hirdetes

A legszebb magyar vízesések és zúgók - Ismered mindet?

B. Á. , ZH

Bár Magyarországon szigorúan véve csak három vízesés található (Fátyol-, lillafüredi-, és az Ilona-völgyi vízesés), ennek ellenére vannak még olyan helyek, ahol mesébe illő zúgók tarkítják a patakok hosszú, egyhangú útjait, nézzük, melyek ezek! 

magyar vízesések

Ördögmalom vízesés – Visegrád

Az apátkúti völgyben találkozhatunk ezzel a lenyűgöző természeti képződménnyel. A sziklafalon egy széles sávban 25 métert esik az Apátkúti-patak vize, aminek látványa és elhelyezkedése kedvelt kirándulóhelyet jelent a túrázóknak. Visegrádon a fellegvár mellett mindenképpen érdemes felkeresni az Ördögmalom vízesést is.

Ferde-vízesés – Óbánya

Az Óbányai-patak vize is egy kisebb vízesésen zubog lefelé. A vízesést az teszi különlegessé, hogy nem „egyenes”. A kréta korban a vulkáni erőknek köszönhetően az itteni kőzetek a függőleges helyzetükből elmozdultak és létrehozták a mai ferde vízesést. A kibillent pados mészkőrétegeken félig folyva, félig vízesésszerűen átbukva rohan keresztül a patak vize. A kirándulók kedvelt célpontja a Ferde-vízesés, ugyanis Óbánya környéke számos természeti szépséggel büszkélkedhet.

Csepegő-szikla – Óbánya

Az Óbányai-völgy másik látványossága a Csepegő-szikla, ami végülis nem vízesés, hanem egy kis cseppkőbarlang. A völgy déli oldalában, a völgytalp felett mintegy 4-6 m-rel magasabb helyzetben, közel 30 m-es hosszúságban található a jelenleg is alakuló és formálódó forrásmészkő lerakódás. Az egymáshoz közeli források számát nem lehet egyértelműen meghatározni. A felszínre törő karsztvíz közel egyenes vonalban jelentkezik. A szikla körül a mederben hatalmas forrásmészkő tömbök láthatók. A környék egész évben nagyszerű látványt nyújt, főleg télen, amikor a csepegő vizek jégcsapokká fagy, ami igazán különleges látvány.

hirdetes

Fátyol-vízesés – Szilvásvárad

hirdetes

A hazai vízesések közül talán a legismertebb a Szalajka-völgyi Fátyol--vízesés, Szilvásváradon. Lenyűgöző látványt nyújt 19 méteren keresztül, összesen 28 lépcsőfokon zubogó Szalajka patak. A természetes képződmény körülvevő növényzet pedig csak még fenségesebbé teszi a látványt.

Lillafüredi-vízesés – Miskolc

Lillafüred már magában is megér egy-két nap kirándulást, hiszen kétségtelenül ez egyik legszebb környéke Magyarországnak. A Lillafüredi-vízesés ma Magyarország legnagyobb esésű vízesése a maga húsz méteres magasságával. A vízesést a lillafüredi Palotaszálló építésekor alakították ki, mert eredetileg a Szinva patak a Hámori-tóba torkollott. Így a Lillafüredi-vízesés mesterséges, de ez mit sem vesz el a látványból, és a romantikus hangulathoz a környezet is sokat hozzátesz a teraszokkal és a sziklákkal.

Ilona-völgyi vízesés – Parádfürdő

Végezetül a Mátra is számos természeti kincset rejteget, melyet vétek lenne kihagyni. Ilyen a Parádfürdőn található vízesés is, mely a hazai szépségek közül a legmagasabb természetes vízesés. 10 méteres magasságból egyetlen alábukással zuhan le a víz, párával belepve a környéket. Leglátványosabb oldalát a Sándor rét felől megközelítve mutatja, bár a többi szögből sem elhanyagolható a látvány.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kakaóscsiga

Kakaóscsiga: Nyugodtan lehet azt mondani a kakaós csigáról, hogy sokak nagy kedvence,... Tovább

Duna kavics

Duna kavics: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Igazi retro édességnek számít,... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás
X
Kövess minket facebookon!