hirdetes

Te tudod hány magyar Nobel-díjasunk van?

SzSz

Ez egy olyan statisztikai adat, amit minden magyarnak tudnia kellene, azonban mégis igen kevesen tudják a pontos számot. Most összefoglaltuk az összes magyar Nobel-díjat és tulajdonosát!

Nobel-díjas magyarok: itt a pontos szám

Még mielőtt belevágunk, kíváncsiak vagyunk, hogy hányan tudják a pontos számot. Tehát tippelj! 

Hány magyar vonatkozású Nobel-díjasunk van?

Eddigi szavazatok száma: 18

2 (5%)
7 (16%)
9 (27%)
15 (50%)

A szavazás lezárult.

 

Nos, ez egy nehéz kérdés volt, mivel attól függ, honnan nézzük a számokat. Mivel a kérdésünk az volt, hogy hány magyar vonatkozású Nobel-díjat számolhatunk meg, így a helyes válasz a 15. Azonban, ha úgy nézzük, hogy kik voltak a ténylegesen magyar Nobel-díjasok, akkor a 2 is jó válasz. Viszont, a 9-el sem lőttél mellé, hiszen ebben már azok is benne vannak, akik Magyarországon születtek, azonban emigráltak és külföldön kapták meg Nobel-díjukat. Szóval bármelyiket tippelted, – kivéve a 7-et – igazad volt. De lássuk pontosan, hogy kik és miért kaptak Nobel-díjat! 

hirdetes

Az igazi magyar Nobel-díjasok

hirdetes

Azokat, akiket valóban magyarnak tekintünk, hiszen itt éltek, itt folytatták munkásságukat és díjazott munkásságuk itteni tevékenyésgükhöz kötődik 2 személy. Őket bizonyára mindenki ismeri.

Szentgyörgyi Albert (1893, Budapest – 1986, Woods Hole, USA) az egyik, aki a C-vitamin felfedezéséért kapta a legrangosabb tudományi elismerést Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjként 1937-ben. A pontos indoklás a díjért így hangzott: „for his discoveries in connection with the biological combustion processes, with special reference to vitamin C and the catalysis of fumaric acid” („a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért”).

Kertész Imre (1929, Budapest – 2016, Budapest) pedig a másik magyar Nobel-díjasunk, aki Irodalmi Nobel-díjban részesült 2002-ben írói munkássága miatt. Amiért megkapta a legrangosabb díjat pedig: „for writing that upholds the fragile experience of the individual against the barbaric arbitrariness of history” („írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben”).

A következő oldalon azokat is megismerheted, akik itt születtek, de külföldön szerezték meg Nobel-díjukat!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Pataki vár

Pataki vár: A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő... Tovább

Fertő tó

A Fertő tó az ország nyugati csücskében található alacsony vízállású, néhol lápossá... Tovább

Tovább a lexikonra