, vagy éppen pihentető lehetőséget is találunk errefelé.

Magyarország, a termálfürdők hazája

Zsóry Gyógy- és Strandfürdő, Mezőkövesd

A Zsóry Magyarország egyik legnagyobb fürdője 11 hektáros területével és összesen 21 kinti és benti gyógy- és úszómedencéjével. Nevét első tulajdonosáról, Zsóry Lajosról kapta. A fürdő – sok más magyar fürdőhöz hasonlóan – egy igazán szép környezetben helyezkedik el, ami csak tovább fokozza a nyugtató, kikapcsoló élményt, amire az idelátogatók számíthatnak.

Mint ahogy az már említésre került, a fürdő gyógymedencéken kívül úszó- és szórakoztató medencékkel is rendelkezik, ezért minden korosztály találni fog magának valamilyen aktív, vagy pihentető kikapcsolódási lehetőséget.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Törcsvári kastély

Törcsvári kastély: Brassótól 30 km-re, Törcsvár falu mellett helyezkedik el a törcsvári... Tovább

Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka

Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka: hungarikumnak számít. A legnagyobb magyar ember... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!