hirdetes

Meghosszabbították a koronavírus járvány miatt hozott korlátozásokat

VN

Egyelőre nem oldják fel a koronavírus miatt hozott korlátozásokat, jelentették be a mai kormányinfón: “Március 1-ig fenntartjuk a hatályos intézkedéseket. Bármilyen enyhítés vakcina hiányában újabb szigorításokhoz vezetne.” Amíg nincsen megfelelő átoltottság, addig nem szabad lazítani, mondták, ezért a korlátozások március 1-ig, biztosan érvényesek maradnak.

Korlátozások hosszabbítása márciusig

Március 1-ig érvényben maradnak a korlátozások

Sokan nagyon várták a kormány mai hivatalos bejelentését, azzal kapcsolatban, hogy a jelenleg ércvényes korlátozások, amelyeket a koronavírus járvány enyhítésére hoztak meddig maradnak érvényben. Már sokan várják az enyhítéseket, ami nem csoda, hiszen több szektor is szó szerint haldoklik, a vendéglátás, és a szolgáltató ipar nagy része gyakorlatilag mindennemű bevételszerzési lehetőségtől elesett. Fontosak a gazdasági érvek is, de amíg nincsen megfelelő átoltottság, addig nincs értelme eltörölni a korlátozásokat. Várhatóan akkor fognak a szabályokon lazítani, amikor megfelelő számban lesznek azok, akik átestek az oltáson. Egyelőre az oltásokat a vakcina hiánya gátolja a leginkább, de folyamatosan dolgoznak a megfelelő után pótláson. Egy biztos március elejéig még a korlátozásokkal kell élnünk az életünket.

Milyen korlátozásokról van szó?

 • Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van, amely alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni.
 • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatos szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 ezer lakosúnál nagyobb települések egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Sporttevékenység közben, valamint a parkokban, zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
 • hirdetes
 • A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van.
 • Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
 • Minden gyülekezés tilos. Az éttermekben vendég csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat.
 • Magán- és családi rendezvények (például születésnap) - nem számítva a 14 év alattiakat - maximum 10 ember részvételével tarthatók meg.
 • Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek. Esküvők lakodalom nélkül tarthatók meg.
 • hirdetes
 • A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig.
 • Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.
 • A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját, és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.
 • A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik: mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Kossuth híd

Kossuth híd: Ma már nem létező hídról beszélhetünk esetében, azonban a főváros életében... Tovább

Szegedi fűszerpaprika-őrlemény

Szegedi fűszerpaprika-őrlemény: Hungarikum. A szegedi fűszerpaprikát anno Szeged környékén a... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!