hirdetes

Tudjuk már nem divat, de ezért lenne fontos, hazai termelők zöldségeit vásárolni!

VN

Manapság már nem divatos annyira, mint régen, hogy hazai zöldséget, gyümölcsöt vegyünk, sőt van olyan, hogy a boltokban nem is kapni, csak ilyen-olyan külföldről származó termékeket, és most nem csak a szezonalitásra gondolunk. Éppen most jött a hír, hogy tavasszal több hazai zöldség kerül a boltok polcaira. Úgyhogy, lássuk, miért lenne érdemes több hazai zöldséget, és gyümölcsöt vásárolni? Mutatjuk, mennyi pozitív oldala van!

Magyar zöldségek előnyei

A hazai zöldségek nemcsak frissebbek, hanem tápanyagokban is gazdagabbak

A helyben termesztett zöldségek általában frissebbek, mivel rövidebb az útjuk a termelőtől a fogyasztóig. A frissesség nem csak jobb ízt és textúrát jelent, hanem azt is, hogy több tápanyagot tartalmaznak ezek a zöldségek és gyümölcsök. A zöldségeket és gyümölcsöket gyakran hűtött raktárakban tárolják szállítás közben, hogy csökkentsék a romlást. Habár ez segít megőrizni a frissességüket, egyes vitaminok, például a C-vitamin érzékenyek a hőmérsékletre, fényre és oxigénre, ami azt jelenti, hogy hosszabb tárolási idő alatt ezek a tápanyagok csökkenhetnek. 

Miért egészségesebbek a hazai zöldségek?

Sok zöldséget és gyümölcsöt "zölden", azaz éretlenül szednek le, hogy a szállítás során ne romoljanak meg. Azonban, ha egy növény nem a növényen érik meg, kevesebb ideje van arra, hogy természetes módon fejlessze és maximalizálja tápanyag- és vitamintartalmát. A növényen történő érés folyamatában sok esetben növekszik a tápanyagok szintje, ami nem valósul meg, ha a terméket korán leszedik és mesterséges körülmények között érik.

hirdetes

A szállítás és a tárolás során a zöldségek és gyümölcsök ki vannak téve a környezeti stressznek, mint például az oxigén és a fény hatásának. Ez az oxidatív stressz elősegítheti a tápanyagok, különösen az antioxidánsok, mint a C-vitamin és az E-vitamin lebontását.

Egyszerűen fogalmazva: minél több idő telik el a zöldség vagy gyümölcs betakarítása és fogyasztása között, annál nagyobb az esélye a tápanyagveszteségnek. Ezért a helyben termelt és rövid távon szállított termékek gyakran tartalmaznak több vitamint és ásványi anyagot, mint azok, amelyek hosszabb ideig voltak úton.

A helyi termékek vásárlásával a környezetet is véded, és a közösséget is támogatod

A helyi zöldségek vásárlása csökkenti a szállításból eredő szén-dioxid-kibocsátást, mivel kevesebb üzemanyagot igényelnek az eljutásukhoz a fogyasztóig. Ez hozzájárul a környezeti lábnyom csökkentéséhez és a globális felmelegedés elleni küzdelemhez. A helyi termelőktől való vásárlás támogatja a környékbeli gazdákat és a helyi gazdaságot, hozzájárulva a munkahelyteremtéshez és a közösségek fenntarthatóságához. Ez elősegíti a kisüzemi gazdálkodást és hozzájárul a gazdasági diverzitás megőrzéséhez. A helyi piacon vagy közvetlenül a termelőktől való vásárlás lehetőséget ad arra, hogy személyes kapcsolatokat alakítsunk ki azokkal, akik az élelmiszereinket termelik. Ez elősegítheti a kölcsönös bizalom kiépítését és mélyebb megértést nyújthat a termelési folyamatokról. A kisüzemi gazdálkodás és a helyi termékek előállítása hozzátartozik Magyarország kulturális örökségéhez. A hagyományos gazdálkodási módszerek, receptek és termékek megőrzése és továbbadása fontos része a nemzeti identitásnak.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kéktúra

Kéktúra: Az Országos Kéktúra Magyarország északi tájain végighaladó, jelenleg az... Tovább

Hollókői vár

Hollókői vár: A hollókői vár a Cserhát hegyei között, az UNESCO által a Világörökség... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Gasztronómia Hírek Magyarország
X
Kövess minket facebookon!