hirdetes

Magyarország legszebb templomai, amiket egyszer neked is látnod kell

VN

Magyarországon a katolikus, az református, valamit az evangélikus egyházak a leginkább elterjedtebbek, de az ország igen sokszínű képet fest templomok tekintetében. Nagyon sok csodaszép templom található országszerte, mi most csak a legnagyobbakat, és legismertebbeket emelnénk ki, amiket tényleg megéri legalább egyszer meglátogatni. Nézzük is Magyarország legszebb templomait!

Magyarország legszebb templomainak listája

Esztergomi Bazilika

Az Esztergomi Bazilika vagyis teljes nevén a Nagyboldogasszony– és Szent Adalbert-főszékesegyház Magyarországon a katolikus vallás középpontja. Külső méreteit tekintve Magyarország legnagyobb egyházi épülete, az altemplomtól a kupola gömbjéig mérve ugyanis 100 méter magas, ezzel pedig az egyik legmagasabb épület címet is kiérdemli hazánkban. A monumentális épület, aminek elődjének megépítését még Szent István rendelte el valóban nagyon pazar látvány, amit egyszer mindenkinek meg kell néznie.

Magyarország legszebb templomai: Esztergomi Bazilika

Mátyás-templom

A Mátyás-templom Budapest valódi ékessége, a Duna felett húzódó valóságos gótikus remekmű még csodálatosabbá teszi a Dunai panorámát. Másnéven a budavári Nagyboldogasszony-templom Budapest I. kerületében a Szentháromság téren áll, nemcsak a turisták egyik kedvenc hely, hanem a helyiek is nagy szeretettel zarándokolnak el ide. Még inkább érdekesebbé teszi a templomot, hogy két uralkodói párt is koronáztak meg falai között: Ferenc Józsefet és Erzsébetet, valamint IV. Károlyt és Zitát.

hirdetes

Magyarország legszebb templomai: Mátyás-templom

Szent István Bazilika

A budapesti Szent István Bazilika hazánk egyik legszebb, legjelentősebb egyházi központja, nem véletlenül hazánk alapítója a templom névadója, tovább a Szent Jobbot ereklyeként itt őrzik. Hild József és Ybl Miklós remekműve a főváros közepén található, a főváros egyik legforgalmasabb turistacsomópontja. 96 méteres magassága az Esztergomi Bazilikáéval vetekszik. 

Magyarország legszebb templomai Szent István Bazilika

Dohány utcai Zsinagóga

hirdetes

Ha már Budapest, akkor a 7. kerületi Dohány utcai Zsinagóga sem maradhat ki a felsorolásból. Az egykori zsidónegyedben áll, ahol ma is sok zsidó vallású ember él, akik a hagyományokat mindmáig őrzik, a magyarországi zsidóság fontos jelképe, emellett Budapest jelentős idegenforgalmi látványossága, valamin több hangverseny, fesztivál helyszínéül is szolgál.

Tihanyi Apátság

A Tihanyi Bencés Apátság is egy elég ismert, és népszerű templom egy igen neves történelmi múlttal, ráadásul a csodálatos magyar tenger partján, nem érdemes kihagyni egy Balatoni nyaralás alkalmával! 

Magyarország legszebb templomai: Tihanyi Apátság

Szegedi Dóm

A Szegedi Dóm, vagy más néven Fogadalmi templom a Szeged-Csanádi egyházmegye főtemploma, és egyben Magyarország egyik legnagyobb bazilikája. Stílusát tekintve neoromán, tervezője Schulek Frigyes, a budai Halászbástya alkotója.

Magyarország legszebb templomai: Szegedi Dóm

Egri Bazilika

A Hild József által tervezett Egri Bazilika klasszicista stílusjegyben épült fel. Története egészen régre nyúlik vissza, Szent István király 1004-ben alapította az egri egyházmegyét, és rendelte el a székesegyház építését a mai vár területén, azonban a történelem viharai többször lerombolták az először román, majd gót stílusú templomot. A templom mai formájában 1831–1836 készült el. Ha arra jártok akkor fedezzétek fel Eger környékének további látnivalóit is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Floppy lemez

Floppy lemez: a mai gyerekek már nem tudják, hogy mi ez. Úgy néznek rá, mint egy VHS... Tovább

Szinyei Merse Pál

Szinyei Merse Pál: Szinyei Merse Pál magyar festő volt az 1800-as évek közepétől, az 1900-as... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás