hirdetes

Még fél év után is kimutathatók CT-vel a koronavírus okozta tüdőelváltozások

A hazai képalkotó diagnosztikai piac vezetője, az Affidea Magyarország még biztonságosabbá tette COVID-protokollját minden egészségügyi központjában. 

Még fél év után is kimutathatók CT-vel  a koronavírus okozta tüdőelváltozások

A vállalat jelenleg több magánegészségügyi képalkotó központot üzemeltet, ahol a magán pácienseket várják különböző MRI, CT és egyéb vizsgálatokra. Ezen kívül további öt kórházi diagnosztikai centrum tartozik hozzá, amelyek az állami ellátásban vesznek részt. Ezekben az adott kórház, illetve régió betegeit látják el, így biztosítják a hozzájuk küldött COVID-19 betegek CT-vizsgálatát is.

A mellkas CT-vizsgálatok nagyon fontos szerepet töltenek be a COVID-19 betegség gyógyításában, hiszen megerősíthetik a koronavírus-fertőzés gyanúját, és információkat biztosítanak a betegség lefolyásáról, támogatva ezzel a gyógyítás folyamatát. Ezzel kapcsolatban Dr. Papp Éva, az Affidea Budapest Péterfy-Baleseti kórházi képalkotó központ orvosigazgatója elmondta: „A friss, akár tünetmentes fertőzöttek esetében is megjelenhetnek olyan jelek a CT-felvételeken, amelyek koronavírus-fertőzésre utalhatnak. Ha a tüdőt ábrázoló CT-szeleteken úgynevezett GGO (ground glass opacity), tejüveghomály látható a COVID-19-re jellemző elhelyezkedéssel, akkor mindenképpen fel kell vetni a COVID-19 fertőzés gyanúját. A körülírt homályos részek térbeli elhelyezkedése - kiterjedése megmutatja azt is, hogy mennyire súlyos a páciens állapota, illetve a következő napok klinikai prognózisára is következtetések vonhatók le. A foltok általában először a tüdő jobb oldalán jelennek meg, a betegség súlyosbodásával pedig a tüdő mindkét oldalán megfigyelhetők lesznek, más gyulladásos elváltozások kíséretében. Az már nagyon súlyos állapotot feltételez, ha a gyulladás és a tejüveghomály foltok a tüdő 75%-át érintik, illetve mellkasi folyadék jelenik meg.”

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek utókövetését szintén mellkas-CT vizsgálatokkal végzik. „Az első koronavírus-hullámban a középsúlyosan, súlyosan megfertőződött pácienseknél még hat hónap múltán is láthatóak a tavasszal kialakult elváltozások maradványai, méretükben csökkenhetnek és átalakulhatnak heges jelekké.” – hívta fel a figyelmet Dr. Papp Éva - Sajnos ezzel párhuzamosan a felgyógyult betegek még fél évvel a fertőzést követően is különböző tünetekre panaszkodhatnak, sokkal fáradékonyabbak, gyorsan kifulladnak és kevésbé tudnak visszatérni a mindennapi életükhöz.” 

Az Affidea Magyarország számára kiemelten fontos, hogy támogassa a koronavírus-járvány hatékony megfékezését és a betegek gyógyulását. Ezért az összes telephelyén mind a dolgozók, mind a páciensek védelmében rendkívül szigorú COVID-19 protokollt vezetett be idén márciusban, amely most, az őszi hullám idején újabb intézkedésekkel egészült ki. Az állami ellátást támogató kórházi egységekben rendszeresen végeznek CT-vizsgálatot gyanús és igazolt COVID-19 pácienseken. A kórházi telephelyek munkatársait így még fokozottabban védik: számukra a folyamatosan használt sebészi maszk és gumikesztyűn kívül speciális védőfelszerelést, az FFP2 vagy 3 maszkokat, gumikesztyűt, vízhatlan vízlepergető anorákot, védőszemüveget-arcpajzsot teljes egészében a cég biztosítja mind a gyanús mind az igazolt COVID fertőzöttek vizsgálata során. Szigorú higiénés/fertőtlenítési protokollt vezettek be, mely érinti a napi rutin takarítást, a páciensek vizsgálatai közötti fertőtlenítéseket, illetve kiemelt szabályrendszerrel rendelkeznek a gyanús vagy igazolt fertőzött páciensek utáni takarításra, fertőtlenítésre. Ezen túl, az előjegyzett képalkotó vizsgálatokra érkező páciensek is csak előszűrést (kérdések, lázmérés) követően léphetnek be a centrumok területére, az ajtó mellett kézfertőtlenítés biztosításával, a maszkhasználat ellenőrzésével és a vizsgálatra várakozásnál a távolságtartás betartásának biztosításával és ellenőrzésével.

hirdetes

Jelenleg zajlik a vállalatnál a kollégák kampányszerű gyorstesztelése, antitest szűrése is, amely azt mutatja ki, hogy valaki átesett-e már a COVID-19 fertőzésen, illetve az adott pillanatban a teszt eredménye felvetheti friss fertőzés gyanúját is. A képalkotó diagnosztikai (például MRI és CT) készülékeket minden telephelyen minden páciens után azonnal lefertőtlenítik, ugyanakkor most jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a várótermek, a vizsgálók, a leletezők és egyéb helyiségek higiéniájára is. Gyakrabban takarítanak, illetve a naponta többszöri fertőtlenítés kiterjed a gépeken kívül minden olyan felületre, amellyel érintkezhetnek a páciensek, így például a recepciós pultra, a kilincsekre. Emellett befejeződött a légkondicionáló berendezések idei újabb fertőtlenítése is, így nem lehetséges, hogy belső keringtetéssel visszaáramoltassák az esetlegesen szennyezett levegőt a belső légtérbe. 

Mind a kórházi, mind pedig magánegészségügyi központokban igyekeznek még az épületbe lépés előtt kiszűrni az esetleges covid-fertőzötteket. Ezzel kapcsolatban Dr. Barna Krisztina, az Affidea Bank Center és Mammut központok orvosigazgatója elmondta: „Nagyon szigorú COVID-előszűrést (covid-regisztrációt) vezettünk be, amelyben az ügyfelek online időpontfoglalását (webbooking lehetőség) egy telefonos ellenőrzés követi, illetve a direkt telefonos időpont foglalás során rákérdezünk arra, hogy a betegnek van-e bármilyen COCID-19 gyanús tünete, találkozott-e igazoltan COVID-19 fertőzött beteggel, járt-e külföldön, illetve, hogy volt-e mostanában COVID-19-tesztje és ha igen, akkor az milyen eredménnyel zárult. A vizsgálatra érkező betegeknek még az ajtóban, a belépés előtt közvetlenül ugyanezt a kérdéssort kell megválaszolni és aláírással hitelesíteni, illetve itt történik a testhőmérsékletmérés is. Szintén az ügyfelek érdekét szolgálja, hogy a centrumokba kizárólag csak a vizsgálatra érkezők léphetnek be, kísérő nem. Az épületekben kizárólag maszkban, kézfertőtlenítés után lehet tartózkodni, a várótermekben pedig a bútorok egymástól távolabb való elhelyezése és információs csíkok segítik a megfelelő távolságtartást.” 

hirdetes

A vállalat a működési folyamatok során igyekszik a személyes kommunikációt és a személyes érintkezést is mindenhol csökkenteni. A képalkotó diagnosztikai vizsgálatokon természetesen személyesen kell megjelenniük a betegeknek, az ő védelmüket szolgálják a fenti intézkedések. Ugyanakkor a lelet-kiadás ma már egy online térben, a Páciensportálon keresztül valósul meg, így nincs szükség adathordozók személyes átadására, a leletekhez az orvosok is hozzáférhetnek az interneten az Orvosportálon keresztül. Mindemellett a leletező radiológusok is dolgozhatnak távmunkában, ennek technikai feltételeit a vállalat biztosította. Szükség esetén a leletező orvos és a páciens között rögzített telefonos kapcsolaton keresztül lebonyolított konzultációra is van mód.

Az Affidea Magyarországról

Az Affidea Magyarország a hazai magánegészségügyi szektor piacvezető vállalata, amely komoly tapasztalattal rendelkezik a képalkotó diagnosztika területén. Ezt a tevékenységet a vállalat 1991-ben kezdte el Magyarországon, a tavalyi évben több mint 150 ezer db CT és több mint 80 ezer db MR vizsgálatot végzett. Jelenleg nyolc magánegészségügyi központot és további öt kórházi diagnosztikai központot üzemeltet, ez utóbbiak részt vesznek az állami ellátás támogatásában. Az Affidea ma már nemcsak hazánk, de Európa piacvezető magánegészségügyi szolgáltatója is: a cégcsoport 16 ország 280 egészségközpontjában évente 14 millió képalkotó vizsgálatot végezve 4,4 millió pácienst lát el. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Makói hagyma

Makói hagyma: Esetében is hungarikumról beszélhetünk. A makói vöröshagyma egy... Tovább

Magyar pásztor- és vadászkutyafajták

Magyar pásztor- és vadászkutyafajták: Az alábbi ősi magyar kutyafajták számítanak... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!