hirdetes

Ismerd meg te is Magyarország három legrégebbi szállodáját!

vcs, ZH

Alábbi összeállításunkban három olyan szállodát mutatunk be nektek, amelyek több száz éves történelmi múlttal rendelkeznek. Ki gondolná, hogy egyikükben még Kazinczy Ferenc költőnk és nyelvújítónk lábadozott annak idején? Tarts velünk, ismerd meg ezeket a bámulatba ejtő épületeket, s amennyiben teheted, látogasd is meg őket! Ha ezek a falak beszélni tudnának…

A legöregebb magyarországi szállodák

Pest-Buda Hotel, a költői szépségű Budai Várban

A történelmi Budai Várnegyedben található Pest-Buda Hotel épületének megalkotása Nöpauer Máté építőmester nevéhez fűződik, aki többek között a Szent-Flórián-kápolna és a Szent Anna-templom megépítésében is jeleskedett.

A hotel több, mint 300 évvel ezelőtt 1696-ban nyitotta meg kapuit vendégei előtt, akkor még fogadóként. A Budai Vár legrégebbi fogadója jelenlegi formáját pedig az 1800-as évek végére nyerte el. A mai vendéglő ebben az időben még kocsmaként üzemelt, a fölötte található hotel emeletenként három-három szobával várta vendégeit. A hotelt és kocsmát kezdetben Wagenhoffer üzemeltette, majd őt Scmögler Ferenc követte. Rövid ideig ezután egy artista család tulajdonába került, majd államosítását követően nyerte el mai nevét, a Pest-Buda Hotelt.

Szerencsére az új tulajdonos – a Zsidai család - a történelmi épület oly módon újította fel, hogy a középkori alapokon nyugvó hotel barokk stílusa megmaradt, ugyanakkor modern bútorok és eszközök is megtalálhatóak benne. Lakosztályaiban felemelő élmény a pihenés egy hatalmas sétát és fenséges vacsorát követően a Budai Várban, a csodálatos Mátyás-templomtól mindössze néhány lépésnyire.

Látogass el te is a Budai Várba és nézd meg, milyen ez a csodálatos épület belülről! Kattints ide a részletekért: luxus lakosztály Budapesten.

hirdetes

Kíváncsi vagy, hova érdemes még ellátogatnod? A következő oldalon egy szintén nagy történelmi múltra visszatekintő épületet mutatunk be neked!

Corinthia Hotel Budapest, az egykori Grand Hotel Royal

Ki gondolná, hogy a milleniumi emlékművel - a Hősök terével - és a földalattival egyidős a Corinthia Hotel? Az 1896-ban épült csodálatos – az akkor még Grand Hotel Royal nevet viselő - szálloda nemcsak gyönyörű küllemével, hanem szolgáltatásaival is kiemelkedőnek számított, például itt vetítettek először mozifilmet a vendégeknek.

Forrás: egykor.hu

hirdetes

Sajnálatos módon a szabadságharc a tündöklő szállodán is nyomot hagyott, s ennek köszönhetően az öt évig nem fogadott vendégeket. Később újra megnyitott, s harminc évig üzemelt, majd a publikumnak ismét tíz évig kellett nélkülöznie ezt a gyönyörű szállodát.

A Corinthia csoport az épület teljes körű felújítását követően 2002-ben nyitotta meg újra a szálloda kapuit, amely azóta is töretlen népszerűségnek örvend.

Kristály Hotel, a tatai gyöngyszem

1770-ben nyílt meg a Szarka fogadó, amelyet azóta Kristály Hotelként ismerünk. A Szarka fogadóban több híres látogató is megfordult az idők folyamán. Kazinczy Ferenc, híres költőnk is tiszteletét tette itt az 1800-as évek elején, ám nem önszántából. Egy kisebb balesetet szenvedett Tatán, amelynek köszönhetően egy hétig ebben a ma is üzemelő fogadóban szállt meg.

A mai Kristály Hotelben eltöltött éjszakán izgalmas lehet belegondolni abba, hogy lehet, éppen a mi szobánkban hajtotta álomra fejét híres költőnk, nyelvújítónk.

A fogadóban azonban nem csak Kazinczy fordult meg történelmi nagyjaink közül. Visszatérő látogatója volt Vörösmarty Mihály, Görgey Artúr és Jókai Mór is.

(Forrás: egykor.hu)                                                                               

Látogasd meg ezeket a csodálatos helyeket te is, hiszen a képeken nem visszaadható az a sok csodás részlet, amelyeket csak a fürkésző szem vesz észre! Amennyiben további érdekességekre vagy kíváncsi a szállodákkal kapcsolatban, keresd fel őket, dolgozóik bizonyára további lebilincselő történeteket osztanak meg veled a szállodák múltjával kapcsolatban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budapesti Állatkert

Budapesti Állatkert: országunk első számú állatkertje.  A Fővárosi Állat- és... Tovább

Vízipisztoly egy örök nyári szórakozás

A vízipisztoly egy örök klasszikus, ami mindig meg fogja találni a maga közönségét, legyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Retró Történelem