hirdetes

Hatalmas elismerés: Magyar üvegművészeti kiállítás nyílik Velencében

VN

Az MTI hírportálon találtunk rá erre a nagyszerű hírre! Velence és környéke az üveg hazája, és most a magyar alkotóknak is lesz szerencséjük bemutatkozni ezen a legendás helyen! A velencei Ateneo Venetóban mutatkozhat be a Glass Art NOW! című, csoportos kiállítás, amely csaknem száz kiállított tárggyal mutatja be a magyarországi üvegművészetet szeptember 2. és 15. között, a 7. The Venice Glass Week nemzetközi üvegművészeti fesztivál keretében.

Magyar üvegművészeti kiállítás Velence 2023

Különlges darabok kerülnek kiállításra a különleges kiállításon

A Glass Art NOW! kiállítás áttekinti a magyarországi üvegművészet történetének kiemelt elemeit. A üvegtörténeti munkák mellett mintegy negyven kortárs magyar üvegművész kapott megjelenési lehetőséget, jól ismert üvegművészek mellett fiatal tehetségek is - tájékoztatták az MTI-t hétfőn a szervezők. Mint közölték, a Glass Art NOW! a Bohus-Lugossy Alapítvány "a magyar üveg ezer éve" munkacímű kutatómunkájához kapcsolódóan a római kori ásatásoktól napjainkig mutatja be az üveg Kárpát-medencei történetét.

Négy tematikus egység kerül bemutatásra

A kiállítás üvegtörténeti tárgyait négy tematikus egységbe, Róma, Velence, Veszprém, Salgótarján városok nevei alá csoportosították a kurátorok. A négy tematikus történeti vitrin rövid történeteit olasz és angol nyelven hallgathatják meg a látogatók az asztalokra kihelyezett QR kódok beolvasásával, az elmélyülni vágyók pedig a teljes történeteket a kiállítás weboldalán olvashatják el - áll a közleményben.
   

Milyen alkotások kerülnek kiállításra?

Az üvegtörténeti tárgyakat magyarországi múzeumok, valamint magángyűjtők anyagaiból válogatta a kiállítás kurátora, a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai vezetője, Szilágyi B. András művészettörténész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa és Dohnál Szonja társkurátor, művészettörténész, a veszprémi Művészetek Háza szakmai igazgatóhelyettese. Mint a szervezők kiemelték, a kiállítás kortárs üvegművészeti anyaga mintegy negyven alkotó részvételével jött létre, akik közül tízen teljesen új alkotással készültek az első velencei magyar üvegművészeti tárlatra.

hirdetes

   

  • Új alkotást készített többek közt a magyar üvegművészet "doyenje", a szeptemberben 80 éves születésnapját ünneplő Hefter László, de a velencei kiállításra alkotta meg legújabb művét Színstruktúra címmel Farkas Vajk is.
  • hirdetes
  • James Carcass Magyarországon élő brit üvegművész a Bohus-Lugossy Alapítvány szervezésében, a Parádsasvári Manufaktúra műhelyében megvalósított huta hétvégén különböző üvegfúvási technikákat alkalmazva készítette el Cranberry Split című alkotását.
  • Deák Zsuzsanna Oxidok és nemesfémek című kollekciójának kiemelt darabjával mutatkozik be, melynek különlegessége, hogy különböző fémeket üvegrétegek közé szorítva hozta létre.

   

Magyar művészet Velencében

A 2023-as Velencei Építészeti Biennáléhoz csatlakozva a kiállítás bemutatja a Térspirál - Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum 1:100 arányban megépített építészeti makettjét is - emelték ki a szervezők. A The Venice Glass Week HUB-nak otthont adó Palazzo Loredan idén húsz nemzetközi üvegművész alkotásait mutatja be, köztük öt neves magyar üvegművészt is, akik a Bohus-Lugossy Alapítvánnyal együttműködésben vannak jelen a tárlaton. A kiállításra Gáspár György és Kóródi Zsuzsanna három-három új művel érkezik, Sipos Balázs és Varga Dóra egy-egy új és két-két tavalyi alkotással; Lukácsi László pedig a külön erre az alkalomra készült Venice Golden Fan című munkáját mutatja be. A Glass Art NOW! kiállítás a Bohus-Lugossy Alapítvány és a FAMPATH szervezésében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, Veszprém Önkormányzata, a Magyar Művészeti Akadémia, a Collegium Hungaricum Róma és a Liget Budapest projekt támogatásával valósul meg az Ateneo Venetóban, a város legrégebbi, aktívan működő kulturális intézményében - áll a közleményben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Wass Albert

Wass Albert: a magyar irodalom egyik legvitatottabb alakja, sok fiatal kedvence mind a mai napig.... Tovább

Nagy Vásárcsarnok

Nagy Vásárcsarnok: Európa legszebb vásárcsarnoka, a 9. kerület egyik legszebb és... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyarság Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!