hirdetes

A kényszeres panaszkodás országa lennénk?

vd
Mi lennénk a legpesszimistábbak?

A másik a hungaropesszimizmus létezését is igazolni látszó általam látott szokásunk, hogy előszeretettel ünneplünk meg, a mi számunkra tragédiának számító, szomorú végkimenetelű eseményeket a történelemből. Gondoljunk csak bele milyen végeredményei is voltak a következő nemzeti ünnepeink: Március 15-e, Október 23-a, vagy az általános iskolai megemlékezéseknél az Október 6-a. Természetesen vannak pozitív ünnepeink is, nem erről van szó, de a törvényileg meghatározott 3 nemzeti ünnepünkből kettő történelmileg egy borzasztó szomorú emlékünk. Mondjuk ki, azért a magyar ember előszeretettel kesereg a saját történelmi szenvedésein. Tény és való, hogy volt sajnos belőlük bőven, de nem vagyunk ezzel teljesen egyedül.

Népszokás a pesszimizmus?


Egy másik szakember, Ujpál Zsófia pszichológus szerint, a magyarok körében már-már népszokássá vált a panaszkodás. Ahogy a régi magyar mondás is tartja: „Sírva vigad a magyar”. Lényegében bizonyított tény, hogy népi szokás nálunk egymásnak panaszkodni. Olyan mértékben igaz ez ránk, hogy a pszichológus rá világított arra a teljesen egyszerű tényre is, hogy nálunk, magyaroknál a panaszkodás hagyomány és egyben illem is. Teljesen hétköznapi szituációt kell csak elképzelni, hogy rájöjjünk, ez sajnos tényleg így van. Ha valaki megkérdezi tőlünk, hogy hogy vagyunk, általában az első feleletünk valamilyen sérelmünk megosztása lesz. Hiszen ha szinte kötelező panaszkodni, mivel aki jól van, az tuti, hogy gyanús. 

hirdetes

hirdetes

Mit is jelent negatvitásun az egészségünkre nézve

Azt sokszor észre sem vesszük, hogy a nemzeti mértékeket öltött depressziónk, milyen káros hatással is van a környezetünkre és sajt magunkra. A mély depressziónk odáig vezet, hogy az öngyilkosságok arányszámában Európában dobogós helyen állunk. A panaszkodásunk ugyan nem oka, de egyenes úton vezet egy bizonyos időtávon a depresszióhoz, mivel az állandó elégedetlenségünk szépen lassan rátelepedhet az életünkre. A folyamatos panaszkodással ugyanis előbb-utóbb borzasztó negatívvá válhatunk, ami a világnézetünkre és gondolkodásunkra is kihathat, de nem csak lelkileg lehet ránk rossz hatással. A hipohondriához hasonlóan a szervezetünkre nézve sincsen jó hatással, hiszen a negatív energia a kedélyállapotunkat is befolyásolja, ami az immunrendszerünket gyengítheti. Ezáltal sokkal inkább fogékonyabbak lehetünk a betegségekre. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fehértó

A kardoskúti Fehértó: A Nemzeti Park területén a valamikori Vásárhelyi-puszta... Tovább

Vörösmarty tér

Vörösmarty tér: A budapesti Vörösmarty tér az V. kerületben, a Váci utca, a Deák Ferenc... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság