hirdetes

Híres filmek, amiket Magyarországon forgattak

LK

Az utóbbi években többször is olvashattunk híreket arról, hogy XY világsztár forgat hazánkban. Rengeteg nemzetközi filmcsillag fordult már meg nálunk munkaügyben, azonban mi is büszkélkedhetünk egy olyan filmsztárral, „aki” világszerte híres. Természetesen Budapestről beszélünk, amely már számtalan európai város szerepét húzta magára, mióta a filmrendezők felfedezték egyedi adottságait (és az olcsó forgatási lehetőségeket).

Ezeket a híres filmeket Magyarországon forgatták!

Az alábbiakban néhány ismert és kevésbé ismert filmet sorolunk fel, amelyek bizonyos jeleneteit országunk (többnyire Budapest) határain belül forgatták!

Inferno (2016)

Tom Hanks 2016-ban egy újabb Dan Brown könyvből készült filmben tűnt fel. Míg a legendás Hanks továbbra is Robert Langdont alakítja, Budapest ez úttal az olasz Firenze városát testesíti meg bizonyos helyeken. Több jelképes fővárosi épület is firenzei helyszínekhez adott hátteret a filmben. Érdekesség, hogy ennek ellenére a firenzei jelenetek közül sokat valóban az olasz városban forgattak.

Az Infernóban feltűnik a Néprajzi Múzeum (mint Palazzo Vecchio), a Magyar Nemzeti Múzeum (mint Harvard) történelmi értékű Andrássy út, a Magyar Állami Operaház és a Keleti pályaudvar is.

Mentőexpedíció (2015)

Jártál már a budapesti Johnson űrközpont? Nos, ha megfordultál már a fővárosi Bálna bevásárlóközpontban, akkor igen! A 2015-ös Mentőexpedíció című filmben ugyanis ez az épület szolgáltatta a filmben feltűnő űrközpont belső és külső jeleneteinek helyszínét is.

hirdetes

Budapesttől nem messze található a Mars bolygó is – a Korda Filmstúdiók falai között, Etyeken. A forgatás során 4000 tonna homokot szállítottak ide a Vörös bolygón játszódó jeleneteinek leforgatásához.

hirdetes

Szárnyas Fejvadász 2049 (2017)

Sokan izgatottan várták a nagysikerű 1982-as sci-fi noir film friss folytatását, aminek nagy részét szintén az etyeki Korda Filmstúdiókban vettek fel. Az egyik jelenetben a főszerepet játszó Ryan Gosling egy régi kaszinó épületébe lép be, ami történetesen a Szabadság téri tőzsdepalota Budapest szívében. Ez csupán egy a megannyi „itthoni” helyszín közül, amiket felhasználtak a filmben.

Ezeket a híres filmeket <a class="autolinkeles" title="magyarország" href="https://www.magyarorszagom.hu/magyaroraszag.html">Magyarország</a>on forgatták!

A holló (2012)

Habár az Edgar Allan Poe munkái köré épülő gyilkosságokat feldolgozó film nem tartozik a legsikeresebbek közé, Budapest mindenképpen elismerést érdemel alakításáért. Az alkotásban fővárosunk a XIX. századi Baltimore bőrébe bújva szolgáltat hátteret a film egyes jeleneteihez.

Evita (1996)

A Madonna főszereplésével forgatott Evitában láthatjuk fővárosunkat talán egyik legegyedibb „szerepében”. Az 1996-as drámában Budapest nem mást, mint Buenos Airest alakítja.

Külön érdekesség, hogy miért esett Budapestre a választás. A forgatás eredetileg Argentínában kezdődött ugyan, azonban az ország nem nézte jó szemmel, hogy a nemzet egy ilyen kiemelkedő alakját (Eva Perónt) egy általuk botrányos előéletűnek ítélt énekesnő alakítsa. A stáb tehát Budapestre települt át, ami – mint kiderült – építészeti szempontból nagyon is hasonlít Buenos Aireshez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Mikulás ünnep eredete

A Mikulás ünnep eredete: A Mikulás, akit Szent Miklósként is ismerünk, egy kis-ázsiai, Patara... Tovább

Csíksomlyói búcsú

Csíksomlyói búcsú: A csíksomlyói búcsú a székelyek 1567-ben kezdődött, katolikus hitük... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar