hirdetes

Ezek az ország legszebb könyvtárai

Ezek azok a könyvtárak az országból, mely múltjukkal és kinézetükkel a legszebbek közé predesztinálják magukat. Csodás, világszínvonalú lista következik.

Az ország legszebb könyvtárai

Milyen lenne barokk falfestmények alatt, egy antik karosszékben üldögélve, vagy egy fapolcokból épült ultramodern könyvtárban olvasgatni? A következőkben bemutatunk néhányat Magyarország legszebb könyvtárai közül, amelyek világszinten is megállják a helyüket.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Budapest

 

"A pesti mágnásfertály egyik legszebb épülete, az eredetileg főúri magánrezidenciának épült Wenckheim-palota több mint nyolcvan éve ad otthont a főváros könyvtárának. Az 1889-ben épült neobarokk palotát az ezredfordulón teljes egészében restaurálták, a régi fényében tündöklő könyvtárpalotához két másik épületet is hozzákapcsoltak. Az Europa Nostra-díjjal, Építészeti Nívódíjjal kitüntetett épületegyüttes a régi és az új összhangjának különleges példája" – olvashatjuk a könyvtár bemutatkozásában.

A csodálatos olvasótermeket egy könyv társaságában érdemes felfedezni. Külön kiemelésre méltó például a faragott csigalépcsőivel és a kristálycsillárokkal felszerelt bölcseleti terem. Érdemes csatlakozni a szombatonként 11 és 12 óra között megtartott művészettörténeti séták egyikéhez, azonban érdemes jóval előtte jelentkezni ezekre, mert a helyek hamar el tudnak fogyni.

Az ország legszebb könyvtárai

 

Helikon Könyvtár, Keszthely

Magyarország egyetlen érintetlen nemesi magánkönyvtára a keszthelyi Festetics-kastélyban található. A Festetics család akkora becsben tartotta a könyveket, hogy külön szárnyat építettek a kastélyhoz ezek számára. A könyvtár 1801-ben készült el. A 80 ezer darabos gyűjtemény nem egy különlegességet tartalmaz. A legöregebb itt őrzött könyv a Chronica Hungaroru, amelyet Thuróczy János írt még 1488-ban. Érdemes megemlíteni a könyvtár klasszicista belsejét is, amely kifejezetten egyedinek számít.

hirdetes

„A gyűjtemény megmenekülése annak köszönhető, hogy a második világháború alatt a Keszthelyt megszálló orosz csapatok parancsnoka, felmérve a kincsek értékét, befalaztatta a könyvtárat és a mellette lévő néhány helyiséget. Az így lezárt termekbe összegyűjtötték a legértékesebb berendezési tárgyakat, festményeket, szobrokat, porcelánokat, amelyek a többi magyar kastély berendezésétől eltérően, egyedülálló módon eredeti helyükön vészelték át a háborús időket, és ma is láthatók a kiállításon” – írja a könyvtár oldala.

Az ország legszebb könyvtárai

 

Ciszterci Műemlékkönyvtár, Zirc

Sokan nem tudják, hogy a Zirci apátság épülete egy különleges könyvtárat rejt magában. Az 1950-ben 65 ezres gyűjteménnyel büszkélkedő könyvtár első könyvit még az első szerzetesekkel együtt érkeztek ide. A kollekció érdekességekben gazdag, ezek közé tartozik például a 70 ősnyomatvány, amelyek többnyire teológiai témákat dolgoznak fel.

hirdetes

A nagyterem mennyezetének vizsgálata közben láthatjuk, hogy annak nagy része javításra került. A második világháború során egy vadászgép csapódott a könyvtár épületébe, jelentős károkat okozva abban. A könyvtár csak kísérő társaságában látogatható.

Az ország legszebb könyvtárai

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ, Budapest

Ezt az impozáns könyvtárat az akadémia első elnöke, gróf Teleki József alapította, aki 1826-ban ajánlotta fel 30 ezer kötetből álló családi könyvgyűjteményét az akadémiának. A központi könyvtár helyhiány miatt végül az Arany János utcába került az 1980-as években. Az épületet Ybl Miklós tervezte – a klasszicista könyvtár ablakai közül néhányból kilátás nyílik a Dunára.

„A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára a tudományos ismeretek terjesztésének és a tudományos munka előmozdításának feladatát látja el, történeti szempontból is országos jelentőségű nyomtatott, kéziratos, levéltári és egyéb információhordozókon található anyagot gondozó nemzeti intézmény” – idézi a könyvtár oldala az MTA-ról szóló 1994. évi XL. törvény és az ahhoz kapcsolódó Alapszbány 75. paragrafusát.

Az ország legszebb könyvtárai

Sárospataki Református Kollégium Gyűjteménye, Sárospatak

A gyűjtemény kéziratokat, újságokat, térképeket, kottákat, iskolai bizonyítványokat, gyászjelentéseket, filmeket, felvételeket és digitális dokumentumokat tartalmaz, amelyek összességében egy félmilliós darabszámú kollekciót alkotnak. A kapacitás hiányából adódó problémákra 1986-ban sikerült megoldást találni, ekkor épült meg ugyanis a Repositorium épülete Makovecz Imre tervei alapján.

A nyomtatott kollekció többnyire teológiai, filozófiai, történelmi, néprajzi társadalomtudományi, és nyelvészeti művekből áll, azonban a hagyatéki könyvtárnak köszönhetően igen nagy a szépirodalmi művek száma is. „A könyvállományban 7 kódexet, 18 kódex-töredéket vay kódexbe kötött könyvet, 33 ősnyomtatványt, s 1430 régi magyar könyvet őrzünk, közöttük számos ritkasággal, unikummal. A rongált nyomtatványok restaurálásával saját műhelyünk foglalkozik” – írja a könyvtár oldala.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Hajógyári-sziget vagy Óbudai-sziget

 Az Óbudai-sziget a Duna egyik szigete Budapest III. kerületének közigazgatási... Tovább

A 100 tagú cigányzenekar

A 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye: teljesítményük... Tovább

Tovább a lexikonra