notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nézd meg, hogy melyek a legnagyobb magyar városok!

hirdetes

Ezek Magyarország legnagyobb városai

LK

A Kárpát-medencét javarészt elfoglaló országunk Európa közepén fekszik, és összesen 93 030 négyzetkilométert foglal el a kontinensből és 19 megyére oszlik. Minden irányból több országgal is határos – szomszédjaink Románia, Szerbia, Szlovákia, Horvátország, Ausztria és Ukrajna is.

Nézd meg, hogy melyek a legnagyobb magyar városok!

Népességünk egy negyede városokban vagy városi területeken él, így az alapvető információk ecsetelése helyett vessünk inkább egy közelebbi pillantást országunk három legnagyobb városára (népesség szerint)!

Budapest

Országunk fővárosa egyben legnépesebb (1,72 millió fő – 2017) településünk is. Az Európai Unió legnépesebb városai közé tartozik.

Budapest eredetileg egy kelta település volt, később pedig, a Rómaiak érkezése után Alsó-Pannónia fővárosaként szolgált. A magyarok a IX. század végén érkeztek a területre. Az évszázadokkal későbbi török megszállást követően a város egyre tovább fejlődött, az 1873-as egyesítés óta pedig mai formájában Budapestként (Buda, Pest, és Óbuda) ismerhetjük, amikor is világvárossá nyilvánították.

hirdetes

Budapest jelentős kulturális, művészeti és szórakoztatási központ, továbbá itt található több közép- és kelet-európai bank székhelye is. A magyar fővárost Európa egyik legszebb, és Közép- illetve Kelet-Európa egyik legélhetőbb városaként tartják számon.

Nézd meg, hogy melyek a legnagyobb magyar városok!

Debrecen

Durván 201 ezre lakosságával (2017) Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, Hajdú-Bihar megye székhelye, és egyben az észak-alföldi régió fővárosa is. A mai Budapest városrészeinek egyesítéséig Debrecen volt az ország legnagyobb városa, és 1848 illetve ’49 között az fővárosi rangban állt (illetve rövid ideig a második világháborúnak köszönhetően 1944 és ’45 között is).

Debrecen gazdaságát első sorban mezőgazdasági tevékenységeinek köszönheti. Ez az ország egyik legelőrehaladottabb városa, és rengeteg nemzetközi cég és vállalat székhelye is itt található.

hirdetes

Debrecen kulturális szempontból is az elsők között áll, és saját reptérrel is rendelkezik. Romániához és Ukrajnához való közelségének köszönhetően jelentős kereskedelmi és utazási csomópont is.

Szeged

Szeged a dél-alföldi régió fővárosa és az ország harmadik legnagyobb városa (161 ezer fő – 2017), nem messze a román és a szerb határoktól. Nevét a városon átszelő Tisza éles kanyarulatáról kapta. A város a magyar élelmiszeripar egyik fontos alappillére és fontos oktatási központként is szolgál az ország déli részén.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
10 605
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 934 638

Szótár

Szeged

Magyarország harmadik legnépesebb városa (161 000 fő), a Dél-Alföld legnagyobb városa,... Tovább

Október

Október: az év 10. hónapja, az első igazán, hamisítatlan őszi hónap. Az idők folyamán az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar