hirdetes

Magyarország legszebb várai

Oláh Tamás

Magyarország igen gazdag az építészeti látványosságokban. Ez igaz a középkorból fennmaradt vagy azóta restaurált várakra is. Ezekből rengeteget tudhat magának az ország és érdemes felfedezni az összeset. Ha nem lenne időnk mindre elhoztuk a legszebb tíz várunkat.
 

Magyar várak

1. Budai vár


A főváros közepén fekszik az ország legnagyobb vára, a Budai vár, ami nem egy különálló vár, hanem inkább várnegyed. Ahhoz, hogy a teljes várat bebarangoljuk legalább egy teljes napra lesz szükség, de ha a Nemzeti Galériát, a Labirintust, a Mátyás-templomot vagy a Sziklakórházat is szemügyre akarjuk venni, akkor egy teljes hétvégét rá kell szánnunk. Viszont legalább biztosak lehetünk abban, hogy nem fogunk csalódni.

Környékbeli látványosságok: Országház, Halászbástya, Lánchíd, Citadella

Kattints az alábbi képre, galéria nyílik, lapozd végig a nyilakkal a mesés drón fotókat, melyek a Budai várban készültek! 

2. Egri vár


A Papok városában, Egerben emelkedik a házak fölé az Egri vár, ami a környék legismertebb turistacélpontja. Eger történelmi belvárosával, valamint a várban található képtár és fegyverkiállítással együtt egy időutazásba csöppenhetünk. Az aranyos belváros és a kövezett utcák bővelkednek a tradicionális éttermekben, cukrászdákban és az ajándékboltokban.

hirdetes

Környékbeli látványosságok: Szépasszony-völgy, Egri Bazilika, Egri minaret


3. Vajdahunyad vára


hirdetes
Budapest Városligetében, a csónakázótó mellett találjuk a Vajdahunyad várát, ami arról is híres, hogy ezer év magyar építészeti módszereit foglalja össze egyetlen épületben. A vár minden egyes kövét, tornyát, kapuját valamelyik másik váréból mintázták, a végeredmény mégsem kusza, inkább harmonikus.

Környékbeli látványosságok: Városliget, Széchenyi fürdő, Hősök tere, csónakázó-tó/koripálya, Állatkert


4. Esztergomi vár


A Duna és Esztergom városa közötti dombon találjuk, a Bazilika mellett az Esztergomi várat. Az épületegyüttesben meglátogathatjuk a vármúzeumot, panoptikumot és várszínházat is. 2008 óta Európai örökség lett belőle.

Környékbeli látványosságok: Esztergomi Bazilika, Prímás Palota, Esztergom városa

5. Visegrádi vár

A fővárostól északra, a mesés Dunakanyar ívén büszkélkedik a Visegrádi fellegvár, egy olyan csúcsra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a vidékre. Valamihez nagyon érettek akkoriban. Arról nem is beszélve, hogy a környéken rengeteg túrázási, kerékpározási lehetőséget találunk, de részt vehetünk egy hajótúrán is Esztergomba, vagy Budapestre. A várban panoptikum mutatja be, hogyan mentek ott a dolgok régen.

Környékbeli látványosságok: Dunakanyar, Vác, Visegrád, Rám-szakadék

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Segesvári csata

Segesvári csata: Segesvár a mai Románia területén található, de az 1800-as években... Tovább

Salgótarján

Salgótarján: Salgótarján megyei jogú város Észak-Magyarországon. Nógrád megye székhelye... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyarország Utazás