hirdetes

Magyarországon veszélyhelyzetet hirdettek a koronavírus miatt!

B. Á.

Az Operatív törzs nagyon fontos döntéseket hozott március 11-én, ennek megfelelően a magyar kormány rendkívüli jogrendet, vészhelyzetet rendelt el, nézzük a részleteket! 

Magyarországon vészhelyzetet hirdettek a koronavírus miatt!

Határellenőrzés

Minden határunkon visszaáll az ellenőrzés, Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, valamint Iránból beutazási tilalom lép érvénybe, ezekből az országokból senki sem lépheti át Magyarország határait, kivéve akkor, ha magyar állampolgárokról van szó.

 

Nekik otthoni karantént rendelnek el 14 napra, sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek, igazából az utcára sem tehetik ki a lábukat, a karanténról szóló határozatokat a határon kézhez kapják. Szerda éjféltől leállítják a repülő-, busz-, és vonatjáratokat a fent említett országokból, csak és kizárólag a magyar állampolgárok bejutását biztosítják. 

 

Bezárnak a mozik, színházak, egyetemek

Csütörtöktől kezdődően, de legkésőbb hétfőtől bezárják az egyetemeket, innentől kezdve csak távoktatásban történhet a tanítás. Már a mostani kormánydöntés előtt lemondtak több nagyobb kulturális eseményt, például a március 15-re szervezett Pilvaker vagy a Santana-koncert. Hétfőtől bezárnak a színházak és a mozik, egyelőre nem teljesen világos, hogy a kisebb művészmozikban tarthatnak-e vetítéseket, de az biztos, hogy a multiplexeket érinti a korlátozás. Minden előadását törölte az Opera, a Vígszínház, a Miskolci Nemzeti Színház, a Thália Színház, a Centrál Színház, a Puskin mozi, a Várkert Bazár és a szentendrei Skanzen. 

hirdetes

 

További intézkedések

Éjféltől betiltják a 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket, egyelőre ez a gyárakra, éttermekre, és a bevásárlóközpontokra nem vonatkozik, viszont a szórakozóhelyekre igen, valamint a sporteseményekre is. Az iskoláknak megtiltják a külföldi kirándulásokat, a diákok nyári kéthetes külföldi nyelvtanfolyamát is el kell halasztani egy évvel.

hirdetes

 

A külföldről érkező magyar állampolgároknak nyilatkozatot kell tenniük, hogy honnan érkeztek, ez alapján döntik el, kinek kötelező otthoni karanténba vonulni. A valótlan bejelentéseket tevő állampolgárok büntetésre számíthatnak. Az intézkedések visszavonásig érvényesek, a helyzet sajnos hetekig, akár hónapokig is eltarthat. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Népszabadság

Népszabadság: A Népszabadság Magyarország legnagyobb országos politikai, közéleti napilapja... Tovább

Magyar huszár

Magyar huszár: A huszár a 15. században Magyarországon kialakult könnyűlovassági fegyvernem... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!