hirdetes

Kirándulás a Mártélyi mocsárvilágban | Végig jártuk a Tisza holtág-tanösvényt

ZH

Mártély, ahol a Tisza mocsárvilága öleli körül, egy igazi gyöngyszem a magyar vidéken. Ez a kis falu Hódmezővásárhelytől mindössze tíz kilométerre található, és a Tisza partján fekszik, olyan környezetben, ahol a természet és a történelem találkozik.

Mártély kirándulás

Mártély - A Tiszapart Gyöngyszeme

Mártély, egy olyan kincses falu, mely az északnyugati irányban, mindössze 10 km-re fekszik Hódmezővásárhelytől, a Tisza folyó partján. Területe már az Árpád-korban lakott volt, és később a zalavári bencés apátság halászóhelye lett. A falu létezésének első írásos nyomai a XI. századig követhetők vissza. Szent István egykor alapította a zalavári bencés monostort, és nekik adományozta többek között a "Szent Adorján Mártír" pusztát is. Az egyik legkorábbi írásos emlék I. István 1024-es keltezésű oklevelében említi a környéken fekvő birtokot és egyházat. A Tisza középkorban gazdag halállománnyal rendelkezett, ezért Árpádházi királyaink több halászóhelyet is adományoztak a távoli kolostoroknak. Így került Mártély, a zalavári apátság tulajdonába.

Mártély nevének eredetéről továbbra is többféle feltételezés létezik. Az egyik teória szerint Mártély neve az egykori kolostor védőszentjének nevéből ered - Zenthadrianmartyr, Adrianmartír, Adorján marthel, Martel, Martély, Mártély - az idők során kialakult szóalakulás miatt. Az itt élők elfelejtették a messze fekvő kolostori templom nevét, és a mártír szó átformálódott.

Tisza-holtág tanösvény felfedezése és séta az ártéri pallósoron


A mártélyi üdülőtelep parti sétánya mentén számos strand és büfé sorakozik. Nem messze tőlük, a magasra emelt nyaralók láncolatának végén, az ártéri erdőben kezdődik a Tisza-holtág tanösvény. Ez a tanösvény lehetőséget kínál kisebb és nagyobb körtúrákra a holtág körül, a Tisza mentén. Az ösvény kiágazását egy tábla jelzi, és a következő, jobbra mutató tábla már az útvonal legizgalmasabb részére, a holtág vizén épített pallósorra irányít.

hirdetes

A Tisza magyarországi szakaszának legnagyobb összefüggő erdőtömbje Mártély közelében még mindig őrzi azt a természeti képet, amit a 19. század közepén a folyószabályozás során hoztak létre. Amint közeledünk a vízhez, egyre sűrűbb növényzet vesz minket körül, és a cölöpsétány "beszállópontját" érjük el, amely a pallósor legizgalmasabb részéhez vezet.

A mártélyi Holt-Tisza

hirdetes

1889 és 1892 között alakult ki, amikor a század közepén megkezdett folyószabályozás keretében levágták a Tisza itteni kanyarját. Ez létrehozta a 4,6 km hosszú, legfeljebb 100 m széles, átlagosan 2 m mély tó vízutánpótlását, amelyet aszály idején a déli végében található szivattyú biztosít. A szivattyú segít ellátni a belőle kiágazó öntözőcsatornát is. A mártélyi Holt-Tisza zsilip rekeszti el az átvágás után 2-3 m-rel mélyebbre vágódott folyótól, hogy az ne csapolhassa le a holtágat. A Tiszától való leválasztás során egyenes vezérárkot ástak az átvágásra ítélt kanyarulatok belső ívében, amit aztán a beleengedett Tisza kimélyített és kiszélesített, elhagyva, lefűzve korábbi medrét.

Holtágak világa a Tisza mentén


A mártélyi holtág környékén főként fűz-nyár ligeterdők találhatók, melyek látványosak a magasra emelkedő fátyoltársulásaikkal. Ezek a fátyoltársulások akár 15-20 méter magasra is kúszhatnak, és zöld, megszaggatott függönyként lógnak mindenfelé. A madármegfigyelő toronyból szép kilátás nyílik erre a területre. A pallósor a legérdekesebb része a látványnak, mivel a holtág déli szegletét és annak madárvilágát mutatja be. Itt élnek szürke gémek, bakcsók, kis kócsagok és fekete gólyák, akik a vízbe hajló fákat és a parton sűrűn nőtt nádasokat választották otthonuknak. Ezt a területet az árvízvédelem céljából telepítették, a folyószabályozás után.

A holtág életében a tavaszi árhullámok nagy szerepet játszanak, mivel ilyenkor a víz megtelik ívóhalakkal, amelyek ivadékait a madarak fogyasztják. Itt költ több mint kétszáz madárfaj, és ezért a területet a Ramsari Egyezmény jegyzékében is megtalálhatjuk, mint nemzetközi jelentőségű vizes élőhely. Nyár elején a kérészek rajzása és a tiszavirágzás is megfigyelhető a környéken.

Hasznos tudnivalók a Tisza holtág-tanösvényhez


•    A tanösvény egész évben ingyenesen látogatható.
•    Az ösvény hossza 2,6 km, így gyerekekkel is ajánlott.
•    Babakocsival nem járható.
•    Sok szúnyog található a területen, ne felejtsétek el a szúnyogriasztót.
•    A pallósor helyenként csúszós lehet, ezért érdemes tapadásbiztos cipőben érkezni.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Panorámás lakás Balatonon

Panorámás lakás Balatonon A magyar tenger partján élni kiváltság. A gyönyörű... Tovább

Magyar cimbalom

Magyar cimbalom: hangszer, Hungarikum A cimbalom két verővel ütve megszólaltatott húros... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!