hirdetes

Miért hord néhány ember maszkot? Ilyen hatása van a maszkviselésnek

VN

Bár most nem sokat hallani a koronavírusról, és különösebb korlátozások sincsenek életben most, mégis megfigyelhetitek, hogy néhány ember ennek ellenére maszkban száll fel a metróra, vagy buszra, esetleg maszkban megy a boltba. Miért visel néhány ember maszkot? Milyen hatása van annak, ha csak egy valakin van maszk? Ennek próbáltunk utánajárni!

Maszk viselés tudnivalók

Mennyire biztonságos maszkot viselni?

Abszolút! Amennyiben helyesen járunk el, megfelelő maszkot választunk, amit megfelelő időközönként cserélgetünk, nincsen semmi kockázata a maszk viselésének. Számos kutatás bizonyította ezt, nem véletlenül volt már annyiszor előírás a maszk viselése kötelező jelleggel. A maszkok védelmet nyújtanak más embereknek és viselőjének egyaránt. Számos tanulmány kimutatta a kettős funkciót, ahogyan azt is, hogy nincsenek káros hatásai a maszk viselésének.

A maszkok milyen védelmet nyújtanak?

A maszkok kiszűrik a levegőben lévő finom cseppeket, amelyeket egyébként belélegeztek, beleértve a fertőző cseppeket is. Fontos azonban megjegyezni, hogy a maszk anyaga és a maszk illeszkedése a két legfontosabb tényező, amely meghatározza, hogy a maszk mennyire szűri ki ezeket a cseppeke, tehát mennyire hatékony valójában.

Melyik maszkok a legjobbak?

Az orvosi minőségű maszkok általában legalább három rétegetben nem szőtt, polipropilénnek nevezett szövetet tartalmaznak, amely rendkívül hatékony szűrőközeg. A textilmaszkokban minél több réteg van, és minél nagyobb a szálak száma, annál jobban szűrik a levegőt, mielőtt belélegzik. Az illeszkedés is számít, mivel a hatékony szűrés attól függ, hogy a levegőt először belélegzi, amely áthalad a maszkon, nem pedig a szélek körüli réseken keresztül – szűretlenül – beszivárog. Ez az oka annak, hogy a maszk illeszkedését javító taktikák, mint például a fülhurkok csomózása és felhúzása és a dupla maszkolás, segíthetnek javítani a szűrést. Egy 2021. februári tanulmány kimutatta, hogy egy jól illeszkedő maszk ilyen taktikát alkalmazva 83%-kal csökkentheti a szimulált köhögési részecskéknek való kitettséget. Végső soron az a legvédettebb, ha te és körülötted mindenki maszkot visel – mert ez csökkenti a keringő fertőző cseppek mennyiségét, és így a maszkjának hatékonyan kiszűrhető mennyiségét. De ne aggódj, önmagában annak is vannak előnyei, ha csak te viselsz maszkot!

hirdetes
hirdetes

Van értelme, ha csak én viselek maszkot?

Amikor a körülötted lévők nem viselnek maszkot, egy jól illeszkedő maszk valódi védelmet nyújt a fertőzések ellen, de a védelem mértéke attól függ, hogy bent vagy a szabadban tartózkodik az illető, és mekkora az összejövetel mérete, valamint, hogy vannak e körülötted COVID tünetet produkálók. A maszkok lassítják a COVID terjedését. Ezért igenis javasolt maszkot használni beltéren, nagy tömegben, mások közelében, akár irodában, boltban, tömegközlekedésen is, főleg ha olyanokkal találkozol, akiket nem ismersz, így vissza sem lehet követni a betegség terjedését. Egy biztos: a maszk viselése biztonságosabb, mintha nem viselnéd. De a helyes maszkhasználatra figyelni kell! gyakran kell, mosni illetve cserélni! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Céges karácsonyi buli helyszín

Egy céges karácsonyi buli esetében kifejezetten fontos, hogy jó helyszínt találjunk, hiszen a... Tovább

Magyar Nemzeti Galéria

Magyar Nemzeti Galéria: A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészetet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!