hirdetes

Majális régen: idézzük fel együtt a múlt emlékeit és hagyományait!

Szandi

A majális régen nem csupán egy egyszerű ünnepi alkalom volt, hanem egy olyan esemény, amely kötelezően összehozta a közösséget, ünnepelte a tavasz érkezését, szórakozást és kikapcsolódást jelentett minden korosztály számára. Ebben a cikkben megismerkedhettek a majális régi szokásaival és hagyományaival! 

Majális régen

Majális régen: az ünnep történelmi háttere


A munka ünnepe, vagyis a majális minden évben május legelején kerül megrendezésre, hogy mióta és miért azt is elmondjuk nektek. Az ünnep múltja ugyanis egészen az ipari forradalomra vezethető vissza, amikor Robert Owen brit munkás 1817-ben azt javasolta, hogy a munkások napi munkaidejét csökkentsék le nyolc órára. Az eseményt világszerte sztrájkok és tüntetések követték. A felháborodást kiváltó történést követően május elsején emléktüntetéseket kezdtek el rendezni. A II. Internacionálé kongresszusa úgy döntött, hogy 1890. május 1-jén a szakszervezetek és más munkás-szervezetek együtt vonuljanak fel, hogy követeljék a nyolcórás munkaidő bevezetését és kifejezzék szolidaritásukat. Magyarországon is 1890-ben tartottak először a május elsejei tömegdemonstrációt. Ezután hivatalosan is nemzetközi ünneppé nyilvánították május elsejét. Igen, idén már 134.éve ünnepeljük a munka ünnepét.


Majális régen: Hogyan ünnepeltek?


Ha azt mondom majális, nektek mi jutna eszetekbe róla? A nyalóka, vattacukor, hangos zene, kicsiny vidámpark a város közepén, óriáskerék… A majális régen kicsivel, de mégis máshogyan nézett ki. Az emberek kötelezően vonultak fel az utcákon. Különös szerepe volt ennek az eseménynek a Kádár- korszak idejében, akkoriban az emberek zászlókkal és táblákkal vonultak végig az utcákon. A gyárak, nagyobb üzemek, vállalatok csoportosan jelentek meg és minél látványosabb felvonulást kellet kitalálniuk. Persze ezeket a vonulásokat is mulatság követte, ahol az édességek mellett sültkolbász és sültvirsli fogyasztására volt lehetőség. 

hirdetes


Majális régen: májusfa állítása 


A májusfa állítása hagyományos része a majális ünnepének, erről már biztosan mindenki hallott. A fa jelképezi az újjászületést, termékenységet és a jó idő beköszöntését. Régen a majális ünnepe alkalmából a májusfaállítás egyfajta szerelmi vallomás volt a fiúk részéről. A legény annak a hölgynek állítottmájusfát, akinek udvarolt. Erre a célra főként a nyárfát használták, amit színes papírszalagokkal díszítettek fel. A kaput bekötötték erre az időre, hogy ne tudjanak elszaladni a lányok, ezt követően szerenádot adtak, a hölgyek pedig kimentek és borral kínálták a legényeket. A hagyomány még napjainkban is élő szokás. 

hirdetes


Majális régen: májuskosár készítése


Régi magyar szokásunk volt a májuskosár készítése, ami egészen az 1900-as évek elejétől indult el. Az igazán szerelmesek illatos virágokkal teli kosarakat készítettek a lányoknak, szerelmüket és udvarlásukat szimbolizálva. Nem volt az sem mindegy, hogy milyen színű virágok szerepeltek a kosárkában, a rózsaszín virágok sokasága komoly kapcsolat jelképe volt, míg a fehér a közelgő lakodalmat jelentette. Sőt, az sem volt mindegy, hogy kik juttatják el a lányosházakig, ugyanis ez a nőrokonok szerepe volt. Mi van akkor, ha ez nem így történt? Akkor bizony a nagymama, ellenezte a kiszemelt lánnyal való kapcsolatot. Ez a hagyomány már nem olyan elterjedt napjainkban, de egyes falvakban még továbbra is örömmel készítik a kosarakat, amiket az ablakba helyeznek el, ezzel büszkélkednek és jelzik, hogy ők bizony komoly kapcsolatban állnak. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Béres csepp

Béres csepp" és a "Béres csepp: nemzeti értékünk, hungarikumunk . A magyar tudáshoz... Tovább

Andrássy út

Andrássy út: Budapest egyik leghíresebb utcája. Az Andrássy út Budapest 2310 méter... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!