hirdetes

Miért olyan különleges a Gödöllői Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika?

VN

Sokszor még csak sejtéseink sincsenek arról, hogy milyen csodás helyek vesznek minket körbe. Gödöllő városkája biztosan sokak számára ismert, hiszen a fővárosunktól csupán egy felkarnyújtásnyira elhelyezkedő településen található Sisi kastélya is, de ennél sokkal több izgalmas látnivalóra lehet bukkanni itt (nem mintha ez önmagában nem lenne elég). Egy igazán misztikus hely bújik meg Gödöllő keleti részén: Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika, amit még a Vatikán is kiemelten elismert.

Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika története

Mária kegyhely Gödöllőn

Gödöllő legszebb látnivalóiról egy független Gödöllői honlapon lehet a legjobb érdekességeket találni szerintünk. Mi is itt bukkantunk rá erre a misztikus helyre, ami hazánk egyik legnépszerűbb helyének számít, hiszen ez Magyarország második leglátogatottabb Mária-kegyhelye. Nemcsak a misztikus légkörért érdemes felkeresni, hanem azért is mert csodaszép, és jókat lehet itt sétálni is. A fővárosi nyüzsgésből kiszakadni tökéletesen ideális helyszín, ami kicsiket, és nagyokat is el fog varázsolni. A pontos címe: 2101 Gödöllő, Kapucinusok tere 1. Valamivel kintebb található a városból, mint a szintén híres neves Gödöllői Királyi Kastély, ami arról ismert, hogy hazánk legnagyobb barokk kastélya, valamint Erzsébet magyar királynő ("Sisi") preferált rezidenciája volt egykoron. 

Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika története

hirdetes

A hely maga csodaszép, a környezet idilli, a története pedig a bazilikának igen misztikus. Az egész hely története úgy kezdődött, hogy gödöllői kastélyt építtető Grassalkovich Antal tervezett volna ide egy kápolnát egy fogadalom miatt, de egy mágikus esemény történt. Mégpedig az, hogy egyszer csak a semmiből előbukkant egy csontból faragott középkori Mária-szobrocska. Na jó, nem egészen a semmiből, hanem az ásatások során a földből. Valószínűleg még a 13. században itt lakó premontreiek által épített templom 300 esztendős romjaira bukkantak.

„A sűrű bozót eltakarítása közben történt, hogy egy Fidler János nevű, gödöllői születésű negyvenéves kőműves álmot látott. El is beszélte álmát a környékbelieknek, és hozzátette, hogy ugyanakkor titokzatos szózatot is hallott: „Ha a templom romjai közt, ahol hajdan a főoltár állott, ásni fogsz, szép tárgyat találsz.” Serényen fogott neki a munkának, és alig vette kezébe a csákányt, azonnal észrevette, hogy a vas valami kemény tárgyba ütődött. Egy jókora kő volt. Mikor a követ kiemelte és szétporlasztotta az alatta lévő homokos földet, egy sárga földdel belepett csonttárgyat talált. A törmeléktől megtisztítva azonnal fölfedezte, hogy az a Boldogságos Szűz Mária szobra. Úgy érezte, hogy álmát és az abban hallott titokzatos jóslatot beteljesedve látja. A szobrocskát azonnal üvegszekrénybe foglaltatta, s a kegyes gróf engedelmével az újonnan építendő templom oltárán felállította.”    

hirdetes

Érdekel a hely története? Hogy hogyan folytatódott a templom sorsa? Miért figyelt fel rá a Vatikán? És a nyitvatartási rend? Lapozz, és mutatunk minden más fontos infót a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikával kapcsolatban

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dunakanyar

Dunakanyar: Az ország egyik legfőbb nevezetessége a Dunakanyar, mely a Duna Esztergom és... Tovább

Panorámás lakás Balatonon

Panorámás lakás Balatonon A magyar tenger partján élni kiváltság. A gyönyörű... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!