hirdetes

Maradék nélkül – Így spórolhatsz tízezreket a konyhában!

ZH

Tudtad, hogy a magyar háztartásokban 300 000 tonna élelmiszer kerül kidobásra? Ebből a mennyiségből körülbelül fél millió ember lakhatna jól egy éven keresztül! Az ünnepek közeledtével ez a probléma egyre nagyobb figyelmet igényel, mert ilyenkor még inkább hajlamosak vagyunk a pazarlásra. Egy kis odafigyeléssel azonban mindannyian tehetünk az élelmiszerpazarlás mérsékléséért, ráadásul tízezreket spórolhatsz ezekkel a tanácsokkal!

Élelmiszerpazarlás

Túl sok ételt pazarolunk évente


Ez a tetemes mennyiségű, 300 000 tonna feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer évente, nem csupán erkölcsileg és gazdaságilag vet fel különböző kérdéseket, de jelenleg ez a jelenség jelenti a legnagyobb környezeti problémát is, ami az ünnepi időszakban még nagyobb problémát jelent ugyanis ilyenkor még több pazarlásra vagyunk hajlamosak. Annak érdekében, hogy erre a problémára felhívja a figyelmet és csökkentse az élelmiszerpazarlást, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, azaz a Nébih, elindította Maradék nélkül programját, amelyben olyan tanácsokat gyűjtöttek össze, amikkel mérsékelhető az ünnepi vendégvárással járó élelmiszerpazarlás. Nézzük mik is ezek a maradék nélküli tanácsok!

hirdetes

Húsvéti élelmiszerpazarlás


A húsvétot megelőző nagyböjti időszak a visszafogottságról és a mérsékletességről szól, azonban a húsvéti ünnepek alkalmával különösen nagy szerepet kapnak a régóta őrzött hagyományaink és a vendégvárással járó bőségesen megpakolt asztal. Sokszor ez fölösleges pazarlásban köt ki, ugyanis sokkal több étellel készülünk, mint amennyire valójában szükség lenne, így az ételek nagy része valószínűleg a kukában fog kikötni. A Nébih több pontban összeszedte mire ügyeljünk az ünnepek alkalmával, hogy fenntarthatóbb legyen a vendégvárás!

hirdetes

A következő oldalon elolvashatod a Nébih által összeállított listát, arról, hogyan tudjuk élelmiszerpazarlásunkat mérsékelni az ünnepek alatt és hogy mivel tudunk spórolni tízezreket!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bihari-sík

Bihari-sík: A Bihari-sík Tájvédelmi Körzetben csodás kis világokra bukkanhatunk:... Tovább

A Mikulás ünnep eredete

A Mikulás ünnep eredete: A Mikulás, akit Szent Miklósként is ismerünk, egy kis-ázsiai, Patara... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!