hirdetes

Akikre büszkék lehetünk - Magyarország leghíresebb állatai

B. Á.

Hazánk rengeteg csodálatos állatot adott a világnak, melyek sportteljesítményükkel vagy életmentő képességükkel vonultak a történelembe. Most bemutatjuk azt a két állatot, melyre méltán büszkék lehetünk.

Magyarország leghíresebb állatai

Mancs

Miskolci Sátán Mancs 1994-ben született 11 testvérével együtt. Hat hónapos korában gazdája észrevette, hogy egyik hátsó lábát nem tudja rendesen használni. Az orvos azt állapította meg, hogy csontfeje nem fejlődött ki rendesen, egy házilag átalakított szíjkengyel segítségével hat hónap alatt sikerült azonban korrigálni a rendellenességet. Amikor nagyobb lett, megkezdték a képzését, kiváló szaglásának köszönhetően hamar felfedezték tehetségét.

A világ szinte minden, katasztrófa sújtotta pontján járt, és mentett meg embereket összedőlt épületek, romos házak alól. Rengeteg ember köszönhette neki az életét, még életében szobrot emeltek a tiszteletére. A kiképzésnek köszönhetően víz alatti holttestet is képes volt jelezni, valamint egyazon helyszínen helyesen jelzett élő és halott embert is. Ez a teljesítménye és sok-sok bevetése minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyájává emelte.

hirdetes

2006 októberében tüdőgyulladást kapott és elpusztult; gazdája a nyilvánosság kizárásával saját kertjében temette el. Az ezt követő egy hónapban belvárosi szobra valóságos búcsújáró hellyé vált, naponta több gyertyát gyújtottak előtte.

Kincsem

Kisbéren született 1874-ben Magyarország leghíresebb lova. Apja angol telivér volt, anyja az Esterházy-ménes kancája. Legjobb barátja egy fekete-fehér szőrű nőstény macska volt, soha egyetlen versenyre sem ment nélküle. Teljesítménye lenyűgöző: kanca létére a legjobb méneseket sorra megelőzte és az összes versenyét megnyerte, egyetlen egyszer hirdettek a bírák döntetlent.

Gazdája azonban a legenda szerint nem fogadta el az eredményt, ezért újra futottak, ahol Kincsem már magabiztosan győzött. Ő az egyetlen ló, aki 54 versenyéből mindet megnyerte. Nagyon kényes volt az ivóvízre. Ha nem volt kedvére való, akkor napokig nem ivott. A kedvenc cicája amikor a boulogne-i kikötőben elkóborolt akkor a teljes istállószemélyzet addig kereste a macskát, amíg az meg nem lett.  

hirdetes

Nevét az örökkévalóság számára a Sárneczky Krisztián által 2007. június 8-án felfedezett 161975 Kincsem nevű kisbolygó őrzi.  1887. március 17-én, tizenharmadik születésnapján egy súlyos kólikaroham következtében múlt ki a magyarok legendás telivérje. Kincsem terebélyes családfát hagyott hátra, melyen magyar és nemzetközi nagydíjak és futamok győzteseit találjuk. Csontváza a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban van kiállítva. Leszármazottai eljutottak a világ neves tenyésztőistállóiba.

Fotó forrása: Wikimédia/Közkincs

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az ősmagyarok viselete

Az ősmagyarok viselete: Őseink ruházatukban az ázsiai ruhadarabokat hordták és azokat... Tovább

Kékfrankos

Kékfrankos: A kékfrankos a szőlőfélék családjába, a bortermő szőlőkhöz tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek