hirdetes

Hungarikum: Mitől lett híres a Makói hagyma?

SzSz
Makói hagyma, mint hungarikum

Hogyan alakult ki a makói hagymafajta? 

A makói hagyma eredetileg sokkal kisebb méretű, keményebb és élénk, világos színű volt. Az ősi makói hagyma azért volt kisebb méretű, és nem olyan, mint ma, hiszen akkor még valószínűleg ugyanúgy magról vetették el, azonban a hagyma nem volt képes nagyra és erősre nőni, ahogyan a dugványozós módszerrel. A magos vetésnél kapát és rónát alkalmaztak. Az így termett hagymák közül a nagyobbra nőtt terméseket elfogyasztották, még a kisebbeket eldugványozták. Emiatt alakulhatott ki fokozatosan a dughagymás termesztési mód a makói hagymánál. A hagymatermesztők közben rájöttek, hogy a kis dughagymák nem tartalmaznak elegendő tápanyagot, így pedig ugyanúgy kisebb méretű hagyma terem majd. Éppen emiatt a nagyobb dughagymákat hőkezelték, kiszárították, majd így dugványozták el. Ez a titka a nagyméretű makói vöröshagymának, amelyet mára minden magyar ismer. 

hirdetes

A makói hagyma elterjedése

A makói vöröshagyma elterjedése a 18. században valósult meg a felvilágosodás időszakában, amelyben Kazincy Ferencnek is szerepe van. Az 1799-ben Ausztriában raboskodó Kazinvy Magyarországról hajón szállított “szörnyű nagyságú” vöröshagymára lett figyelmes. Akkoriban csak a makói hagymák voltak ekkorák, hiszen csak ezzel az eljárással tudtak ilyen nagyfejű étkezési hagymát termeszteni. 

hirdetes
1895-ben az első fennmaradt makói hagyma-ábrázolás során a hagymákat laposan kigömbölyödőre, vállasra készítették el, amit a helyi szóhasználat szerint leánycsöcsűnek hívtak. A makói hagyma már továbbfejlesztett változatát 1935-ben egy kiállítás keretében Erdei-féle vöröshagymának nevezték el. 


A makói hagyma ma

A makói hagymát a mai napig termesztik a makóiak. Makó városában bár számos látnivaló található, a makói hagyma természeti értéke vitathatatlan, így a városban több helyen is találkozhatunk a hagyma szimbólumával. Szobor is található a városban, illetve a makói Hagymaház számos turistát vonz a térségbe. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Eladó lakás Balatonon

Eladó lakás Balatonon? Ha nyaraló, vagy bármilyen ingatlan megvásárlása, az abba való... Tovább

Mézga család

Mézga család: A Mézga család az egyik legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozat volt... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!